Der vises 35/35

Nyeste oplevelser

Filsø - Ny natur i særklasse

Indsendt af Merete Vigen Hansen

Filsø skal med i Naturkanonen fordi den er et enestående eksempel på hvad der kan ske når man giver naturen mere plads og skaber ny natur. At når man er ambitiøs og laver store naturgenopretningsprojekter, så batter det. Når man ser på hvordan naturen er genindvandret ved Filsø, i form at fuglelivet i og omkring søen, plante- og fiskelivet i søen, og alt sammen i samspil med de store naturområder rundt om søen, så kan man se at det batter noget med ny natur. Med Filsø projektet er det i høj grad lykkedes at lave den gode afvejning mellem beskyttelse og benyttelse, hvor naturen er topprioritet, men der også er skabt gode muligheder for at opleve søen og få mange unikke oplevelser med hjem. Jeg kommer næsten dagligt ved Filsø, og har haft fornøjelsen af at følge projektet helt fra start. Jeg må ofte knibe mig selv i armen over alt det fantastiske der er sket de sidste 6-7 år ved Filsø, og det er mig en stor glæde at guide mange gæster i løbet af året, ved et af danmarkshistoriens største naturgenopretningsprojekter.

Oplevelserne står i kø ved Filsø

Indsendt af Ole Fredslund Gudmundsen

Jeg besøger ofte Filsø - på alle årstider og i næsten al slags vejr, og jeg får altid en god oplevelse med hjem. Den er tit storslået, som for eksempel da jeg på én gang så et par traner og en stor rudel kronvildt. Det kunne næsten se ud som om, at den ene trane gennede rudlen af kronvildt afsted, da den bredte vingerne ud - et imponerende syn - det kan Filsø!

At færdes ved Filsø

Indsendt af Karen Bundgaard

At færdes ved Filsø er så fredfyldt, så roligt, så smukt og så foranderligt. At færdes ved Filsø får én helt til at glemme at dette sted er i vores lille ganske danske land. At færdes ved Filsø får en til at glemme al verdens bedrøveligheder. At færdes ved Filsø burde alle prøve.

Naturens Kald

Indsendt af Anders Johansson

Når man møder sådan en genskabt perle, sættes tankerne i bevægelsen. Her rammes man direkte af en de vigtigste følelser: Håb. Her sættes eksemplets magt i brug, da håbet om en mere vild og frodig natur bliver til virkelighed. Denne følelse fremkalder Filsø, og fuglenes sange langs bredderne minder os om, at her er et meget væsentligt kald blevet hørt: Naturens Kald.

Smuk sø

Indsendt af Mathias

Har altid elsket Filsø. Jeg kan altid slappe helt af når jeg går en tur rundt om søen. Selv i gråt vejr og regn er søen et smukt syn. Plante- og insektdiversitet er stadig i udvikling omkring søen, og det er spændende at følge med.

Familietur

Indsendt af Gitte Djurhuus-Nielsen

Min svigerfar valgt at leje en bus og køre en tur forbi Filsø efter middagen på hans 70 års fødselsdag inden turen gik hjem for at drikke kaffe. Solen skinnede og både gamle og unge havde en skøn og lærerig oplevelse.

Fortabelse

Indsendt af Mette Tolstrup

At fortabe sig, burde vi alle unde os selv en gang i mellem. At trække stikket og bare være. At sidde på Elipsebroen og føle sig i ét med vandspejlet, at fortabe sig i horisontens smukke billede over Filsø - det giver en behagelig og forløsende ro i krop og sind.

Fantastisk gåtur

Indsendt af Merete Kieme

Nu med billede - se forrige beskrivelse fra vores dejlige tur til Henne og Filsø. Turen til Hytten med udsigt over søen var skøn og vi så mange fugle.

Fantastisk gåtur

Indsendt af Merete Kieme

Så fint at opleve genetablering af et naturområde og at det er lykkedes til et 13-tal ( 12 er ikke nok 😄 )vi var forbi flere gange på efterårsferie i Henne. Turen over søen er fænomenal. Og det bliver ikke sidste gang vi besøger Filsø - næste gang skal vi finde oddere.

Filsø - smukke omgivelser og dejlig natur

Indsendt af Pia Søgaard-Sand

Lørdag d. 30.06.18., var mine forældre, min mand og jeg på tur til Filsø. Det var interessant at læse om projektet med gendannelsen af Filsø. Vi havde en rigtig dejlig oplevelse i de skønneste omgivelser. Dér skal vi helt sikkert ud igen! ♡

Fantastisk område

Indsendt af Karin Kristiansen

Jeg bruger Filsø som meditativ sted da her er ro og mange steder man bare kan nyde stilheden og roen og ikke mindst det rige dyreliv. Her er oplevelser både for store og små og netop nu er der blevet åbnet et oplevelses center for skoler og instutioner så børnene og barnlige sjæle kan komme ud og opleve naturen på nært hold.

