Der vises 190/190

Nyeste oplevelser

Gruberne

Indsendt af Lene

Både Daugbjerg og Mønsted Kalkgruber er smukke og unikke. Det er fantastisk at gå rundt og udforske alle de små snoede gange -nede, oppe, rundt om hjørnet, over vand og smukt indrettet med lyset. At man så ydermere kan se de flotte flagermus føles ret unikt.

Fascinerende og helt unikt.

Indsendt af Ditte Hammerum Olesen

Man bliver overrasket og ganske betaget over at den form for natur findes i lille Danmark. Unikt er nøgleordet. Vi var der til halloween arrangement hvor gangene var pyntede med græskarlygter. Det var SÅ smukt.

Daugbjerg kalkmine

Indsendt af Rikke Fallentin

Vi havde inviteret hele familien med i kalkgrupperne sidste år , vi havde en fantastisk dag og nevøerne syntes det var meget spændende og også lidt uhyggeligt 😊 helt klart et besøg værd 😊 Ikke sidste gang vi tager en familie tur derned 😊

Et must see

Indsendt af Linda Jensen

Det er altid et hyggeligt sted at besøge, med gode fortællinger og en masse spændende gange at undersøge. Er man der på den rigtige tid kan man også få lov at se på de fine flagermus, helt tæt på. Bestemt en oplevelse værd.

Hyggelig Halloween-tradition

Indsendt af Liva Rank

Vi tager hvert år i oktober måned i Mønsted Kalkgruber, skærer græskar og finder et 'u' hyggeligt sted at sætte den. Det er så fint med alle de lysende græskar. Vil man helt tæt på flagermusene, så kan Daugbjerg varmt anbefales

kalkgrube

Indsendt af elsebeth poulsen

vi var på tur med vores børnebørn,et fin sted med gode opleverelser,det er forskelligt om det er Daugbjerg eller mønsted,begge er gode på hver deres måde

Fantastisk sted

Indsendt af Britta Thesbjerg

Et helt unikt sted som jeg har besøgt mange gange som både barn og voksen.,....................................................................................

Jens Langkniv og Johanne

Indsendt af Jette Christensen

Jeg har massevis af gange gået rundt i Daugbjerg kalkgruber med den krumryggede Johanne, der med tiden var formet efter de smalle gange under jorden. Fantastiske fortællingerne der stadig lever, og jeg vil elske at besøge kalkgruberne igen.

Tilbage i tiden

Indsendt af Anne Rom

Følelsen af at gå tilbage i tiden og lære både om kalkminerne men også om Jens Langkniv kommer snigende lige så snart man går ned ad gangen til kalkminerne. Jeg har tit tænkt på hvordan det mon måtte have været at arbejde dernede under jorden, og ikke mindst have det som hjem. Bestemt en oplevelse og et besøg værd!

Bål og varm kaffe i skoven

Indsendt af Kenneth Mertz

Min familie og jeg har nydt skoven og kalkminerne og var heldige at komme hvor det var tændt op i bålstedet og vi købte dejlig varm kaffe. Efterfølgende var vi en tur under jorden og fik fortællingen om Jens Langkniv og minedriften forinde.

Overnatning i Daugbjerg

Indsendt af Lisbeth Jeppesen

Mens jeg var spejderleder, har jeg flere gange været med til at overnatte i Daugbjerg kalkgruber sammen med en flok spejdere. Vi havde hvert år i januar måned, en tur vi kaldte polarturen. Turen var for de ældste juniorspejdere, og vi sluttede altid af med at sove i Daugbjerg kalkgruber. Vi fik historien om Jens Langkniv, og vi var da alle sikker på, at vi så hans skygge når vi lå der i soveposerne. Måske var det bare flagermus. Hvem ved ? Husker også et år hvor der var mange mus i gruberne. Ikke så spændende når man skulle sove der. Det er oplevelser der aldrig vil blive glemt

Imponerende oplevelse

Indsendt af Alex R. Andersen

Disse miner bør besøges mindst én gang. Både Daugbjerg og Mønsted Kalkgruber er menneskeskabte miner, som går langt ned under jordens overflade. Kalken i Daugbjerg Kalkgruber er brudt og båret ud med håndkraft mens kalken i Mønsted Kalkgruber er brudt og fjernet med simpel maskinkraft. Absolut et besøg værd

Kalkmineløb

Indsendt af Jeanette Kjeldsen

Når minerne danner rammerne om den årlige tilbagevendene begivenhed kalkmineløbet og folk fra nær og fjern gæster stedet emmer der af en ganske særlig stemning. Derudover ligger det så naturskønt midt i den jyske natur.

Ost og flagermus

Indsendt af Jens Ingolf Nørgaard

Mønsted Kalkgruber er et nationalt eventsted både med god information, veltilrettelagte events med film og billeder og samtidig har man i visse grotter en god syrlig duft af ost, der modnes. En absoælut total familieoplevelse den ene gang efter den anden.

Smukkeste naturoplevelse

Indsendt af Rikke

I Mønsted og Daugbjerg kalkgruber får man den smukkeste og mest unikke naturoplevelse kombineret med spændende historier fra kalkbrudet samt gys og sagn om Jens Langkniv.

I forfædrenes ( og mødrenes) fodspor

Indsendt af M. Andersen

Vi har netop her i efterårsferien præsenteret vores barnebarn for kalkgruberne her i det midtjyske. Det var nok engang en helt fortryllende oplevelse at “ gå under jorden” . Her finder man alt lige fra fantastisk natur til spændende historie og underholdning for alle aldre. Hvert besøg giver nye oplevelser for alle store som små. Kom og oplev spændingen i kalkgruberne, hør de fantastiske historier, se flagermus og de mange andre spændende ting.

Oplevelse for store og små

Indsendt af Inger Iversen

Fantastisk natur både indenfor i gruberne og udenfor. Vores børn på 4 og 7 snakker stadig om besøget i sommers. Vi har lovet dem at tage tilbage næste år. Vi havde norske venner med og besøget i Mønsted kalkgrubber gav stof til mange snakke om dansk historie.

Flot natur

Indsendt af Birgit Toft

Har været i gruberne mange gange, bla i Mønsted Kalkgruber sammen med nogle kolleger, hvor vi fik en guidet tur i gruberne. Fantastisk at høre historien og se den flotte natur i gruberne og udenfor. Kan varmt anbefales til en firma eller familieudflugt. Har også deltaget i Kalkmineløbet flere gange hvor man kommer ned i begge gruber. Det bedste løb at deltage i bla på grund af naturen og den specielle stemning der er omkring gruberne.

Efterårshygge

Indsendt af Line Krarup

Husker en rigtig hyggelig dag, hvor der skulle stilles lys i kalkgruberne til efterårsferie. Det er nok det der nu er blevet til Halloween. Vi var 2-3 familier, fra klassen ( 4. eller 5. klasse, tror jeg ) der havde lovet at tænde og stille fyrfadslys rundt i gangene, det var flere hunderede lys. Da vi gik ud og alle lys var tændte var det et meget stemningsfuldt syn

En unik oplevelse.

Indsendt af Peder

95 kilometer minegange, som repræsenterer Danmarks historie igennem mange hundrede år, fortjener at komme med i naturkanonen. Det er altid en oplevelse, at besøge de to kalkgruber, lige meget om det er om sommeren, med det lille minetog eller om efteråret på flagermus safari. Man mærker historiens vingesus, med det samme man går ned i dybbet. Man bør besøge begge kalkgruber, for selvom de efter sigende skulle hænge sammen, er de forskellige som nat og dag, hvor der i Mønsted er højt til "loftet", viser de lave minegange i Daugbjerg, hvor besværligt det har været, at få kalken op af jorden. I Mønsted kalkgrubes historiecenter, er der rig mulighed for, at lære alt hvad der er værd at vide om kalken.

Møndsted/ daugbjerg

Indsendt af Mona Toft

Et godt sted at tage hend , en stor oplevelse at se hvodan man bryder kalk og at møndsted er blevet renoveret

Flagermustur

Indsendt af Ellen Margrethe Mikkelsen

I vinterferien var vi med et par børnebørn i Mønsted kalkgruber. Der var en guide som fortalte om flagermusene. Både børnene og vi syntes det var en rigtig god tur. Vi har tidligere været i kalkgruberne, så vi nød også at der var lavet ny parkeringsplads og nye stier. Mønsted Kalkgruber er altid et besøg værd.

Fantastiske barndomsminder.

Indsendt af Rasmus Poulsen

Husker tydelig hvordan det kilde i maven og det hele var lidt farligt, når min storebror og hans venner tog mig med i Mønsted kalkgruber om sommeren. Har blev der tilbragt masser af timer med, at undersøge gangene og forskrække turisterne. Det var dengang hvor danske børn ikke altid var under opsyn af voksne og fik lov til at opleve og undersøge verden på egne hånd. Det har givet mig en masse fantastiske minder, som nu går i arv som historier til mine børn om dengang far var dreng. Mønsted kalkgruber er et helt særligt sted for mig og et sted som mine drenge også skal have minder fra om de nok bliver en anelse end mine egne.

Noget helt unikt

Indsendt af Britta Kristiansen

Kalkgruberne er ikke som noget andet sted. De er virkelig spændende at besøge for alle aldre. Turen med kalkmine-toget er et must. I Daugbjerg er gangene svævre og lave - i Mønsted er nogle af gangene som katedraler.

Dejlige steder

Indsendt af Henriette

Mønsted og Daugbjerg klakgruber er to skønne steder at besøge med sine børn.. jrg var der selv som lille pige og tager nu mine børn med derud.. til foråret skal vi deltage i det årlige kalkmineløb derude eller som mine børn kalder det flagermuseløbet, da man kan være heldig at se flagermuse når man er ude og gå/se kalkgrubberne

Uuuuuhygge

Indsendt af Yvonne thomasen

Klart et besøg værd super med børn og kusiner og fætter og så madpakker i det fri i den flotte natur selv i oktober månede og så fik vi en god ost med hjem super hyggelig oktoberdag men også en dag med meget ny viden

Fryd for øjet

Indsendt af Dorte Dyrendom

Min oplevelse i minen var meget morsom .da jeg ikke kan lide flagermus . Jeg frygtede jo at de fløj ned og satte sig fast i mit hår . Det var til stor morskab for alle andre. Men den pragtfulde natur omkring minen , er uforglemmelig , så smuk og uspoleret , er en fryd øjet og balsam for sjælen .

