Der vises 36/36

Nyeste oplevelser

På ski på Borresø

Indsendt af frederik dagnaes

En dag i februar 2018 var der perfekt is på søerne. Foruden en meget tyk iskappe var der et tyndt lag sne på is, der gjorde isen uegnet til skøjterne men perfekt til langrend skiene. Vi tog af sted fra Laven og nåede Svejbæk snævringen hvor vi gik i land i god afstand fra selve snævringen, herfra gik vi over land til Borresø, hvor jeg igen gik på søen et godt stykke fra snævringen. På Borresø løb vi op til anløbsbroen til Slåensø og havde en fantastisk view over Pardiset og drak varm kakao, inden vi hjem igen..

Ubegribelig smukt forår sommer efterår og vinter er overskriften om Borresø

Indsendt af Birger Christensen

Jeg er så heldig at bo i Sejs på sejssøvej i Borresøhus. direkte til Borreså med en fantastisk udsigt til Borreø og paradis ørene.for 28 år siden da vi flyttede ind tænkte jeg at udsigten blev jo nok dagligdag med tiden ,men det bliver faktisk mere og mere fantastisk hver år, vi siger stadig til hinanden der kommer det stolte skib Hjejlen selvom vi ser den flere gange om dagen sommeren igennem, bådene og livet på søen er en fornøjelse at følge, men i ligeså høj grad om vinteren med is og fugleliv, skøjteløb er også specielt lige uden for vinduerne selvom det er flere år siden, Mvh Birger Christensen

Det perfekte sted at lade op

Indsendt af Jette Stensgaard

Året rundt ror jeg kajak på Silkeborgsøerne inklusive Borresø. Jeg kender de fleste kroge og nyder dem alle, sommer som vinter. Det er den bedste måde at stresse af på, at sidde i sin kajak, omsvøbt af natur med isfugle, hejrer, lappedykkere og mange andre dyr. Og selvfølgelig træerne, der omkranser det meste af søen, som er smuk forår, sommer og efterår. Særligt om vinteren er det stille, fredeligt og fantastisk at ro gennem Paradiset og nyde hvert et tag. Borresø er natur, der bliver brugt, både til vands og til lands i skovene omkring søen. Ikke sært, at en del af søen hedder Paradiset, med sine små paradisøer. Her er en del af søen helliget naturen, så der er ingen adgang for både. Jeg stemmer på Borresø fordi her er en dejlig blanding af beskyttelse og benyttelse af naturen, og fordi den er et åndehul, der er bedre end "et æble om dagen". På billedet er jeg en vinterdag på vej ind i Paradiset, hvor der er helt stille og fredeligt.

Glamping og kajaktur

Indsendt af Annelise andreasen

Overnatning i safaristil lige ud til Gudenåen og Silkeborgsøerne. Vi vågnede til den smukkeste udsigt til en vandet og en smuk rododendronhave på modsatte bred. Kajakturer og fugleliv. Is pause og frokost på breden. Vi var hensat til de sydlige himmelstrøg 😀Badning, jordbær og grill med gode venner😀 Annelise

Glemte at krydse af

Indsendt af Tommy

Vil gerne deltage i konkurrencen, om en ballontur

Kanotur

Indsendt af Tommy

Kanotur på Gudenåen og søerne omkring Silkeborg er altid en fantastisk oplevelse. Jeg prøvede det, og det andet :-) på én og samme uge, for første gang for 37 år siden. Derfor er området helt specielt for mig. :-) Tusind tak M******* jeg mindes dig hver gang jeg er på Silkeborgsøerne !

Morgen med isfugl og hejre

Indsendt af Anna-Louise Sørensen

Det bedste sted at starte dagen i kajak på stille vand. Når morgendisen stiger, og man hører isfuglens pibende lyd, hvorefter den med sine smukke farver skærer hurtigt gennem luften. Jeg beundre de store majestætiske fiskehejre og forskrækkes af og til, når deres store vinges spredes tæt på min båd, der bryder vandoverfladen. Når jeg er heldig ser jeg store fisk springe, dem kender jeg desværre ikke navnene på, men det er den ultimative morgen.

