Der vises 31/31

Nyeste oplevelser

Ro som intet andet og Marathon

Indsendt af Tilly Vang Johanson

Det er helt fantastisk at være på ferie et sted hvor man ikke kan andet end at finde ro... ingen legeland og forlystelser men hvor naturen kommer ind og viser at det er meningen. Desuden det hyggeligste løb- Anholt Marathon, hvor deltagerne er samlet fra fredag til søndag og stort set alle er med samme færge til og fra øen - og det kan ikke undgås at man føler sig hjemme.

Natur på Anholt

Indsendt af Pia Sjelborg

Gennem over 50 år har Anholt været vores foretrukne sted til afslapning og opladning til næste tørn. Turene omkring Flakket, langs Vesterstrand, ud til Totten og ikke mindst alle de informative naturture gennem Ørkenen med den specielle natur, har givet os fantastiske oplevelser m.h.t. flora og fauna. Badestranden/vandet er helt specielt og Danmarks bedste. Solnedgangene fra Nordbjerg samt den klare nattehimmel fyldt med glimtende stjerner glemmer man aldrig.

Anholt

Indsendt af Sofie Kjeldgaard

Anholt er et helt specielt sted, størstedelen af øen består af ørkenen. Et unikt naturområde som ikke kan opleves andre steder i Danmark. Men for mig, er det mest fantastiske ved øen er at du kan bevæge dig rundt en hel dag og bare nyde naturen, roen og dine omgivelser - helt uden at møde andre mennesker. Det du derimod møder på turene, er naturen: kaldende Sildemåger eller Dværgterner der kredser rundt om deres ynglekolonier og våger over deres reder. I klitterne langs stranden myldrer sandspringere rundt på jagt. De hundredevis af Sandrandøjer som vimser rundt på jagt efter de gode nektarplanter. Ender man helt ude ved Indien bliver man mødt af de smukke gyldenfarvede klitter, som er det eneste hjemsted for Sandørentvisten i Danmark og når man har set den, er lykken gjort - livet bliver ikke meget bedre! Når man vender næsen ind mod byen igen og vandrer langs stranden er man aldrig helt alene, sælerne følger og betragter nysgerrigt en. Anholt er noget helt særligt!

ANHOLT fantastisk. Jeg bliver aldrig færdig med den ø.

Indsendt af Else Brask

Anholt er sundt for krop og sjæl - og er lig med: Ørkenvandringer, en dukkert i det reneste havvand, sand, sommerhus, sol, strand, blæsevejr, cykelture, havneliv, Fyret med mere. Utallige gange har jeg gået turen igennem Ørkenen med fyret som pejlemærke, med en afstikker til de imponerende sandmiler "Indien", langs Pakhusbugten det sidste stykke. Ved Fyret nyder jeg min medbragte madpakke og synet af sælerne på Totten. Hjemturen går langs den brede nordstrand med hvidt sand, høj himmel og vid horisont. Jeg glæder mig allerede til næste tur.

Kontemplation

Indsendt af Jan Larsen

Kontemplation er et fint ord for det der sker, når man bevæger sig derud. Stille, ro. Tiden står lidt stille. Man hører sit åndedræt og kommer tættere på sig selv, bliver opmærksom på lyde, dufte, udsyn. Kender ingen steder i DK, hvor det er helt det samme. Da jeg boede i Sønderjylland kunne Randbøl hede minde om det, men ikke det samme. Lige bortset fra da jeg var barn og vi samlede mågeæg, der var der spektakel i ørkenen. Og masser af søde "kragebær" om sommeren.

Stilhed og varieret natur

Indsendt af Hanne Lindhardtsen

Hele mit liv er jeg mindst een gang om året kommet på Anholt, hvor min familie er kommet siden år 1900. Jeg rejser altid derop uden for skoleferien, hvor der er stille og ikke er andre fodspor i sandet, end dem mågerne har sat. At gå alene langs stranden, mærke duften fra Ørkenen, vinden i håret, solen på huden, sandet under fødderne og høre havets brusen og mågerne brokke sig over ens tilstedeværelse og se den klare, blå himmel, det får mig til at føle mig som et med universet. Men i skoleferien er min kære ø desværre overrendt, så måske er det ikke nogen god ide, at Anholt kommer med på Naturkanon? ;-)

Naturoplevelser og ro i sjælen.