Must See

Indsendt af Funda Matsu

I was thrilled to be invited to the Daugbjerg Kalkgruber to visit my dear friends last year in February.Seeing bats in their natural environment was a wonderful experience.They are beautiful and peaceful creatures.Caves were in very good condition.Walking around in the galleries reminded me of a childhood favorite novel Adventures of Tom Sawyer. Small forest and the vicinity surrounding the mine offers many possibilities such as having a picnic, taking long-short walks alone or with family and friends.I hope to come back and visit again.

Stemning i kalkgrubberne

Indsendt af Ann-Britt Poulsen

Mine bedste minder fra kalkgrubberne i Daugbjerg og Mønsted er hvert år på Kristi himmelfarts dag hvor der er Kalkmineløb. Området emmer af aktivitet og glade mennesker. Særligt op til løbet, hvor der skal klargøres, får man lov at opleve den skønne natur omkring grubberne.

Uhyggelig hygge

Indsendt af Claudi jacobsen

Har været der mange gange med både skole og som privat.. altid en rigtig spændende oplevelse. Kommer der også idag nu som forældre og ser hvordan mine børn også syntes det er en rigtig spændende oplevelse. Sidste gang kørte vi ind i grubberne med det nye tog.

Godeminder og flotte billeder

Indsendt af Ejlif Poulsen

Er gennem mange år, kommet i gruberne. Har mange gode minder og mange gode billeder derfra. Har været der først med egne børn, så med børn fra mit arbejde og nu senest med børnebørnene. Da vores børn var børn, var det ofte stedet for en sommer hygge dag.

Utrolig spændende oplevelser

Indsendt af Pernille Højgaard

Spændende at se og mærke historien. Vidende guider, der gerne fortæller og blandt andet Jens Langkniv, og flagermus og kalkgruberne......... Skovene omkring giver også gode naturoplevelser. Smuk og uspoleret står det hele.

Lige i øjet - lige i hjertet - lige midt i Jyllang

Indsendt af Viggo D. M.

Har boet nabo til Mønsted Kalkgruber som barn og ung og kom der rigtig tit. Her finder man de mest fortryllende huler i gruberne og spændende natur omkring. Bor i dag tæt på Daugbjerg Kalkgruber og kommer der af og til for at gå tur i den hyggelige bøge- og annemone-skov og ved synet af gruberne mindes jeg Jesper Dahl og røverhistorierne om Jens Langkniv og Lange Margrethe - og ser af og til nogle flagermus. Gruberne er bestemt et besøg værd.

Helt fantastisk!

Indsendt af JG

Kan kun VARMT anbefale stedet. Det er altid en fornøjelse og folkene er sindsygt professionelle! Jeg går aldrig skuffet derfra og så er hele oplevelsen både smuk og ekstremt spændende på alle mulige måder

En unik underjordisk oplevelse!

Indsendt af Morten Østergaard

Jeg har siden jeg var barn været i kalkgruberne flere gange, både med skolen og med familien. Det er fantastisk hvad der har været udrettet i gruberne i Mønsted og Daubjerg. Mønsted Kalkgruber med de store gange, flagermus og grubeost, og Daubjerg med de små smalle gange og spændende historier om Jens Langkniv. Begge steder er helt unikke steder og er absolut et besøg hver!

En naturperle

Indsendt af Michael kamp Lindberg

Absolut et område man skal opleve. Skoven omkring gruberne, landskabet og såvel Daugbjerg som Mønsted kalkgruber er et besøg værd. Historien bagved sætter os tilbage i tiden hvor Jens langkniv prægede området.

Enestående natur

Indsendt af Kim Steffensen

Har løbet kalkmineløbet hvilket var en enestående naturoplevelse lige fra lodrette bakker til at man er under jorden super sted.. har også besøgt det på en flagermus safari hvor vi så en masse almindelige og også nogle sjældne.

Slægter gang

Indsendt af Kirsten Gregersen

Vi har afholdt slægtsfest ved Daugbjerg Kalkgruber. En dejlig dag med en guidet tur i gruberne. Her fik man en god fornemmelse for historien, både slægtens og egnens. Et udflugtsmål der er en gentagelse værd.

Jens Langkniv og Margrethe Lange

Indsendt af Jeanett

Som barn er jeg ofte kommet i særligt Daugbjerg kalkgruber, og jeg elskede at forestille mig historierne om Jens Langkniv og Margrethes Lange, når jeg gk i de lave, svagtoplyste gruber. Det var fantastisk for et nysgerrigt og historieinteresseret barn. Jeg har ikke været der længe, men jeg har inviteret min kæreste med på en tur i gruberne næste gang, vi er hjemme, og jeg er sikker på, at han ligeledes vl sætte pris på gruberne.

Familietur i Gruberne

Indsendt af Dorthe Espersen

Et år havde vi arrangeret en familietur til Mønsted Kalkgruber. I den forbindelse havde vi rundviser på. Her fik vi mange historier og fakta om gruberne at vide. Det hele sluttede af med musik, en helt speciel oplevelse i de mørke Gruber.

Mange hyggelige familieture

Indsendt af Grete Søderberg

Sidste tur i Daugbjerg Kalkgrupper var grundlovsdag. Madpakker på pladsen foran., sammen med min mor, min kæreste og mine dejlige børn ❤️ Vi spiste vores mad i det grønne, som er en gammel tradition man har forsøgt at genskabe.

Kalkmineløb

Indsendt af Lotte Langgaard Møller Larsen

Deltog i Kalkmineløbet sidste år med begge mine børn og det var en kæmpe oplevelse! Kalkminerne er en stor oplevelse for både store og små, og det er altid skønt at komme igen! Desuden er der mulighed for forskellige oplevelser alt efter om du besøger Mønsted eller Daugbjerg - begge fantastiske!

Kæmpeoplevelse for en københavner fra stenbroen.

Indsendt af Jette Bennike

Det var utroligt spændende at gå på opdagelse og at udforske de kringlede gange med den dygtige guide ved sin side. Der blev berettet vidt og bredt om grubernes historie, meget interessant ny viden for os københavnere. Spadsereturen gennem den spændende, anderledes skov var en oplevelse i sig selv. Jeg kan ikke anbefale en tur til Daugbjerg Kalkgruber nok.

Hygge, oplevelser og børnefødselsdage

Indsendt af Kirsten Larson

Som beboer i Mønsted, kom vi da vi havde børn hjemme ofte i Kalkgruberne. Vores børn har hygget sig med kammerater med leg og oplevelser mange sommerdage. Kan i dag godt undre at hverken Kalkgruberne eller vi forældre var mere bekymrede. Dengang, slut 80 erne og begyndelse af 90 erne kunne vi også låne området til eks. Børnefødselsdage. Vi har haft enhel klasse med derned til bålhygge, rustede pølser og leg i bakker og gruber.

Barndommens gade

Indsendt af Lilian Dybdal Møller

Er vokset op med Dybdal skov og Daugbjerg Kalkgruber som min baghave og legeplads. Nu glæder jeg mig over at vise begge naturperler frem for børnebørnene. Et stykke af Danmarks naturskat og urskov skal vinde.

Løb

Indsendt af Bjarne

Kalkmineløb er en særlig oplevelse. Den gode stemning fra de frivillige er unik, præcis som den skønne natur og de imponerende gruber. En sublim oplevelse, som på alle måder er anbefalelsesværdig! Det er uden tvivl Danmarks bedste motionsløb!

Besøg i Daugbjerg kalkgrube

Indsendt af Jørgen Hvass

EFter at have parkeret på p. pladsen gik vi en skøn tur gennem naturskoven op til billetkontoret/butikken. I gruben blev vi vist rundt af ejeren, der fortalte meget levende om gruben og dyrelivet under jordoverfladen. Det var en meget fin oplevelse.

Something Different

Indsendt af Ray Purchase

Whilst visiting Viborg and having some spare time I took the trip to Daugbjerg. It was worth the drive of 20 kms. I was able to enjoy a quite lunch in the forest which was chicken and chips good perfectly. It was the perfect place to shake off all the stress and recharge the batteries. Back to nature. Very nice.

A new experience

Indsendt af Margaret O’Donnell

My husband and I were on a coach trip to various places in Denmark. We stopped at Daugbjerg for our lunch. This was wine and cheese taken in the mine accompanied with a guided tour telling us about the bats and the story of Jens. Sadly not enough time to see the forest. We will be back.

What a place

Indsendt af Chris Humbles.

On my tour of Denmark I was told about this place. I went there and it was well orth the trip. The woods and all the tree were marvellous. Friendly and helpful staff. Highly recommended. Next time in Denmark will visit again.