Solnedgang over Borresø/ paradiset

Indsendt af Søren Sørensen

Sidste dag i oktober , efterårets gyldne farver , efterårs solens sidste stråler sætter Borre sø og paradis øerne i et smukt perspektiv . En oplevelse af at være i den uberørte natur , dog så tæt på by og beboelse. Borresø en aktiv og involverende naturoplevelse der nydes og bruges af os der bor tæt på Søen, og ikke mindst de mange turister og besøgene der sætter pris på en af Danmarks smukkeste naturperler.

Kaffe med skøn udsigt

Indsendt af Morten Lindgreen

Borresø er bestemt ikke det værste sted at drive rundt i kajakken, mens man nyder den medbragte kaffe...og lidt chokolade dertil. Der er altid plads til alle på søen, både dem der kommer i kano, kajak, for sejl eller motor eller turister med de hyggelige rutebåde fra Hjejle Selskabet.

Paradiset

Indsendt af Randi Vestergaard

En kajaktur i Paradiset er mindfulness for sjælen. Du kan sejle eller ro i kajak til Paradiset - igennem de smukkeste og reneste søer, omgivet af store gamle egetræer. Det er er af Danmarks smukkeste og mest fredfyldte steder.

Balsam for sjælen

Indsendt af M. Hvam

Jeg ror de smukkeste ture på Silkeborgsøerne i min kajak flere gange om ugen hele året rundt. Det er en skøn oplevelse og det giver en indre ro. Hver gang jeg ror på Borresø, kigger jeg ind i paradiset bogstaveligt talt. Det er altid en ny oplevelse, hvor alle sanserne er på spil. Jeg elsker de stille morture, hvor jeg kan sidde på en badebro og kigge ud over paradiset i Borresø med min morgenkaffe i hånden. Det SKAL opleves!

paradiset

Indsendt af Niels chr Toustrup

Som dreng opvokset ved Gudenåen på åhavevej tæt på havnen havde vi en dejlig motorbåd som vi brugte rigtig meget.På alle ture op i søerne var vi altid en smut inde i bunden af borresø ved paradis ørerne.Mange gange var vi heldige at se hejre hvis vi slukkede motoren.Flot syn når de lættede..Videre gik det som regel til juelsø rundt om Møgelø som jeg kendte fra mine FDF lejre! Venlig hilsen Niels chr (årgang 1944)

Skitur - sejltur - travetur

Indsendt af Inger Sparsø

En isvinter, hvor jeg som halvstor pige blev lokket med fars løbeklub på skitur, står stærkt i hukommelsen. Turen inkluderede skiløb på Borresø som var frosset og dækket af et passende lag sne. Der løb vi mellem ørene og så det hele i et nyt perspektiv. Det var skræmmende husker jeg - jeg var jo ikke sikker på om isen holdt! Siden er området flittigt besøgt, mest på gåben iført travesko. Det er her jeg/man finder skovens dybe stille ro. Langs vandkanten, fra et udsigtspunkt eller på en bænk/anløbsbro. Nyder fuglene, sejlerne, stilheden, farverne og det selskab der deler turen med mig.

Silkeborgs smukkeste sted

Indsendt af A. S.

Der er ingen tvivl om, at Silkeborgsøerne og især Borresø er Silkeborgs smukkeste sted hele året rundt - lige fra når det hele blomstrer om foråret og sommeren, og til træerne falmer i flotte farver om efteråret og til sidst bliver dækket af et fint lag sne om vinteren. At have mulighed for at tage en kajaktur i disse smukke omgivelser er ren idyl!