Indsendt af Mette Gerdt Nielsen

I 8 år har Anholt været yndlings-øen! Vi har førhen været på mange ferier i Danmark på øer og ved kyster med vores børn. I 2010 skulle vi bestemme os for et sted, hvor børnene for første gang ikke skulle med. Det blev tilfældigvis Anholt, og vi blev så betaget af den helt specielle stilhed, naturen med dens mange dufte, og menneskene, der er helt nede i tempo. Der er ingen, der har særlig travlt herovre. Det blev en betagelse, der stadig varer ved. Siden har vi fået bygget et hus herovre. Vi kommer her stadig kun på besøg, men kommer så tit, det kan lade sig gøre. Og hver årstid har sin charme! Lige nu er det efteråret med alle farverne og svampene overalt. Her er dejligt stille og roligt i forhold til sommerens hektiske aktivitet med tusindvis af turister. Ørkenen ligger altid og lokker. De mange ture, vi cykler eller går, ender næsten altid med en tur i kanten af Ørkenen. Og hver gang forundres jeg over landskabet med et utal af planter og mosser, stirrer intenst for måske at se et rådyr eller en hare – for det hænder. Én gang var vi ude på ørkentur omkring flyvepladsen. Vi havde kaffe og tæppe med, og gik og ledte efter det perfekte sted for ´skovturen´. Pludseligt springer en hare frem lige foran mig! Den lå i skjul i et lille hul, den havde lavet, og blev skræmt, da vi kom for tæt på. Jeg blev også forskrækket - men glemmer aldrig den følelse af at være “tæt på”. “Har I været ved fyret?” - standardspørgsmålet turister imellem. Og ja, selvfølgelig har vi det. Vi har også været med traktor og vogn derude. Og hver gang suger jeg indtryk ind, prøver at huske hvor fantastisk og unikt det er, så jeg kan tage stemningen frem, når jeg er på fastlandet igen. Vi har set sæler ude i vandet, og beundret sandklitternes mange sære former. Jeg tager ikke så mange billeder længere, for billederne kan slet ikke retfærdiggøre skønheden og vildskaben, det ganske særlige, der er ved naturen her på øen. For mig er der ingen tvivl om, at Anholt skal være en del af Danmarks Naturkanon. Danmark har mange skønne steder, men ingen som Anholt!

Højt til loftet og total stilhed

Indsendt af Hanne Christiansen

Har kommet på Anholt siden 72. Min yndlingsørkentur gik,- og går stadig til Ostebakken. På vejen derud døbte vi som børn flere bakker,- spegepølsebakken og rullepølsebakken. Der ligger også den fortryllede skov... der er brugt timer ved Nordstrand i rent og lækkert vand. Fantastisk at kunne være et sted med vildt mange turister og alligevel kunne gå en hel dag uden at møde nogen eller blive forstyrret af menneskeskabt støj! Anholt er et fantastisk sted at komme i balance med sig selv igen! Naturen er så smuk at kameraet alene ikke fanger det ind,- hele ens sanseapparat skal bruges for at kunne ramme det ind. Anholt skal opleves.

Anholt øernes ø

Indsendt af Mette Karlog

Anholt har en helt særlig plads i mit hjerte. Jeg tilbragte mange skønne sommerferier der som barn. Det var så dejligt. Solen skinnede altid. Naturen var vild. Sælerne ved fyret, og turen derud igennem ørkenen eller langs stranden var fantastisk. Min yndlings ø!

Sorte bær og følelsen af at være alene i verden.

Indsendt af Nikoline Molzen

Som barn elskede jeg ture i ørkenen på jagt efter sortebær, turen gik til toppen af ostebakken hvor jeg fik følelsen af at være på toppen af verden. Som teenager gik turen til fyret eller indien hvor man havde følelsen af at være alene uden nogen i miles omkreds. Som voksen gentager historien sig med vores egne børn. Anholt har været en stor del af mit liv. Det er stedet hvor børn får frie tøjler, cykler til alting og ikke har forældrenes øjne i nakken hele tiden. Anholt var for mig i min barndom: eventyr, frihed og fantasi.

Storslået natur

Indsendt af Dorte Nielsen

Anholt har den mest storslået natur man kan ønske sig. En vandretur i ørkenen er et must når man besøger øen. Det er guld værd for ens sjæl. Man kan kun blive "glad i låget" efter sådan en tur, så føler man at alle svære ting og tanker kan klares igen. Fantastisk dyreliv, smukke planter, træer og buske. Super flotte badestrande. En havn der summer af liv om sommeren, (mere stille en kold vinterdag, men stadig smuk) en skøn by fuld af gæve Anholtere. Som kom frisk.