Blev som barn låst inde i Mønsted Kalkgruber 😳☠️

Indsendt af Marianne Madsen

Min veninde (Nabopigen) og jeg besøgte utallige gange Mønsted Kalkgruber da vi var børn - for omkring 45-50 år siden. Dengang var det gratis for omegnens børn at gå ind i minerne, og det gjorde vi rigtig tit, for det var spændende og lidt uhyggeligt at kravle helt ind i de små gange, hvor der ikke var lys. Vi drak af vandet og udenfor minerne fodrede vi søernes fisk med småbidder af lakrids fra kiosken. En dag var vi barnepige for den ca 6-årige nabodreng (vi var nok 11-12 år) - og ville vise ham minerne. Da vi var langt inde i gangene blev lyset pludselig slukket, og vi hørte et fjernt hult “dunk” fra den tunge store træport der blev lukket. Alt var kulsort! Vi råbte “Tænd lyset” af vore lungers fulde kraft, men intet skete.. Vi famlede os frem i mørket og nabodrengen klynkede og var bange! Det var vi nok også selv! I hvert fald skulle vi ikke nyde noget at at gå i den side, hvor vi vidste der var et vandløb, der hvor man drejede omkring hjørnet - så vi tog hinanden i hånden alle 3 og fik placeret nabodrengen i den side hvor vandløbets var 🤭 - med det resultat at han pludselig gled ned i vandløbet! Vi fik ham hevet op, men nu græd han for alvor, og frøs jo også! (Er kun 8 gr året rundt). Han fik min venindes islændertrøje på, det hjalp lidt. Endelig, efter lang tids famlen i mørket, kunne vi se en lyssprække i det fjerne, henne ved den stængede port. Derefter kom vi hurtigt hen til porten, hvor vi længe stod og råbte “Hjææælp, luk os ud”. Vi ventede 2-3 timer og pludselig hørte vi en komme gående. Det var ejeren! Vi råbte og blev så endelig hørt og lukket ud. Vi fik en kæmpe skideballe og fik at vide, at det var helt tilfældigt at han lige skulle herned efter noget brænde, og at han havde en plan om at holde lukket i 2 dage, så det kunne ha’ endt ret katastrofalt med vores udflugt. Som voksen kommer jeg her også af og til - minerne har bare en helt speciel tiltrækning. Og naturen heromkring er fantastisk. Daugbjerg Kalkgruber (som siges at være forbundet med Mønsteds gruber) ligger i den skønneste skov! Her ser vi de lave gange. Og her har jeg fotos af min mand, med bunkevis af flagermus lige ovenover sit hoved. Flagermusene vil snart vil flyve ud, det er i starten af maj, i forbindelse med min nieces konfirmationsfest der blev afholdt i lokalet ved kiosken.

et unikt område

Indsendt af Malene Balsby Roersen

Vi går ofte tur i skoven ved gruberne, og har desuden haft glæde af at have gæster og udvekslingsstudenter med i gruberne både i Daugbjerg og Mønsted kalkgruber. De har været meget begejstret for besøgene dernede.

.Mønsted kalkgruber

Indsendt af Ove Harrestrup

Jeg er opvokset lige ved mønstedkalkgruber og har leget i gruberne som barn.oh når man har fulgt den udvikling og tilgængelighed der er sket de sidste del år så er det rigtig fantastisk. Stort tillykke med det.

Super

Indsendt af Per Knudsen

En oplevelse for alle aldre.

Kulturarv

Indsendt af Gregers Laigaard

Daugbjerg og Mønsted Kalkgruber er to spændende turisttilbud som ikke findes lige. Ligeledes er der en god røverhistorie om Jens Langkniv. Ligeledes er der en god og jordnær service hos de ansatte i Mønsted og Daugbjerg kalkgruber

Daugbjerg

Indsendt af Wim Noorman

It is a great adventure to head down in the mine! So I wish for more people to make great memories at this place. It is a real must see attraction when you are either Danish or from another country. Regards.

det er mere end 30 aar siden vi var for forste gang i Daugbjerg Kalkgruber, og blev rundvist af Georg og JOhanne Hildsgaard, det var een stor og imponerende oplevelse.

Indsendt af hans van dijk

Det er en meget spaendende oplevelse derned under jorden. Vi kan godt huske JOhanne som sad ned i Jens Langknivs hule og fortaelte om historien. Men det er ogsaa en stor fornojelse at lytte til Anita Hildsgaard som har overtaget det hele.

En tur gennem historien

Indsendt af Torben Blenstrup

Fantastisk at opleve de 2 kalkminer og den forskel der var på bøndernes forhold i Daugbjerg og den industrielle udvikling i Mønsted. Og så bare at finde vej rundt i gangene og nyde den underjordiske natur.

Unik oplevelse for store og små

Indsendt af Dorte

Spændende at gå i de mørke gange og forstille sig hvordan Jens Langkniv levede og hvor kan man bliv forskrækket når der lige pludselig kommer en flagermus susende forbi en i mørket. Der er også en utrolig smuk natur omkring gruberne.

Stikkende god oplevelse i Mønsted Kalkgrupper

Indsendt af Henrik Bøgebjerg

Et fantastisk sted at besøg, også med børn. Husk at se ostelageret, bare turen dertil er noget for sig. Ellers er der også mange gode timer i det gamle kalkbrænderi. Vi har vel været der en 3 - 4 gange efterhånden😀

Skønneste sted i Fjends

Indsendt af Verner Ebbesen

Er opvokset tæt på Mønsted Kalkgruppe, og har som teenager hjulpet Anders Sørensen med at vende ost i grupperne, men sjovest var det når vi kunne driller turisterne der kom og kiggede på. Naturen omkring både Mønsted og Daubjerg Klakgrupper er helt fantastisk, da jeg var spejder havde vi stor gælde af dette område.

En mine i DK - det er da for vildt!

Indsendt af Emil Forsberg Kristensen

Nogle vil nok mene, at Danmark rent naturmæssigt er en kedelig størrelse og ikke ligefrem noget at skrive hjem om. Det laver kalkgruberne ved Daugbjerg og Mønsted så sandelig om på. De gamle kalkminer byder på et væld af virkelig unikke oplevelser langt nede under den danske muld - alt fra spændende historier og myter om brugen af minerne og deres tilblivelse til fantastiske naturoplevelser, hvor man kan opleve de dybe mørke minegange og se flagermus i massevis. Selv har jeg været heldig at opleve minerne allerede fra barnsben, da jeg er opvokset i området, og jeg kan kun sige, at gruberne egner sig super godt til at besøge for såvel børn som voksne!

Fantastisk afvekslende natur oplevelse

Indsendt af Christian Steffensen

Området omkring Mønsted og Daugbjerg kalkgruber giver en uovertruffen oplevelse, enten man løber f.eks til Kalkmineløbet eller bare går turen i minerne og mellem de lokaliteter. Fra de høje miner i Mønsted ,turen omkring Kalkgruberne med et højdepunkt så højt at man kan se til Skive, gennem skoven langs flade sandet marker til turen ned gennem bøgeskoven til Dybdal hvor man finder Daugbjerg Kalkgruber, med de lave trange gange. En fantastisk afvekslende tur, der giver en super naturoplevelser.

Min hjemegn

Indsendt af Christina Blach

Har tilbragt mange timer ved dette fantastiske sted i min barndom. Glemmer aldrig lugten af osten dybt inde i grottere. Min børn kender også stedet, da deres morfar har haft dem med på ture derned. De får selvfølgelig min stemme

Natur der skal opleves

Indsendt af Malene

Mønsted kalkgruber kan ikke beskrives med de helt rigtige ord. Den skal opleves. Men god til alle aldersgrupper og fantastiske omgivelser hvor man suger alle indtryk til sig og for brugt sine sanser. Det er ikke kun naturelsker der vil nyde dette men som sagt tag ud og oplev det selv.

Så skønt et område

Indsendt af Linett Toft

Jeg bor i området så selvfølgelig får det min stemme. Det er to seværdigheder, som helt klart er et besøg værd. De kæmpe store grotter og gruber i Mønsted som fortæller en fantastisk historie om vores fortid. De små intime gange i Daugbjerg, hvor historien om den gamle landevejsrøver Jens langkniv huserede - så spændende en historie. De to besøg kan slåes sammen og man kan gå den ca 5 km lange tur gennem den skønne skov. Det er virkelig en tur værd👌🏻

Fantastisk naturoplevelse

Indsendt af Mathilde

Fantastisk natur og særprægede omgivelser, der fortæller en speciel historie. En oplevelse for alle aldre, for hvem der måtte interessere sig for natur - og selv dem der ikke gør, vil blive både imponereret og inspireret. En særlig ro omgiver os når vi træder ind i gruberne - kun afbrudt af rislende vand, duften af ost og flagermus, der basker rundt lige over os. Det er et besøg værd, for alle der gerne vil have en anderledes og betagende oplevelse.

Fantastisk naturoplevelse

Indsendt af Kim Bermann

Fantastisk naturoplevelse, Utroligt at gå rundt i kalkminerne i Daugbjerg og oplev en atmosfæren er som ligger langt tilbage i tiden Og ikke mindst at gå rundt i det smukke fredsskov, hvor man tænker sig tilbage til tiden.

Flotteste natur over og under jorden

Indsendt af Camilla P

Mønsted kalkgruber er et godt sted at besøge for alle, både børn og gangbesværet. Under gruberne er der et hav af muligheder for at udforske de forskellige “gange”. Man kan fx som gangbesværet eller som mig med barnevogn vælge at gå på de oplyste og plane veje eller begive sig ud og udforske på de mindre lidt mørkere veje. Eller man kan gå en tur i den flotte natur omkring kalkgruberne. Man kan enten købe eller nyde sin medbragte madpakke i de dejlige opgivelser omkring gruberne. De omliggende Bygningerne er blevet sat så flot istandsat efter datidens historie og grubetoget der kører ned i gruberne giver sådan en dejlig hyggelig atmosfære. Et ekstra plus er at gruberne altid har den samme temperatur uanset årstid. Så våd eller varm sommer er det altid godt at kunne gå i “tør” og tempereret grotte :)

Skønne områder

Indsendt af Hanne Rasmussen

Jeg kom begge steder med mine forældre, da jeg var barn og glæder mig til at vise mine egne børn det. Gruberne og områderne udenfor er fantastiske at opleve. Det er helt sikkert blevet sjovere siden jeg var barn, da hovedområderne er moderniseret og gjort endnu bedre. Helt sikkert et besøg værd.

Fedt sted at lege

Indsendt af Thomas Poulsen

Jeg har hele min barndom komme i Mønsted kalkgruber. Jeg har bruge rigtigt mange timer hver sommer med venner og bare gå rund og leger med lommelygte. Jeg har også som voksen tage mine børn med der ned og vis dem hvor jeg leger som barn, og de har den samme glæde som mig ved at løbe rundt og lege der.