En svømmetur i Paradiset

Indsendt af Familien Aagaard, Silkeborg

Det er søndag og solen skinner. Tasker er pakket med sodavand, øl og lidt at spise - og selvfølgelig badetøj. Vi sejler i vores lille motorbåd ud gennem Gudenåen, hen over Brassø, gennem Sejssnævringen - rundt om pynten, hvor det blæser og videre ned i bunden af Paradiset. Vi kaster anker og springer i. Vi dykker og klatre op til endnu et udspring. Lidt senere er det hele lidt vådt - men hvad betyder det i Paradiset? Måske er farfar også med. Han springer ikke længere, men har ikke noget imod bådens tippen og sprøjt fra vandet. Vi nyder vores forfriskning og bestemmer os for at forsætte hen over Borresø, for at lægge til ved Skyttehusets Camping og købe en is - eller måske lidt aftensmad.

Den bedste tur

Indsendt af Karen Aagaard

Ofte nyder jeg en frisk rotur i coastelbåd med min veninde til Borresø. Om det er ned i paradiset, en pause ved indgangen til Slåen Sø eller en tur rundt om Borre Ø, så bliver det hver gang den bedste tur. Nogle gange ser vi isfugle, andre gange falder snakken på noget væsentligt - Og altid oplever vi det forfriskende i vinden og i samhørigheden med naturen. Der finder vi søndag eftermiddag energi til en ny uge og forfriskes en hverdagsaften når det taktfaste rotag renser hovedet. "Det blev den bedste tur" siger vi til hinanden og griner, mens vi trækker båden og gør den klar til den næste tur.

1000fryd

Indsendt af Jens Hjort

Efter halvtreds år med, ved og i Borresø, har den taget plads i mig som søhøjlandets hjerte. Et smukt hjerte. Jeg kan mærke søens puls, dens historie og de eventyr, den gemmer på i sine skove, øer og vige. At kunne opleve to havørne sidde og kissemisse i mere en time i toppen af et højt træ på Borresø , eller at sidde på en svalegang i Sejs en mild og stille sommeraften i skumringen og høre natuglernes tuden i skoven på den anden side af søen, gør ikke glæden mindre. Her kan man være heldig at se vandstæren ved Millingbæk, der er udløbet til Borresø fra Slåensø, Danmarks reneste sø. At man fra Sejs-Svejbæk kan følge naturens gang og fugletrækkene på langs ad søerne, sætter sig helt naturligt som en bevidsthed om ens egen lidenhed i en stor natur. Her er godt at bo. Det er "1000fryd", som en af bådene i den nærliggende sejlklub hedder. Smukkere bliver det ikke.

Borresø

Indsendt af Ida Høgh

En ‘paradis-ø’ i efterårsdragt - fantastisk område, hvor freden beder sig, naturen udfolder sig i en farvepragt, der vanskeligt lader sig beskrive, uagtet årstid. En smuk oplevelse på såvel gå-ben, cykel som i båd.

ET STØJHELVEDE

Indsendt af Niels M

Det KUNNE være et smukt og rart sted - hvis privat motorsejlads blev forbudt. Døgnet rundt hele sommeren tøffer og fræser motor- og speedbåde rundt på tivolisøen til fare for både dyr og badende. Der er allerede sket mindst to dødsulykker. Hastighedsforbudet blæser man på, da der kun sjældent er politi på vandet - og de uddeler næsten kun bøder for manglende sikkerhedsveste. Den obligatoriske nummerering ignoreres flittigt - ikke mindst af fartbøller udefra, der frit kan søsætte, hvad de vil.

Natur, idyl og ro

Indsendt af Helle Poulsen

Der findes ikke noget bedre sted end de stille viger og øer i Borresø. For mig rummer den skønne natur alt lige fra fredfyldthed til mulighed for motion og sammenhold. Søerne kan nydes fra land og til vands; udsigten ændre sig fra gang til gang og vandet er aldrig det samme. Hver oplevelse er unik og speciel, hvorfor jeg aldrig bliver træt af de utallige ro-, gå-, eller løbeture i området. Her bliver jeg ladet op og får ny energi!