Unik natur på isoleret ø

Indsendt af Anne Hansen

Jeg er kommet på Anholt i 61 år og nyder Anholts herligheder. Her er fantastisk og enestående natur, Ørkenen, Sønderbjerg og Nordbjerg, flotte badestrande rundt om hele øen. Her er masser af fugle, både stand- og trækfugle. Spættet sæl og gråsæler yngler sammen i sælkoloni ved Totten. Her er mange smukke vilde blomster og sommerfugle. Her er rent og frisk havvand med masser af jomfruhummer og fisk. Anholt er Danmarks mest isolerede, beboede ø og det tager næsten 3 timer med færgen, at komme hertil.

Anholt er vanedannende

Indsendt af Helle Boesen kløverhus

Ro, smuk natur, skøn badevand,dejlige badestrand festlige bar og spise steder, skøn camping plads, god musik og festival , hyggelig kaffebar, smukke gå og cykel ruter, stilheden ,forskelige vandsport aktiviteter, sæler, kultur oplevelser, venligheden ,åbenhed og imødekommenhed Særlig kraft som påvirker krop og sind på en fantastisk behagelige måde - man bliver glad og afhæning af Anholt .Den bedste ferie ø , hvor vi kommer igen og igen ..😁😊🌴

Anholt i mit hjerte for altid !

Indsendt af Anna Engholm Iversen

Anholt vil for altid have en ganske særlig plads i mit hjerte .. i Danmark har vi ganske få steder, hvor man kan få oplevelsen af vild og uspoleret natur. Anholt er et sted, hvor man skal gøre en indsats for at komme til.. sejle med færgen i lang tid, komme med sejlbåd eller flyve med et lille fly.. Når man opholder sig på Anholt, mærker man naturen på en helt særlig måde.. den er forskelligartet, smuk, voldsom, blid og forunderlig som intet andet sted i landet. Man kan være helt og aldeles alene med den naturen på en måde som sætter sig dybe spor. I ørkenen bliver du kun forstyrret af fugle der passer på deres reder og sæler i Pakhusbugten som stikker hovedet op for at se, hvem i al verden der går der på stranden ..? Det er naturen det hersker på godt og ondt .. du er kun en lille del af det hele.. den vidunderlige oplevelse af naturens gang, naturens kræfter og naturens storslåethed har jeg ikke fundet andre steder.. og jeg vil altid vende tilbage .. Jeg stemmer på Anholt !! Anna Engholm Iversen

Hele min barndoms sommerferie-verden

Indsendt af Alexander Worziger

Jeg er kommet på Anholt de første 18 somre af mit liv, aldrig mindre end 3 uger hvert år. Holdt alle børnefødselsdage der. Jeg har haft så mange fantastiske naturoplevelser på Anholt, på ture ud til fyret med Ejner, som vi lejede sommerhuset på den fredede eng af, i bølgerne som lille på Nord-, Vester- og Sønderstrand, samt ude nær Totten med nysgerrige sæler som tilskuere. Ørkenen og dens særlige stille, tørre natur var altid magisk at rejse igennem. Ligesom udsigten fra Sønderbjerg, og markerne under mosekonebryggen langs Karisholsmvej. Og havnen, med dens liv og jomfruhummere, og lige dér, syd for molen, hvor jeg lærte at surfe, og byen med dens støvede stier og få, faste beboere, hvor vi cyklede hen til Brugsen efter den daglige is. Det hører også altsammen med i billedet af min barndoms sommerferie og mine bedste naturoplevelser.

Anholt for alle generationer

Indsendt af Thomas Hagen Stampe

Anholt og Anholts ørken er i min familie blevet nydt af 4 generationer. Først mine bedsteforældre så mine forældre siden af min kone og jeg og nu af mine børn. Når jeg står i ørkenen og speder ud over dette fantastiske landskab står tiden stille: - Jeg kan se min farmor gå og lede efter flinteredskaber fra stenalderen. - Jeg kan se min far på vej til fyret med min lillesøster på nakken. - Jeg kan se mig selv sidde på toppen af af en høj ude ved fyret og spejde efter sæler på både Nordstrand og Sønderstrand - Jeg kan se mine børn der leger gemmeleg i morænelandskabet og klitter Det har ikke forandret sig i de 47 år jeg er kommet på øen og jeg håber at mine børn og børnebørn kan opleve at tiden står stille i dette skønne landskab. (billedet er fra 2012)

Anholt - Familiens ferieparadis

Indsendt af Solveig Topp

Familieferier på Anholt gennem hele livet udgør den røde tråd, der knytter os til øen og til hinanden - og det er skønt at dele naturoplevelserne med venner og andre Anholt-elskere 😊 Der gøres meget fra de fastboendes side for at åbne op og invitere andre indenfor på deres dejlige ø - Tak for alle de mange gode initiativer og spændende tiltag de senere år 😊

Ølejr

Indsendt af Gitte Lynning

For mange år siden var jeg på ølejr med min datter på den skønne ø. Der var så dejlig fredeligt og vandet var aldrig langt væk. Sæler så vi også. En ballontur over Anholt så man kan se ørkenen oppefra må være en skøn oplevelse!