Gik under jorden for at blive gift

Indsendt af Louise Svolgaard

Min mand og jeg blev gift nede i Daugbjerg Kalkgruber d 3 december 2011, og holdt efterfølgende festen i grubernes festlokale. Meget specielt, men helt fantastisk, og lige os. Skønne rammer og fantastisk service, samt hjælp til at skabe lige den dag vi ønskede.

For store og små

Indsendt af Birthe lone Nielsen

Kalkgruberne er en stor oplevelse både for børn og voksne. Har også være i Mønsted kalkgruber med min mor der sad i kørestol og der var ingen problemer med at komme rundt, så tilgængeligheden er i top

Daugbjerg!

Indsendt af Bodil van Dijk

Best childhood memorie ever! It is a great adventure to head down in the mine! So I wish for more people to make great memories at this place. It is a real must see attraction when you are either Danish or from another country.

Jens Langkniv

Indsendt af Elna Søderberg

Smuk natur og spændende historie, Bl.a. Jens Langkniv

En lille perle

Indsendt af Senia Baltzersen

Er så positivt overrasket over de nye tiltag i Mønsted og hvor smuk en enhed det giver med den omgivende, fantastiske natur. Det er smukt! Der er noget for alle aldre og interesser. Stort potentiale for fremtiden😊

Smuk

Indsendt af Kim kudal

Det er utrolig smukt dernede dejlig natur masset af fortællinger om stedet i gamle dage og man kan køre i tog helt ind i grupperne der er nemt for handicapede at komme rundt en fantastik natur man kan nemt få nogle timer til at gå

Facination

Indsendt af Anton Konradsen

Det at gå under jorden og opleve en ny form for natur så at sige det ene skridt til det næste. En ny verden med en anden temperatur - de små søer - Jens Langkniv fortælling - og fordybe sig med tanken om, hvordan gangene er blevet til og slæbet arbejderne har lagt i det.

Forbløffende smukt

Indsendt af Elise Boisen

Der er forbløffende smukt under jorden i mønsted kalkgruber. Fortidens minedrift har skabt en unik mulighed for at vi i dag kan se hvad der er "nedenunder" skoven, flagermus og underjordiske små søer. Samtidig er der enormt meget kulturhistorie at fordybe sig i på museet.

Efterårsferien

Indsendt af Maja

Jeg har besøgt kalkgruberne i Mønsted i efterårsferien med mine to børn. Det er blevet renoveret rigtig godt og man bliver taget flot imod. Det er dejligt med en lille gåtur ned til gruberne. Den indlagte skattejagt er motiverende for børnene og græskar lyser flot op inde i gruberne. Tænk at der findes et så magisk sted under jorden lige i hjertet af Midtjylland. Det er et stykke vildt naturfænomen som børnene var vilde med at se - igen :-)

Daugbjerg og Mønsted Kalkgruber

Indsendt af Mona Østergård

Har haft mange gode oplevelser, mest i Mønsted Kalkgruber. Vi havde familiebesøg fra Canada, og det var rigtig dejligt at opleve både niecer og deres børns begejstring for den helt fænomenale oplevelse det var, at udforske stedets mange hulrum. Noget de aldrig før havde oplevet.

Fantastisk!

Indsendt af Sascha

Eminente naturoplevelser.

Skoleudflugt

Indsendt af Nanna Larsen

Et helt særligt sted i Danmark, som giver grundlag for en spændende undervisning, om den fantastiske natur ved kalkgruberne, og ikke mindst selve kalken og grubernes historie. Et sted, hvor både børn og voksne kan få en unik oplevelse. Når man selv er opvokset i Mønsted, er det skønt at kunne give den gode oplevelse videre til elever og kollegaer.

Barndom

Indsendt af Iben Busk

Har været så heldig at vokse op i Daugbjerg og leget i grubberne, hørt om Jens Langkniv og Lang Margrethe masser af gange, fortalt af Jesper Dahl, som desværre ikke er blandt os mere ♥️ Grubberne er magiske og jeg har fortalt mine børn om stedet og har besøgt dem ind i deres barndom også 😉

Halloween i gruberne

Indsendt af Jane

Jeg er selv fra Mønsted, og kom meget i gruberne som barn. I efterårsferien var jeg for første gang i gruberne med min egen søn, og det er stadig en hel unik naturoplevelse. Både uhyggeligt og hyggeligt på samme tid. Vil klart anbefale et besøg dertil.

Flagermus

Indsendt af Patrick 13 år

Vi var til et arrangement ved Mønsted kalkgruber for at se flagermusene i mørket. Vi så ikke en eneste men dem der holdte det var så gode til at forklare en masse om flagermus så det endte med at blive en rigtig hyggelig tur. Vi så også lidt andre dyr på turen.

Sjældne naturperler både over og under jorden

Indsendt af Anne Kirstine Hansen

Når man som jeg er så heldig at bo tæt på både Daugbjerg og Mønsted kalkgruber, kan jeg næsten dagligt glæde mig over de to smukke og alligevel forskellige naturperler, som de to gruber og naturen omkring dem, er. Mønsted kalkgruber med grubegange, der sine steder er høje som katedraler og med sit bakkede terræn, er efter den seneste store forskønnelse blevet et fyrtårn i Midtjyllands attraktioner. I Daugbjerg kalkgruber går vejen til fods gennem smuk og fredet skov, før du når frem til de lave gange, hvor du nogle steder måske må bøje hovedet for at komme rundt. Her huserer også fortællingerne om den lovløse Jens Langkniv og fosterfordriveren Lange Margrethe. Begge gruber har en lang og kalkrig historie, der går mange hundrede år tilbage Her overvintrer også tusindvis af flagermus og takket være den kalkholdige jord, pibler sjældne planter op af jorden i både Daugbjerg og Mønsted. To historiske perler med stor og sjælden natur , som fortjener at blive kendt og oplevet af endnu flere.

Mere end et hul i jorden.

Indsendt af Lone

At gå turen fra parkeringspladsen ved Daugbjerg Kalkgruber, er som at træde ind i fortiden. Skoven er utrolig særpræget. Træerne ligger hvor de faldt, bevokset med mos og lav. Bregner, Anemoner, Liljekonvaller og et utal af mange andre arter pryder skovbunden. Insekter og fugle forhindre på smukkeste vis blikket i at blive fanget af de dybe skygger. Selve grube indgangen er selvfølgelig ikke helt autentisk, men når den er passeret, træder man ind i en utrolig spændende underjordisk verden, med lave krogede gange, udformet af fortids menneskehånd. Flagermusene krydser ind foran synsfeltet og forsvinder i mørket. Absolut en vinder i min naturkanon.

Mere end blot en kulturarv - et lokalt vartegn

Indsendt af Danny Olesen Jensen

Som Mønsted-barn blev mange af de varme sommerdage tilbragt i de svale gruber. Dengang vidste man som barn ikke mere end at de var 8 grader varme, samt at oplevelsen blev perfekt toppet med en is fra kiosken. Med tiden udviklede perspektivet på gruberne sig. I løbet af mit voksne liv har gruberne blomstret og favner i dag alt fra kultur til ost og løb. Den dag i dag er gruberne for mig symbolet på de lokale byer, deres sammenhold og drivkraft. Selvom mit eget barn ikk er et Mønsted-barn, så skal han ikke snydes for den sommerlige følelse af at være det for en stund i grubernes dybe, stille ro. Selvfølgelig toppet med en is.

En stilhed så larmende at man måtte lytte efter

Indsendt af Hanne Olesen Rosgaard

I ungdomsårene kom jeg meget i Daugbjerg kalkgruber og i den dejlige bøgeskov. Der var stilhed og ro til refleksion. En stilhed så larmende at man måtte lytte efter når man sad i Jens Langknivs hule. Som voksen er det Mønsted kalkgruber som er blevet en del af min hverdag. Gruberne som virker storslående på de fleste. Jeg holder af at færdes i området og i kalkværket. Begge kalkgruber har en fantastisk historie at fortælle os. Daugbjerg med et strejf at røverhistorier og Mønsted mere faktuelt.

At flygte væk i en underjordisk magisk verden

Indsendt af Marie Bøgestrand

Jeg husker knap min første gang i kalkgruberne. Muligvis fordi jeg først senere i livet fik muligheden for at besøge gruberne igen, hvor jeg rigtig blev forblændet af, hvor smukt de snor sig rundt i undergrunden. Det er en oplevelse, man ikke kan gengive, men som blot må opleves med egne øjne.

Spændende

Indsendt af Sally Harritz

Har brugt mange timer af min barndom, og ungdom i Mønsted kalkgruber. Tror nok vi nogen gange, var lidt mere modige end vi måtte være. Vi fandt bla. et smalt hul oppe oven på gruberne, og fra det hul kunne vi glide ned i de små gange,det var vist lidt farligt, men også spændende og sjov. Men ikke kun gruberne var sjove, hele området var fantastisk at lege på, nede på søen satte vi tømmerflåde ud, og vi fiskede, og nogle af de voksne dykkede, det var altid spændende, at se om de fandt noget. Og i dag er der jo lavet en helt masse spændende tiltag, min svigermor inviterede på tur derned, for nogle år siden, vi kunne gå på muset, og se de redskaber man arbejdede med i gruberne. Og der blev vist film, om hvordan arbejdet foregik.

Geologi og fugleliv.

Indsendt af Ludvig Møller Jensen

Omkring Mønsted kalkværk var der i mine unge år mange digesvaler. De stejle skråninger var fyldt med huller som digesvalerne havde gravet til reder. Der var hundredevis af dem. Svalerne fløj med stor fart ind i hullerne. Hvordan de fandt ud af hvilken redehul der var deres har tit undret mig. Nede under jorden kan de skrå lag af flint vise hvilke kræfter der har været til at tippe hele undergrunden. Nogle steder var der sandtuer som stak ned i kalken. Det kan også ses i dag. De har givet anledning til jordskred. På overfladen ovenover grubberne ses noget der minder om et månelandskab med mange jordfaldshuller. Jeg er en af de få nulevende der har gravet kalk i Mønsted. Det var dog ikke i kalkgruberne, men i min fars åbne kalkgrav det var frem til 1961. Nogle af dem der arbejde der var de gamle gravhuggere. De var dygtige folk som kunne deres håndværk. De kunne bryde kalken og flinten næsten uden den blev blandet sammen. Mønsted Daugbjerg er et besøg værd.

de mest interessante var at go med Johanne Hildsgaard ga ned i gruberne og sitte i jens Langknivhule hvor hun fortaelte om historie

Indsendt af francisca van dijk-meijer

vore familie - 3 born og 2 voksne - har mange gode minder om ferien i Danmark og isaer i Daugbjerg. Bornene elskede at ga ned i gruberne og 'hjealpe' Johanna med lyser. Born er voksen nu men prove at ga til Danmark hvert aar og det er tradition at besoge gruberne.