Borre sø for alle

Indsendt af Familien Østergård Sørensen

Borresø er med sin tilslutning til det store søområde i Søhøjlandet gennem Juel Sø og Gudenåen en fantastisk oplevelse for rigtig mange , som giver “søfolk” mulighed for sejlads til både Ry og Silkeborg med stop ved de mange anlægsbroer / steder langs søerne Det være sig for os der har boet her i 25 år og de mange silkeborgenser og turister som i løbet af året bruger søen og nyder den smukke natur og det rige fugleliv . Enten i egen båd , kano , kajak eller på en tur med det 150 årige dampskib Hjejlen. Med andre ord er Borres sø en aktiv naturoplevelse for alle hvor man kan komme i harmonisk indgreb med den smukkeste natur i Danmark .

En perle

Indsendt af Grethe Madsen

Borresø er PERLEN i vores smukke natur. Vi har en lille båd, og vores stop er altid Borresø omkring paradisøerne. Det sker uanset om det er en badetur, om kaffen skal nydes eller om aftensmaden skal indtages. Ofte kan vi også sidde i timevis blot at se på den smukke natutr, nyde stilheden og det helt specielle fugleliv.

Herfra min verden går...

Indsendt af Vivi Kjærgård

Borresø omkranset af den smukke natur, er som balsam for min sjæl i en travl og hektisk hverdag. Her finder jeg, på mine gå- og sejlture, roen og freden til eftertanke, mens jeg lader mine tanker strømme ubesværet.... At leve og bo i så smukke omgivelser, er så unikt og enestående, at alle skulle opleve dette. Tanken om, at dette ikke skulle eksistere om 100 år, er umulig at forestille sig.

Året rundt ved Borresø

Indsendt af Cecilia Filipsson

Min familie nyder naturen ved Borresø flere gange ugentligt året rundt. Vi er så heldige at have en islænder hest ved Paradiset, og sammen med ham får vi de bedste oplevelser. Om sommeren bader vi med Fagur i søen, om efteråret plukker vi svampe. Denne sommer har vi set havørnene flere gange. På alle årstider er der helt eventyrligt smukt ved Borresø, og de folk vi møder, hilser altid. Ofte får vi en snak. Vi deler jo noget specielt :-)

Havørne ved borre sø

Indsendt af Henriette Sørensen

Udover den helt unikke og smukke natur som vi har glæde af hver dag , er Borre sø også beriget med et helt fantastisk fugleliv , ikke mindst i foråret 2018 hvor et ynglende Havørne - par gav liv til 2 unger som øvede deres flyvefærdigheder og jagt evner ned over Borre sø - en fantastisk naturoplevelse i et af Danmarks smukkeste naturområder .

Stjernestunder med familien

Indsendt af Mia L. S.

Siden starten af 00'erne har Borresø været et af min familie og jegs absolutte favoritsteder at tilbringe vores søndag sammen i båd. Vores sejlture på Borresø har givet ufattelig mange stjernestunder med hinanden. Det er et fantastisk sted at tilbringe nogle timer sammen, slå hovedet fra, nyde udsigten og bare sidde og kigge ud på alt det smukke!

Forår ved Borresø

Indsendt af Cecilia Filipsson

Mine børn og jeg nyder Borresø på alle tider af året. Her er det maj måned i år, hvor vi nyder det gode vejr sammen med ismulen Fagur. Både hest og datter var i vandet. Særligt denne sommer har Fagur nydt et køligt dyp. Faktisk flere gange ugentligt. Pt plukker vi svampe ved Borresø

Morgenstund

Indsendt af Nanna Iversen

Smuk udsigt over borresø (slåensø) en august morgen, tog hesten og jeg på tur ned til Borresø. Vi farede vildt i skoven og endte ved slåensø. Den smukkeste morgen og det bedste måde at starte dagen på.

humør

Indsendt af susanne Therkildsen

Når mit humør er lidt nede , så går jeg til Borresø, det område er simpelthen lise for sjælen , det hele er så stille , når så der kommer kajakker emmer alt af at det er det helt rigtige sted ,at få good to go i kroppen venlig hilsen susanne Therkildsen