Solnedgang på toppen af Anholt

Indsendt af Lene Zanchetta

Jeg havde givet min kæreste en overraskelses oplevelse at komme til Anholt, hans 'clue' til turen var at vores telt skulle med og der ville være en ørken. Den første aften blev vi enige om at gå det lille stykke fra campingpladsen op til radaren for at se solnedgangen med jordbær og vaniljecreme. Hvilken udsigt det blev første aften og vi var allerede betaget af den smukke natur og roen du mærker allesteder om det er ved fyret, spar eller havnen. Samt oplevelsen af at være på tur uden nogen andre på turen igennem ørkenen med intet andet end radaren og radiomasten som pejlemærker. En uforglemmelig oplevelse af at være et med naturen.

Anholt i hjertet

Indsendt af Heidi

Familie på øen betød en del af barndommens ferier er holdt der... Har man først for alvor oplevet Anholts smukke natur og den ro og fred der er, så har man Anholt i hjertet for altid ❤️ På en sommerdag er der altid en strand med læ, og der er mange ting på Anholt der er et must ved besøg. Fyret, Nordbjerg, Sønderbjerg, ørkenen, strandene og en tur på kærlighedsstien. Og meget meget mere...

Camping i første klit

Indsendt af Peter Stig Poulsen

Anholdt Camping er den smukkeste og mest intime campingpladser, jeg kender. Er kommet der de sidste mange år. Livet på pladsen har en dejlig, tilbagelænede rytme og der er ikke for langt til hverken oplevelser og forplejning. Hver gang jeg står på kajen igen, får jeg ro i sindet og falder ind i Anholttempoet. 😎 😎 😎 😎 😎

Sommerklassiker: øen rundt på en dag.

Indsendt af Torsten Jensen

Sommerens tredje tur til Anholt var uge 32 i den historiske sommer 2018. Den første var i marts og bød på ishulsbadning og sauna på molen. Men sommeren: Det var et dansk Caribien, der mødte os! Vi startede turklassikeren øen rundt med badning ved Københavnerstranden og snart var vi ved Sønderstrand, hvor to tårnfalke i god vind skiftevis stod og dykkede over Sønderbjergs karakteristiske og arrede skrænt. Farvel til de sidste strandgæster allerede efter 300 m nordpå og goddag timer senere til en lille håndfuld vandrere ved det smukke fyr med udsigt over Totten til legende og hvilende sæler. Ved fyret nød vi endnu en af turens fem svømmeture i de gode bølger mellem kystsikringens granitblokke. Bølgerne gnaver gerne ved fyret og lægger af på Totten og før vi kom så langt, nordligt i Pakhusbugten, ud for Indiens røde sand, så vi de smukkeste eksempler på at vinden også kan: klitterne selvfølgelig, med deres karakteristiske vinkler, men også på denne tur store flader med uforstyrrede flader af vindribber i sandet. Efter fyret atter alene, hele vejen langs Nordstrand til campingstranden, bortset fra en enkelt Landrover, som med sin lidt for høje fart ikke virkede alt for selvsikker på den øde og rå strand. Øde bortset fra sildemågerne og fjordternerne, som minder dig om, at du er en ydmyg gæst på øen. Mere fribadning, mere sand, mere sol og vind og flere fugle ved Flakket: blandt andre hjejle, stor kobbersneppe, almindelig ryle og krumnæbbet ryle. 25 km og otte timer senere tilbage ved havnen med sejlere, børn med fiskestænger, kuttere, edderfugle, tejst og forfriskninger på Orakel Bar. Ugen er kun lige begyndt og Ørkenens vilde lav-farvelade, kortlægning af de de bedste enebær steder og bærplukning på Nordbjerg venter forude.

Morænebakken og ørkenen ude i havet

Indsendt af Kjell Stockfisch

Midt i Danmark og langt fra alt. Anholt er nok det nærmeste man kan komme på at blive væk i Danmark. Enestående natur med både bakket morænelandskab og flad tør ørken. Den lille hyggelige by på læsiden af bakken er en lille perle - og havnen på kanten af øen er et feriemekka med alt familien kan ønske. Vi har besøgt Anholt både om sommeren hvor stranden, havnerestauranterne og iskioskerne har store dage og i efteråret hvor traveturene, naturoplevelserne og eftertænksomheden er på programmet. Begge dele kan varmt anbefales. Vi kommer i hvert fald igen - og igen.