Overvældende

Indsendt af Karen Feddersen

Jeg kom første gang til Daubjerg Kalkminer da jeg var omkring 12 års alderen. Mine forælde havde taget min bror og jeg med på sommerudflugt. Det var en meget varm sommer. Jeg anede ikke, dengang at vi havde så spændende et sted med så spændende fauna i Danmark - helt unikt.

et spændene sted

Indsendt af jane jørgensen

jeg er kommet i Daugbjerg kalkgruber samt Mønsted siden jeg kunne gå var der ret tit når vi var på besøg da mine farfar og farmor havde hus i Daugbjerg . så mig og min søster har brugt mange timer der og har den dag vist min drenge begge steder men de har svært ved at forstå at man kunne gå i Mønsted kalkgruber og kikke på mens de arbejde med oste . men de synse det er rigtig spændene så vi vil altid komme der når vi er i nærheden

Barndoms minder

Indsendt af Nikolai Nielsen

Jeg har flere minder fra Daugbjerg kalkgruber, eftersom min mormor, da i mange år arbejdede der. Jeg har også været på tur der med både mormor og morfar, men også andre familiemedlemmer samt venner. Det er en rigtig hyggelig oplevelse at gå rundt nede i kulden og mørket, samt den lidt hængende lugt af ost.

Kanon skov 😊

Indsendt af Inger Jensen

Jeg har haft fornøjelsen at opleve skoven omkring Daugbjerg og Mønsted fra hesteryg. Skoven er rig på dyreliv. Det er super flot og helt klart et besøg værd 😊 kalkgrubberne er mange besøg værd for man oplever noget nyt hver gang 👍

Fantastisk oplevelse

Indsendt af Maggie Bryant

Dejligt sted. Lærerigt oplevelse som kan klart anbefales. Var sjovt og gav os meget at tale om på vejen hjrm. Imødekommende og professionel fortælling og et spændende sted som man får lyst til at vise og fortæller om, til venner og familie.

Kanon skov!

Indsendt af Emil

Ofte leger vi krig i denne skønne skov. De gamle hulveje og jordfaldshuller fortæller om fortidens slæbsomme arbejde. Minen i Dybdalsskoven er enestående med sin stilhed og mystik. Skal bare opleves.

Dejlige omgivelser

Indsendt af Anne

Dejlige omgivelser i skoven. Skoven var fuldt dækket af brune efterårsblade, hvor solen skinnede smukt igennem en lille åbning. Samtidig var der flotte grønneblade på træerne. Ps dejlig hund

Halloween tur

Indsendt af Christian Christensen

Vi fra hardball nord har en masse skønne oplevelser i kalkminen og de skønner natur omgivelser. Vi hjælper blandt andet med at stille op til halloween hvor vi giver børn og forældre en uhyggelig oplevelse hvor vi er udklædt og skræmmer nede i minen

Bevar kalkgruberne.

Indsendt af Johanna e. Holm

En helt unik oplevelse for mig og min familie. Et fantastisk sted af danmark´s historie og så at få muligheden for at se film fra gammel tid inde i gruben. Bagefter gik vi op i det lille museum. hvor de gamle redskaber og billeder fra den tid er fremvist i montre. Dette må og skal bevares for fremtiden,

Mit barndoms legeplads

Indsendt af Ib Hougaard Jeppesen

Har løbet rundt der nede i mange år. Det var da Johanne Hilsgaard havde det de Bode i det gamle vand mølle i Daubjerg Har også været med i en tv udsendelse på DR 1 i 1972/73 lavet af Niels Havgaard vi løb rundt der nede og hvis Johanne var inde med nogle gæster og der kom nogle før hun var tilbage fulgte vi bare de nye gæster ind for vi kunne fortælle historien og så når vi møtes fortalte vi hinanden hvor vi var kommet til så fulgte vi bare de gæster ud som hun havde været inde med

Min barndom

Indsendt af Anja

Som barn besøgte jeg hvert år Daugbjerg kalkgrubber. Da mine bedsteforældre boede i byen. Husker turene rund i grubberne med Johanne som fortæller af historierne om Jesper Langkniv - Fantastisk. Må snart tilbage og vise mine børn dem 😊

Min barndom i kalkgruberne

Indsendt af Sonja Nielsen

Som barn kom jeg hver sommer på ferie i Daugbjerg og besøgte ofte kalkgruberne sammen med mine kusiner og fætre. Det var en fantastisk sommeroplevelse for "et københavnerbarn" som jeg, og jeg tænker med glæde tilbage på de mange oplevelser her og i området omkring gruberne. Sonja Nielsen

Begivenheder.

Indsendt af Aleksandr

Underverdenens fantastiske natur. Eksklusive arrangementer på forskellige temaområder. Historisk, underholdende, sport, uddannelsesmæssigt. Begivenheder holdes på et højt niveau og altid med positiv feedback fra deltagerne. Arrangementer holdes imod fantastisk natur. Fra naturen fanger ånden og sindet. Med kærlighed fra Rusland. (translate.google.ru)

Mønsted Kalkgruber

Indsendt af Hanne Petersen

Et helt unikt sted der emmer af hygge, historie,oplevelser. Et sted jeg som opvokset i byen tænker på med stor stolthed. Mange gode oplevelser med min familie - i flere generationer - dernede, med kammeraterne fra skolen osv osv. Har kun godt at sige om denne lille perle, så selvfølgelig får den alle mine stemmer.

Kalkmineløbet

Indsendt af Thomas Køser

Kalkminerne, der ligger i den flotteste natur, er altid et besøg værd. Det er lager for osteproduktion, opholdssted for flagermus og i tidligere tider: minedrift. I de trange minegange i Daugbjerg kan man kun forestille sig de strabadser, der har været forbundet med produktion af kalk og historierne om Jens Langkniv, der gemte sig for myndighederne i det forgrenede virvar af gange er nærværende, spændende og drabelige for børn og voksne. Hvert år afholdes i maj et motionsløb, der bringer deltageren under jorden i de oplyste gange. Belysningen, kilderne, hjelmen, pølsemadderne, temperaturen (altid 8 grader) og terrænet er med til at gøre det til en unik oplevelse. Har endnu ikke prøvet det nye minetog, der går fra "fabrikken" og ned til minegangen, men mon ikke det også skal prøves næste gang!?

Anderledes oplevelse

Indsendt af Bettina Giversen

Vi var der sidste år og aldrig glemt det😊 vil meget gerne tilbage specielt op til jul. Faktisk ved at arrangere en tur derned med mine kollegaer, vil vi så gerne. Vil glæde mig til gløgg og æbleskiver i grotterne .

gennem hele mit liv

Indsendt af AllanC

Enestående rammer, man fornemmer næsten Jens Langkniv alt fra violinkoncerter, over osteopbevaring, til enestående natur- og kulturhistorie, fra en svunden tid, hvor DK kunne bryste sig af minedrift!! Samt ikke at forglemme de enestående flagermus!

Hygge med børnebørn

Indsendt af Yvonne kristiansen

Vi har havde en dejlig dag med hygge og mange gode oplevelser 🦇 Vi glæder os meget til vi igen skal der over til 🎃 og andre af deres dejlig oplevelser de har for både børn og voksne Kan anbefale at købe et års kort til grupperne 🦇 Da en gang om året er alt for lidt med de mange ting der er i kalkgrupperne

Noget helt særligt

Indsendt af Jette

Et område der rummer en masse historie, mystik, gode fortællinger og interessante sagn. Hvem kender ikke historien om Jens Langkniv, der tog fra de rige og gav til de få. Var for år tilbage til en acapella koncert i kalkgruberne. En flot og meget anderledes koncert, da akustikken er noget for sig.

Barndomsminder

Indsendt af Lotte

Her er vi kommet der flere gange som børn. Elskede at se osten blive lagret dernede, gå ned i jens langknvis hule med sterinlys- vi har også gået turen igennem skoven mellem gruberne - fantastisk natur. Stedet er unikt i Danmark og et besøg værd! Jeg glæder mig mig enorm til at tage mine børn med dertil! Jeg har desværre ikke noget billede tilgængeligt derfra, kun dem for mit indre øje, men de minder vækker et smil hos mig!

Event

Indsendt af Jytte Tinggaard

Jeg har været til geo event i Daugbjerg Kalkgrupper det var spænende at gå i de små gang der var bare ikke så mange flagermus der den gang. Der er også en god natur uden for hvor vi gik en tur i skoven og så de forskellige stor huller der er

Smuk natur på en anden måde.

Indsendt af Gitte Jade Overgaard

Vi bor i Mønsted og er meget glade for gruberne. Der er aktiviteter for alle. Både dem, der er til løb og de, der sidder i kørestol. Renoveringen er gjort i harmoni med området og er smuk og innovativ. Min personlige glæde er når alle anemonerne springer ud. Så er det forår.

Spændende oplevelser for børn

Indsendt af Lone

Min søn bruger masser af timer i gruberne og i bakkerne omkring. Toget er et kæmpe hit. Det er en stor oplevelse for både børn og voksne. Kalkværket der ligger i forlængelse af gruberne er også et besøg værd især for dem som godt kan lide at kravle og være nysgerrig på gammelt håndværk. Har man mod på det kan man kravle højt op, så man kan se området oppe fra. Det er helt sikkert et besøg værd for både børn og voksne.