Paradiset

Indsendt af Marlon Cramers

Min første vandretur alene i Danmark gik jeg fra Silkeborg til Ry langs Silkeborgsøerne, en skøn efterårsweekend 2007. Med (for) stor rygsæk, mine spritnye Hilleberg Akto, Jetboil, liggeunderlag og sovepose, mit varmeste tøj, Digestive og smøreost, som jeg mest husker af maden på denne tur. Jeg havde meget at lære på det tidspunkt om den nordiske friluftskultur. Efter jeg var flyttet til Møn stiftede jeg bekendtskab med begrebet friluftsliv, som siden har bragt mig ud på mange skønne vandreture i den Danske natur. Den første tur alene vil dog altid blive en særlig tur, ikke mindst fordi den var så smuk, på så mange måder. Paradiset og øerne i søerne helt nede i bunden en skøn diset efterårsmorgen. Flotte, store og mange forskellige svampe. Udsigten over søerne fra højden i skøn efterårs solnedgang. Alpevidter og afvekslende skov i meget variable højdemeter.

Borresø - på den og ved den.

Indsendt af Michael Bank

Borresø er for mig roen i kajak en stille søndag morgen med dis og lav sol. Svanerne ligger med hovedet gemt bag vingerne og hejrerne står i skjul langs bredderne. Men også den fantastiske udsigt over søen fra toppen af lyngbakkerne i Sejs, som er det ideelle sted at fornemme årstidernes gang på søen. Fra båd- og bademylder om sommeren til stille, frost og islag om vinteren.

Kanotur med naturoplevelser

Indsendt af Preben Bach

Fantastisk at sejle med kano på Borresø. At væve sig ind imellem øerne i Paradiset og opleve isfuglen som en blå pil henover vandoverfladen - eller at se fiskeørnen slå ned i vandet efter fisk. Det hører til nogle af mine største naturoplevelser. Og skulle den mere end 150 år gamle Hjejle sejle forbi, er det også med til at sætte kulør på den i forvejen smukke natur.

Vinterbader / helårsbader

Indsendt af Gitte Broberg

Jeg nyder den flotte natur og Borresø hver morgen - næsten - når badeturen skal klares. Har boet i Sejs i snart 35 år, men har ikke altid været en vandhund. Men min badeveninde på snart 88 år, lærte mig at vinterbade, og jeg har nydt det de sidste 5 år.

Søerne ved Sejs-Svejbæk

Indsendt af Jane larsen

Jeg bor i Sejs-Svejbæk og nyder mine daglige løbetur langs søen Smuk natur året rundt, En sø i byen , som bliver brugt af mange mennesker dagligt, kano, kajak og svømmeture Et unikt sted og jeg værdsætter hver dag at mit hjem ligger ved Danmarks smukkeste søer

Bynær sø- og skovnatur, når det er bedst

Indsendt af Simon Iversen

Jeg er vokset op ved Borre Sø og har oplevet gennem små 30 år, hvordan søen og området omkring har givet glæde til både fisk, fugle, mennesker og andre pattedyr. Som natur- og fugleinteresseret glæder det mig inderligt, at Borre Sø er hjem for alt fra isfugl til havørn og odder. Disse kan nu ses regelmæssigt - også odder - til stor misundelse blandt natur-aficionados fra andre dele af landet. Desværre er områdets dyreliv underlagt forstyrrelser og gener fra motorbåde med 250 hk-motorer (eller mere), da der ikke er nogen de facto kontrol eller begrænsning på disse fartøjer. Skiltning med fartbegrænsninger hjælper ikke. Men for at give en positiv og opløftende krølle på dette lille skriv, så vil jeg opfordre folk at slå et smut forbi søen, når der er is på, da jeg selv i vinters havde den vildeste oplevelse med 3 (!) havørne, der landede på isen ca. 50 m fra bebyggelsen på den nordlige bred af Borre Sø.

Fantastiske ture i noget af dk's smukkeste natur

Indsendt af Johannes Nipper

Vi har været på mange helt igennem fantastiske kano og campingture på de primitive lejrpladsen omkring Borre sø, og især området mellem Borre sø og slåen sø er helt magisk. At ligge på østre gåsekær og se hjejlen dampe forbi mens ungerne fisker fra kano - så bliver det ikke mere fredfyldt og harmonisk.

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.