Anholt

Indsendt af Karen Margrethe Kjærgaard

Det er en dejlig ø. Med skøn natur, fred og ro og dejlige mennesker. Har været på øen flere gange. Vi har været på by vandring og en dejlig tur til fyret. Vi er altid blevet tager godt i mod. Kan bestemt anbefale Anholt.

Paradiset Anholt

Indsendt af Charlotta Andersson

Ingen sommar utan en vistelse på Anholt, denna "söderhavsö" i Norden. Här finner man lugnet, gemytet, med de vackra stränderna, klara vattnet, vänliga människor, och kan avnjuta de vackraste solnedgångarna från Orakel Bar. Känslan när man kommer seglandes och kan sikta Anholt är som ett bubblande lyckorus, likaväl som tårarna rullar när man lämnar. Denna plats måste bara upplevas, den går inte att göra rättvisa med ord ! Varje besök ger nya fantastiska upplevelser & bekanskaper, det finns alltid något nytt att upptäcka, men framförallt uppskattar jag att ön inte blir överexploaterad och för tillrättalagt, utan att det vackra bor i det enkla. En gång Anholt - alltid Anholt !

Min barndoms ferieparadis

Indsendt af Vibeke Fongen

Forventninger når jeg glider ind i havnen med færgen, og bliver taget så hjertelig imod. Jeg kan se fram til uger med kusiner, natbadning, pandekagefest, jomfruhummer, rødspætte på kroen, øl ved brugsen, rundt øen i bagende sol, bal i skolegården, fodboldkampe, sorte sommertæer, sortebær, kaprifolie, enebær og mågeskrig. Anholt er Danmarks dejligste ø og jeg længes.

Livet på Anholt

Indsendt af Karen konge

Ikke 2 dage på Anholt er ens. Jeg er så heldig at opleve roen, se stjernerne som i et univers en gang imellem nordlys. Dette bliver ikke forstyrret af neon lys. Man skal have gået i mørket for at forstå dette unike syn. Havet gør at vi oplever temperaturen mild om vinteren så længe havet er is frit og sommeren med mange trope nætter. Regn er ikke noget der om sommeren falder meget af til gengæld har vi rigtig mange solskinstimer. Jeg har slet ikke nævnt vores dyreliv unikt og rigt. En morgen tur med fuglesang i ørene og et fantastisk lys kan vende enhver dag til plus dag. Ørkenen er spændende forskellig og så smuk. Anholt er enhver natur elskers paradis. Vi er også beriget med unike råvarer feks. kanterellerne, enebær, og fantastisk friske jomfruhummer og fisk.

Ro til små sjæle

Indsendt af Mette Brigsted

Der er en helt unik frihed og ro, langt ude i kattegat - den finder man sjælden andre steder og giver en helt unik stund med de små mennesker som kan løbe, lege og fordybe sig i de små mitakler i naturen.

Verdens bedste strande!

Indsendt af Nina Thorn Clausen

Anholt har verdens bedste strande! Om det blæser fra det ene, andet eller tredje verdenshjørne, så kan man altid finde en strand, der passer til humøret: vind i håret og bølger at hoppe i, eller et roligt hav at skue ud over. Af alle de strande, jeg har badet fra og vandret langs i store dele af Danmark og mange steder i hele verden, så er det altså Anholts strande, der uforbeholdent tager førstepladsen!

Unik natur

Indsendt af Gunnar Hansen

Var for første gang på Anholt i efterårsferien 2017. Det var uden for turistsæsonen, og vi mødte kun ganske få på den timelange vandring til fyret i råt og blæsende oktobervejr. Kontrasten mellem det sandede område i Ørkenen og den tilplantede og befolkede vestø, var slående - og det hele kunne nydes fra højdedraget Sønderbjerg. Midt i det hele forsvandt strømmen, og man følte man var langt væk fra det hele - på den gode måde

Barndommens Ørken

Indsendt af rita steenberg

Da jeg var barn samlede vi måge æg i ørkenen, ikke at jeg fandt nogen, var så dårlig til at se dem ;-), Men det var fællesskabs følelsen når vi mødtes kl. 4 eller 5 i byen og drog i samlet flok derud, marehalmen var våd, solen stod op og skoene tørrede igen, dette skal opleves for kan ikke beskrives. Æggene brugte vores mødre bl.a. til at bage med, sandkagen blev mørkegul af mågeæg, men de blev også brugt til alt andet. det var en dejlig barndom

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.