For hele familien

Indsendt af Jeppe

Et super sted for hele familien. Muligheder for at spise medbragt mad på opsatte bænke eller i en gammel togvogn. Du kan selv vælge om du vil gå eller køre til og fra minen. Begge dele er en god oplevelse.

Kalkmineløbet

Indsendt af Regitse Jakobsen

Jeg har løbet Kalkmineløbet to år i træk. Det er en helt fantastisk oplevelse. Man løber i den smukkeste natur, på små snoede stier, blandt gamle krogede træer og så kommer man ned i både Mønsted og Daugbjerg kalkgrubber. Begge steder er fantastiske, men meget forskellige.

No mobile

Indsendt af Mogens Laursen

Daugbjerg kalkgruber , et fristed for os der var børn for 40 år siden. Sikke en ramme om eventyret, Jens Langkniv og præstens kone osv, jo jo vi var med. Ingen fattede mistanke når vi lige skulle låne en garnnøgle ,for at udforske de skjulte gangene. Nøj nogle ture vi havde. Billeder er der langt imellem ,det var jo lidt Før mobilen. Men de ægte rammer er der endnu

Daugbjerg kalkgruber

Indsendt af Anette Petersen

Det er en spændende oplevelse at gå i de gange Der er også en rigtig god historie om Jens langkniv Har været der flere gange og hvergang er en ny oplevelse Var der til en halloween og hvis man er til uhygge så skal dette opleves for det var mere end uhyggeligt Og levende flagermus GYS

Mønsted og Daugbjerg kalkgruber

Indsendt af Jakob Vestergaard

Super område - virkelig et besøg værd. Meget fascinerende hvordan man arbejdede i kalkgruberne. Er man heldig kan man opleve flagermus i gruberne - ellers er der bare en helt speciel atmosfære når man træder ind i de mørke gange 🤪

Halloween eller ej. Lidt uhyggeligt er der under jorden

Indsendt af Mona Jensen

En meget spændende oplevelse at besøge Mønsted Kalkgruber. De har en utrolig fascinerende historie. Turen ned i grotterne er rigtig smuk. Børnene synes om det lidt uhyggelige og synes det er så spændende at have lommelygter med. Har man ikke oplevet Halloween i Gruberne kan det anbefales. Det er så uhyggeligt og flot. Mona

Stilhed i dybet

Indsendt af Frank Mikkelsen

At sidde inde i minerne helt alene, midt i januar, hvor frosten bider i kinderne udenfor, og nyde de 8 plus grader, nyde stilheden, kun afbrudt af en sagte “dryp” når regnvandet er trukket igennem den tykke jord og kalklag, og afgiver en vanddråbe i de underjordiske søer.

Indsendt af Henry Jensen

Et fantastisk sted.

En dag under jorden

Indsendt af Tina Repsholt

En gruppe og jeg var på besøg i gruberne, en dag hvor der også var en fotoshoot for osten fra kalkgruberne. Vi var stand inn, og skulle være om ostebord, med levende lys, ned til søen, skøn mundharpe uskik endda. En dejlig oplevelse at se og fornemme den rå atmosfære. Heldige os så flagermus, smukke søer og flotte kalkformationer.

Fantastisk

Indsendt af Kirsten Isaksen Frandsen

Helt fantastisk sted. Så flot. Når man går en dejlig tur inde i kalkminerne er der en helt speciel atmosfære. Til kalkmineløbet er der hygge, løb og en helt fantastisk stemning. Selvom man ikke selv er løber er der masser af hygge og samvær.

Fantastisk hyggeligt og spændende familie tur.

Indsendt af May-britt Højgaard Pedersen

Mine børn og jeg har haft fornøjelsen af at have været i kalkgrubberne. Der var så flot en natur udenfor kalkgrubberne, og det er en fantastisk oplevelse, at komme ind i grubberne. Samtidig med at det er rigtig spændende, at hører de forskellige historier. Man rører fortidens vingesus, når man står inde midt i de store rum i grupperne, og ser på alle gangene rundt om. Store som små gange. Så står man der, og tænker på hvordan de mennesker har kunnet lave det med deres små hakker, og kun belyst af flamen fra det lille lys de har haft med ind. Dyb respekt for det kæmpe arbejde de lavede. Og nu ikke forglemme flagermusene. At se når de kommer ind i store grupper med flere tusinde flagermus der kommer susende forbi. Virkelig en fantastisk tur med familien.

Naturperle

Indsendt af Anne Grethe Sørensen

Begge miner er steder jeg har besøgt meget gennem min opvækst og steder jeg har taget mine børn og udenlandske gæster. Vi elsker minerne og den meget smukke natur. Det er et "must" at køre til skovene ved Daugbjerg for at nye anemonerne hvert forår.

Noget for alle

Indsendt af Jesper Østergaard

Er du til storslåede rum af katedralstørrelse er det Mønsted Kalkgruber du skal besøge. Hvis du hellere vil bukke dig og udforske nogle mindre underjordiske huler er det Daugbjerg Kalkgruber du skal til. Besøg dem begge, det kan anbefales 👍

Absolut et besøg værd

Indsendt af Dorte Kamp Bennedsgaard

Daugbjerg og Mønsted kalkgruber er bestemt et besøg værd. I det smukkeste natur kan man begive sig tilbage i tiden og høre fortællinger om Jens Lankniv, man kan se flagermus i de dybe gange, nyde rødvin og ost i dybet. Begge gruber har sin charme hvor de lange gange fortæller historier. Halloween har de sidste år budt på uhygge i Daugbjerg - helt bestemt en anderledes oplevelse for alle. Hvert år arrangeres der motionsløb hvor løbet strækker sig fra Mønsted til Daugbjerg igennem skoven ind i gruberne mens musikken spiller og der heppes. Har man ikke besøgt stedet så sæt den på listen af oplevelser.

Et mekka for historie intresserede

Indsendt af Jackie June

Har du en lille historiker gemt i maven er det et must at komme forbi. Personalet er virkelig gode til at fortælle og der er oplysninger i massevis hele vejen rundt. Vi kommer igen og igen. Stedet er fantastisk for både børn og voksne - og så er der gode adgangsveje for kørestole og el-scootere hvis man er gangbesværet!

Familioplevelse

Indsendt af Henriette

Holdt datterens fødselsdag der ude virkelig hyggelig og god kaffe og mad i cafeteriet børnene syntes det var helt vild at skulle finde poster og svare på spørgsmål kan anbefales som familie tur kæreste tur mm

Flagre muse

Indsendt af bjarne andersen

Flagermusene hænger i massevis, og venter på mørket. Snart skal alle musene flagre ud i mørket for at æde. Livet skal jo leves videre. Snart er det vinter og vi flagrer ikke mere men er gået i vinterhi.

Ny oplevelse hver gang

Indsendt af Tine Jeppesen

Jeg er opvokset i området, hvor gruberne ligger, og de er besøgt flere gange, end jeg kan tælle på 2 hænder. Hver gang er der noget nyt, et nyt indtryk, flere flagermus, en anden duft, eller noget helt andet. Gruberne er så specielle og så unik en naturoplevelse, noget som alle bør se og opleve.

Her fornemmer du stemningen

Indsendt af Kate Gundelund Nielsen

Daugbjerg kalkgrube har helt klart mit hjerte. Jeg er kommet der meget som barn og i dag tager jeg mine egne børn med. Komme ned og fornemme stemningen, tag et stearinlys og begive sig ned i "kælderen", det giver sommerfugle i maven hvis man har læst nogle af de flotte og informative plancher forinden. I Daugbjerg kan man fornemme sagn og historier i små gange og i Mønsted har de lavet det muligt for alle at komme rundt. Kan kun anbefale at tage en tur under jorden hvis I er i området.

Spændende og tilgængelig

Indsendt af Dorthe Kristensen

Er imponeret over tilgængeligheden i Mønsted Kalkgruber. Dejligt at der er tænkt på det. Begge kalkgruber er ofte besøgt gennem mange år. Et godt sted at invitere gæster med til (bor i lokalområdet). Har haft bl.a. haft hyggelige oplevelser i forbindelse med diverse klasse- og julearrangementer.

Altid elsket

Indsendt af Lene Højris Jensen

Som barn kom jeg der tit, med skolen eller min familie. Daugbjerg kalkgruber var spændende og skræmmende på samme tid og når Johanne fortalte historier om Jens Langkniv og lange Magrethe i den inderste grotte, løb det koldt ned ad ryggen på os børn. På den fede måde! Mønsted var spektakulær og imponerende. Og lugtede lidt af ost😂 Som voksen har jeg haft mine børn med i gruberne af flere omgange, og hver gang er der nye fantastiske oplevelser som de snakker om i flere uger efter. Mit absolutte farvoritsted,vselv om jeg nu ikke længere bor lige om hjørnet❤️

Så hyggeligt

Indsendt af Maibritt lieding Bech

Min stemme går helt klart til disse kalkgrubber. dejlig og spændende tur med familien og en stor oplevelse for både store og små.. og dertil hører lugten af ost i Mønsted 🧀🧀 fra deres lagrings rum.

Helt specielt

Indsendt af Tina Søvsø

Min morfar passede haven ved den gamle privatbolig, så jeg har altid kendt stedet. Jeg synes det er helt specielt, har aldrig fundet noget der ligner. Synes det er så dejligt at det nu er blevet renoveret og lavet handicapvenligt

Eventyrligt

Indsendt af Susan Nørgaard Støyer

Her et af de få steder i Danmark, hvor vi kan få en underjordisk autentisk naturoplevelse. I vores lille grønne, venlige og stort set flade land, møder vi her det modsatte: sten, klipper, kølige grotter og fugtige dybe minegange, farlige og truende og hjemsted for fantasi, men også stilhed, lyset og historiens vingesus, båret af tusindvis af flagermus...

Must see every time in Denmark

Indsendt af Yvonne Dennis

I am from the US and have been to Denmark 6 times in the last 3 years. Every time I go back to visit this spot. The nature is wonderful to go on the trails and see different wild life. Our slugs are tiny compared to yours and the berries are larger too. I love the mine and the bats. The bats are so healthy there. You can enjoy being around them with out having worries of rabies like it the US. I love the way they share this area with the community. They can just come and walk, run or bike the trails. We were always felt welcome when we came here. Words are not enough to really tell you how we feel about this place.

Super oplevelse

Indsendt af Susanne Leth

Et dejligt sted med skønne oplevelser. Er kommet der flere gange både i forbindelse med det årlige Kalkmineløb, men også for at opleve de fantastiske minegange og den skønne natur. Efter den flotte istandsættelse er det nemt at komme rundt på området ad de nyanlagte stier eller tage en tur ned i gruberne med toget.

Skøn tur

Indsendt af Julie Jørgensen

Skøn udflugt med familien i dejlige omgivelser. Der er simpelthen så smukt i gruberne. Der er massere forskellige ting at se, og det er noget helt specielt, som man ikke kan se andre steder. Vi har besøgt stedet mange gange, da det stadig er smukt og interessant at komme på besøg gang efter gang. Der er altid noget nyt at udforske

Det var en dejlig tur

Indsendt af jakob lukten eriksen

Jeg havde en rigtig dejlig tur i kalkgruberne med min familie. Jeg har der med min familie og vi kunne være der i nogle få timer og man føler stadig man havde lært noget nyt. Jeg elsker især det nye de har fået renoveret.

Fantastiske steder

Indsendt af Jytte Toft

Fantastiske steder, både for børn forældre og bedsteforældre. Gode historier, go viden udvikling og naturen er unik. Der sker mange aktiviteter Stederne er nemme at finde og gode pakerings muligheder . Mønsted kalkgrupper er handicap venlig

Jens Langkniv

Indsendt af Anni Bjerregaard

Et besøg i Daugbjerg kalkgruber rummer ud over de fantastiske huler også historien om Jens Langkniv, der i 1600-tallet skjulte sig i gruberne fordi han havde slået en delefoged ihjel, der ville brænde Jens' mor som heks. Det er en historie fortalt af en fantastisk guide som er spændende for både børn og voksne.

Naturperle

Indsendt af Lisbeth jensen

Smukt sted med en interessant historie👍🏻Nyder hvert år at være hjælper til Kalkmineløbet og møde 1000 vis af tilfredse løbere der synes det er verdens flotteste sted😄 Bor i Mønsted og går ofte tur i området

Oplevelse over og under jorden

Indsendt af Robert k. Overgaard

Imponerede adgang ind under jorden i de udhakkede tunneler og mulighed for fx. At se flagermus, for forklaret historien mv. Skøn kuperet natur som som indbyder til gåture og besøg i de fine restaurerede bygninger.

Fantastisk oplevelse for store og små

Indsendt af Anne

Det er altid en oplevelse at se de flotte kalkgrupper i Mønsted og Daubjerg - som hver har sin charme! Men ikke mindst den fantastiske natur som findes rundt om samt forbinder de 2 kalkgrupper. Det er både noget for store og små f.eks. flagmussafari, halloween, kalkmineløb eller andet!

Daugbjerg Kalkgruber

Indsendt af Frank Andersen

et dejligt og smukt sted at komme med venner og familie og slappe af og nyde de smukke ting, og opleve den dejlig kalkgruppe og de gode muligheder med en god gå tur i den smukke natur der er omkring ;)

Daugbjerg Kalkgruber - en oplevelse værd

Indsendt af Gunna Iversen

Jeg var sammen med min familie en sommertur i Daugbjerg Kalkgruber forrige sommer, og vi havde en fantastisk oplevelse. Ikke blot er det fascinerende at se kalkgruberne, men også hele atmosfæren omring Daugbjerg Kalkgruber, heriblandt værtinden, butikken, cafén og ikke mindst den fantastiske natur omkring, gjorde turen til en mindeværdig oplevelse!

Daugbjerg kalkgruber.

Indsendt af Hans Heinrich Marxen

En rigtig god oplevelse for både voksne og børn. En spændene rejse under jorden i de gamle minegange, der går helt tilbage til middelalderen for, at opleve hvordan man har brudt kalk til kalk ovnene. Flagermusene som bor og overvintre der også, er en spændene del af minegangenes liv. Kan kun varmt anbefales til både børn og voksne.

Daugbjerg kalkgrubber

Indsendt af Pia Nielsen

Dejlig oplevelse med mange snørklede gange og et hav af flagermus . Flot natur i hele området. Bagefter en tur i minni landsbyen hvor menuen var hjemmelavet æggekage med groft rugbrød og rødbeder . Umm kan kun sige det var en mægtig oplevelse.

Enestående natur og danmarkshistorie

Indsendt af Kristina Lisby Hammer

I og omkring Kalkgruberne smelter enestående natur sammen med geologi fra dinosaurernes tid og spændende dansk kulturhistorie; lige fra Aakjærs legendariske fortælling om Jens Langknivs eventyr til historien om hvordan den primitive kalkbrydning i middelalderen har udviklet sig til en moderne industri op gennem århundrederne. En industri, som har leveret kalk til nogle af Europas mest markante bygningsværker. Absolut et besøg værd for alle aldersgrupper!

Daugbjerg og Mønsted kalkgruber.

Indsendt af svend aage jensen

Jeg har viet et par ned i Jens Langknivs hule, det var en oplevelse uden lige, med musik og Sang af en pige fra Norge, det var en oplevelse man aldrig glemme,lyden var fantastisk nede i gruberne.Brudeparret og deres børn var klædt på til en rigtig gruber bryllup.

Daugbjerg og Mønsted kalkgruber.

Indsendt af Dora Østergaard

Helt fantastisk oplevelse hver gang vi har været der,og vi har været der flere gange.mønsted er blevet så flot efter den nye renovering. Daugbjerg er mega hyggelig med de lave gange og Jens Langknivs hule,kan endnu høre Johanne Hilsgaard når hun fortalte historie,nu er det Anita der gør det.De er et besøg vær begge 2

Kanon Naturoplevelse i Daugbjerg Kalkgruber

Indsendt af Anker Petersen

Det var virkelig en tilfældighed, at vejen faldt forbi Daugbjerg Kalkgruber- det bliver for fremtiden et MUST! Spændende minegange, prima rundvisning, følelse af Jenz Langniv i nærheden- og så tilbage til overfladen, hvor skønne botaniske og zoologiske oplevelser venter. Også en god kop kaffe m.m. kan nydes- Alt ialt: Her mødes fortid og nutid!

Mønsted kalkgruber

Indsendt af Martin Bertel

Et helt fantastisk sted. Den dejligste ro og helt fantastisk historie og natur. Efterårs farverne giver stedet et rigtig flot spil. Det levende personale sætter prikken over i’et og gør turen til Mønsted det hele værd.

What a unique place.

Indsendt af Lee Dawson.

Lovely nature and forest a truly a marvellous place. To see the trees and the wild flowers. I was luck and saw a fox and was able to watch it for a long time. There was also a lot of interesting types of plants and wild flowers. The visitors centre was interesting to. A nice place to sit and have a coffee and something to eat.

Daugbjerg Kalkgruber

Indsendt af Hanne Ibsen.

Det er en fantastisk oplevelse at komme en tur i kalkgruberne både Daugbjerg og Mønsted . Tænke på hvordan det har været et stort daglig slid med at bære alt det kalk ud.Daugbjerg Kalkgruber er jo meget lave at gå i. Hvor i mod der er højt til loftet i Mønsted. Derfor syntes jeg det er godt at besøge begge steder samme dag. I Daugbjerg er det historierne om Jens Lang kniv,og Flagmusene der erstatning spændene.

Daugbjerg

Indsendt af Evy Gundelund Nielsen

Jeg har haft så mange oplevelser i Daugbjerg kalk gruber, da jeg er født og opvokset i Daugbjerg. Jeg har tilbragt rigtig mange timer/ dage dernede. Har været sammen med Anita Hildsgaard, hvor vi har leget både udefor og inde i gruberne. Det var dengang hvor Anita's farmor og farfar var der og hvor der heller ikke var strøm, så det eneste kolde man kunne købe var en grube kold sodavand. Folk kunne ikke forstå de ikke kunne købe is. Det var så hyggeligt når Johanne fortalte om Jens Langkniv og man brugte flagermus lamper. Jeg kunne skrive lange historier om tiden dernede men så bliver det vist for langt

Herligt sted

Indsendt af Vivi rindsig

En naturperle, fantastisk sted at tilbringe en dag med børn og børnebørn! Vi i Aalborg planlægger en Juletur for at besøge vores tidligere kollega - der er gået all in for minen. Ofte har vi så travlt ned at besøge fjerne kyster - og kan glemme alt det der i nærheden ......

Best childhood memories

Indsendt af Mirte van Dijk

We grew up spending our summers in Daugbjerg and the lyme quarry. We loved the walk down to the den of the hero Jens Langkniv. The tale of Danish Robin Hood is thrilling and the surroundings stunning. Go visit and take your kids, you’ll love it!

Halloween

Indsendt af Winnie Olkjaer

Der bliver holdt den mest fantastiske halloween med rigtig uhygge og levende flagermus . En rigtig uhyggelig og sjov dag for børn og barnlige sjæle. Levendegørelse af halloween med alt fra motorsavsmassakeren til zombier 😀😀😀. Helt klart det hele værd og det bedste halloween gys du kan få i Danmark

Super fedt sted

Indsendt af Tina Møland

Fascinerende , fantastisk natur , fed oplevelse .......et rigtig dejligt sted at bruge tid sammen med familien på... Jeg har faktisk med mine kollegaer i Aalborg lufthavn snakket også om at lave en tur for at gense gruberne og ikke mindst flagermusene

ubeskrivelig

Indsendt af Jan Jensen

er opvokset i nabo byen og det har altid været imponerende at besøge kalkgrupperner ! virkelig fin om foråret hvor flagremusene er ved at være klar til at komme ud så kan de ses i øjn højde i daugbjerg og flyvende rundt i gangene og følsen af de rører ved hårtoppen når de kommer forbi jo det er apsolut en besøg værd

Fantastiske

Indsendt af Dorte Kristensen

Unik, fantastisk, spændende, flot, uhyggelig, imponerende, fascinerende er ord der beskriver Mønsted og Daugbjerg Kalkgrupper. Selv om Kalkgrupper ne ligger tæt på hinanden, er de vidt forskellige og altid værd at besøge. De fortjener virkelig at komme med i Danmarks Naturkanon.

Lige fascinerende hver gang!

Indsendt af Henriette Berthelsen

Kalkgruberne ved Mønsted og Daugbjerg er altid et besøg værd. Fantastiske oplevelser både inde og ude. Vi har ofte gået ture i skovene omkring, og selv om vi har set gruberne flere gange bliver det aldrig kedeligt. Det er lige fascinerende hver gang. Vi har endnu en flagermuse tur til gode i gruberne, noget som jeg virkelig gerne vil opleve.

Skal vinde!

Indsendt af Casper Pedersen

Altid en oplevelse . Flot natur. Flotte omgivelser . Noget du ikke ser hver dag....................... oplev det Altid en oplevelse . Flot natur. Flotte omgivelser . Noget du ikke ser hver dag....................... oplev det

Hygge, natur og landskab

Indsendt af Anne

De smukkeste omgivelser til fordybelse og fascination. Forskellige arrangementer i både Mønsted og Daugbjerg, som gør at fællesskabet bliver skabt i naturen. Det nyrestureret område omkring Mønstedkalkgruber og den fredfyldte stemning blandt de mange store træer, gør oplevelse i selve grubberne endnu bedre. Absolut to perler i den danske natur!

De smukkeste omgivelser

Indsendt af Louise Wassmann

Det er altid en fornøjelse at besøge Daugbjerg og Mønsted kalkgruber. Ungerne elsker at gå på opdagelse med deres lommelygter og udforske mørket, samtidig nyder vi den enormt smukke natur der er omkring Daugbjerg og Mønsted kalkgruber.

En unik oplevelse!

Indsendt af Mikkel

Mønsted Kalkgruber er helt på højde med alle "hule-oplevelser", man kan finde - ikke bare i Danmark, men i hele verden. Naturen og kalkstenene er utrolig smuk, at komme tæt på flagermusene er helt specielt, og høre om de optimale betingelser for lagring af ost i Daugbjerg er en sjov oplevelse. Der er mange oplevelser og indtryk samlet ét, unikt sted.

Ned under jorden - JA i DAUGBJERG

Indsendt af Kirsten Mogensen

Mit besøg i Daugbjerg Kalkgrupper var et sus af en oplevelse. Gik lidt "meget forsigtig, observerende" nedad - for ikke at træde forkert, men gangene var jo ganske ufarlige at færdes i - men min fantasi og mystikken i krinkelkrogene og det at være nede under jordoverfladen - det var suset. Man kunne få en guidet tur eller selv gå rundt i eget tempo og studere de mange (informative) forklaringer. Jeg fortæller ikke mere - DET skal opleves. Prøv selv! Kirsten

Oplevelser i alle afskygninger

Indsendt af Gitte Graversen

halloween i Daugbjerg og Kalkmineløbet i Mønsted, 2 fantastiske oplevelser for hele familien. Og så er en helt "almindelig" tur i gruberne en oplevelse for alle, unge som ældre. Tilgængeligheden OK...

Familietur

Indsendt af Louise K. Memborg

Min mor og hendes søskende er vokset op i området. Derfor har vi et par gange været på familieudflugt der med guide. Mine børn er dybt fascineret af historien og ELSKER at komme med ned i de smukke gange. Jeg plejer også at anbefale det til andre der vil på ferie i det midtjyske, for det er svært at beskrive det godt nok med ord ❤️

En dansk perle

Indsendt af Pernille Schrøder Rasmussen

Besøgte Mønsted Kalkminer en efterårsdag og hvilken oplevelse. Virkelig smuk og flot oplyst, så man får et helheds indtryk af hvor dyb og højt til loftet der er. Vandet der løber i bunden er klart, broer og gangstier er flot anlagt med respekt for omgivelserne. Mønsted Kalkminer er bestemt et besøg værd. Her bliver der fortalt er vigtigt stykke Danmarks historie.

Kalkmineløbet

Indsendt af Martin Andersen

Har i flere år deltaget i Kalkmineløbet i og omkring kalkminerne i Daugbjerg og Mønsted. En perfekt kombination af natur, kultur og motion i de spektakulære og unikke rammer som området ved kalkminerne tilbyder. Det findes ikke andre steder i Danmark. Det kan ikke beskrives, skal opleves...

Betagende smukt

Indsendt af Gitte Thomsen

Var der med børnebørnene I vinterferien, hvor vi kom utroligt tæt på flagermusene, der sad helt nede ca 1 m over jorden. Det var en kæmpe oplevelse for os alle at se dem så tæt på. De nye huler, broer og lys gav en helt speciel følelse af at være i et helt andet univers

Fantastisk oplevelse og skøn natur

Indsendt af Olivia Rasmussen

Daugbjerg kalkgruper og Mønsted kalkgruper er begge fantastiske oplevelser nede i minerne gange, hvor man samtidig kan se og møde flagermusene. Der er en fantastisk smuk, ikke mindst en skøn natur der er udenfor kalkgruperne. Daugbjerg kalkgruper hører/læser man historien om Jens Langkniv og Lange Margrethe. Mønsted kalkgruper kan man se en film om kalkgruperne historie. Det er en oplevelse værd, at besøge både Daugbjerg og Mønsted kalkgruper.

Flagermus flagrer om ørerne i Daugbjerg

Indsendt af Frederik

Unik oplevelse i Daugbjerg, hvor man i sandhed er gæst i den vilde, uberørte natur tæt på alverdens dyreliv. Faktisk så tæt at man instinktivt dukker sig, når flagermusen kommer flyvende omkring ørerne på en i Daugbjerg kalkgruber. Det har jeg aldrig oplevet før eller siden.

Historie, natur, flagermud

Indsendt af Edel

Unikt sted til en gåtur i skoven. Helt speciel oplevelse at komme ind i de snævre gange, hvor man kan se flagermus. Til stedet knytter sig en historie om en hård tid, hvor man brød kalk - og nogle gode røverhistorier om Jens Langkniv.

Kanon oplevelse i det dybe

Indsendt af Tonny Nielsen

En tidløs oplevelse af fortiden,som taget ud af en Robin h film.Kan roligt ta´ hele familien med på en oplevelse i Jens langknivs hule.Der er en god histiorie om Jens s røver tid menes flagsmus flyver rundt i grotten.så gå på opdagelse og få en god dag ud af det.

Mod jordens indre

Indsendt af Carsten christensen

En rejse under jordens overflade flere millioner år tilbage i tiden. Det er hvad der venter i de smalle gange af kalk med flint stikkende ud hist og her og med sovende flagermus lige i øjenhøjde. Historiens gys kan også opleves her hvor røvere, tatere og natmænd af værste skuffe har gemt sig i de mørke gange imens at hårdtarbejdende kvinder, børn og mænd har slidt deres liv væk i støvet. Den jyske Robin hood Jens langkniv har brugt minegangene som skjulested både til det gode men også det knapt så gode røverliv.

Bål og røver ånd.

Indsendt af A.H.Mogensen

Jens Langknivs gemmested dybt under jorden i Dybdalskoven, er det fedeste sted. Stedet emmer af historie og natur på den gode måde, særdeles egnet for børn. Bookede deres guide og hun havde os i sin "hule" hånd. Fantastisk. Skoven er så fuld af vild original natur, at de døde træer ligger hvor de faldt. Jeg kan absolut give min stemme til Daugbjerg Kalkgrube.

Daugbjerg kalkgruber

Indsendt af Anne-Marie Nørbo

Mindes Daugbjerg Kalkgruber da Johanne fortalte spændende historier om grubernes historie. Gruberne er autentiske og skabt ved håndens kraft. Det har været et slid for såvel voksne som børn. Fortællingerne om Jens Langkniv kastede et skær a la Robin Hood over historien. Har været flittig gæst og trukket familie og besøgende med.

Familie tur

Indsendt af Rikke

Skøn tur med familien i nogle smukke omgivelser og spændene oplevelse for de små med god mulighed for at fortælle om gamle dage og hvordan det var at arbejde i grupperne dengang. Og dejligt at for de ældste i familien som ikke er så godt gående at der er mulighed for at køre i tog ned til eller også rundt i grupperne

NATURKANON stor oplevelse i Daugbjerg og Mønsted Kalkgruber med storslået natur i omgivelseri skoven med stier og blomster og skovbund.

Indsendt af Ninna Lildal

Daugbjerg og Mønsted Kalkgruber er storslået naturoplevelsen at gå i de gamle kaljgruber med flagermus og få historie hvor man gravede kalk i gl.dage og om Jens Langkniv og naturoplevelse i skoven der omkring med fauna og oplevelsesstier og bakket terræn og blomster i skovbund Hilsen Ninna Lildal CSøvsøvej 1 Daugbjerg

Historien om en dansk Robin hood - jens langkniv

Indsendt af Christine Mertz

Uhyggelig, hyggelig og spændende. En tur i skoven uanset årstiden, nogen gange med bål foran hytten i skoven. Stemningen i grotterne, fortællingerne om jens langkniv og alle de andre grotterne har givet tilflugt, er i sandhed en kulturarv, som ikke nok i Danmark ved noget om. Lange Margrethe som søgte evig ungdom, præstens kone med det ildrøde hår, hævn og alle Kongens mænd.

Daugbjerg Kalkgruber.. en unik naturperle!

Indsendt af Anita Hildsgaard

Besøget i Daugbjerg Kalkgruber som ligger midt i Dybdalskoven er en naturperle af uhørt karakter. Skovens dybe stille ro hersker på stedet, mens sporene fra gammel tids minedrift titter frem over alt. Besøgscentret ligner en skovhytte og den ligger lige ved indgangen til selve kalkgruben. Selve kalkgruben var fantastisk, tænk at vi har sådan noget i Danmark, og så med den historie! Kom selv og se.

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.