Kanon gåtur i vestjysk blæst

Indsendt af Anette Pedersen

Udflugtsmål sidste efterår, tiltænkt som lufte-tur af familiens 3 børn, hvoraf 2 teenagere. Det var så på en af de mest blæsende efterårsdag. Vi skulle egentligt se rastende fugle, men de var fløjet videre på deres vintertræk. Vi endte med at blive så gennemblæste at det ligesom nulstillede det helt. Det oplever man kun i Vestjylland. Det var rigtig fedt og hele familien er enige om at vi skal derop igen.

Fantastisk natur

Indsendt af Anja

Det er altid flot, når man går en tur ved søen, ligegyldigt hvilken årstid man kommer i, med masser at se på.

Flyvende dør!?

Indsendt af Flemming Bynge

Vi var på natur tur ved Filsø og gjorde holdt for endnu en gang at indtage dine mange fantastiske naturindtryk og høre naturguidens fortællinger og forklaringer, da der pludseligt kommer noget, der først ligner en flyvende dør hen mod og over os. Det var i første opfattelse af denne størrelse og form nok en dør, men blot hjernens kamp med at forstå størrelse og glidende ro, hvormed havørnen kom svævende ind over området og os! Den har rede ved Filsø og blev med sin ankomst prikken over "i"'et på en fantastisk naturoplevelse. Desværre glemte jeg i begejstringen at tage billeder, men andre har taget fantastiske billeder fra Filsø, der alle vil stå i skyggen af at være der selv!

Sort Sol dannet af insekter.

Indsendt af Annette Falk Svendsen

Ved kørsel en aften i maj måned 2016 på Porsmosevej mod Kjærgård opdager vi at der er Sort sol over Filsø, vi holder ind til siden af vejen for at betragte det. Men inden at vi når at stige ud af bilen, opdager vi at det er sværme af insekter der danser i flok over trætoppene, nøjagtig som når stærene danner Sort Sol. De billeder og optagelser vi tog, blev gennem bilruden, der var virkelig mange. En fantastisk oplevelse.

Med de små på tur

Indsendt af Signe Aaskov Kold

En frostklar og solrig søndag begav vi os med varm kakao på termokanden til magiske Filsø med vores to piger på 3 og 6 år. Sikke et sted! Vi gik en lille tur og oplevede det rige fugleliv på tæt hold. Pigerne syntes, at det var spændende at gå på stien henover Filsø og se og høre de mange forskellige fugle. Og vi blev enige om at stenene ved ellipsen var drageæg, der nok snart knækkede, så de kunne slutte sig til de mange smukke fugle. Sikke et fint og magisk sted, som vi helt sikkert skal besøge igen.

3 generationer på cykeltur

Indsendt af Henriette Nielsen

En skøn sensommerdag på cykel rundt om Filsø. Morfar har pakket kikkerten og fortæller gerne om de forskellige fugle vi ser undervejs - børnene syntes, at det hele er spænende og der bliver rift om kikkerten. Vi har udkigsstop ved Oddertårnet og den gamle pumpestation. Mormor har pakket frokost og kaffe i cykelkurven, og der er flere steder, hvor vi kan holde en pause og få tanket op. Start- og endestation har vi ved den flotte ellipse, her kan man se, hvor flot skyerne genspejles i søen på denne klare og stille september dag.

På opdagelse med hundene

Indsendt af Bettina Dam

Jeg tog et smut til Filsø med mine to hunde for at se den nye Filsø ellipse. Men det viste sig, at stedet gemte på meget mere. Den flotte arkitektur i byggeriet ved siden af ellipsen overraskede positivt! Og var i øvrigt meget fotogent! Vi gik en tur i området på fine små stier, der bragte os ud til et udsigtstårn, hvor man nemt kunne spotte fugle. Jeg var vild med de små stier, hvor man går på planker, som mindede mig om en vildmarkssti i Sverige. Stedet kan helt klart anbefales til et afbræk fra hverdagen med eller uden hund.

På tur til FIlsø med Varde Byråd

Indsendt af Anna Ellesgaard

Varde Byråd samt ledsagere besøgte på deres sommerudflugt i september 2018 bl.a.Filsø. De besigtigede den nye superflotte skolestue, elipsebroen og fugletårnet. Samtidig fik de en grundig indføring i områdets spændende natur og muligheder for oplevelser.

På jagt efter havørnene

Indsendt af Kirsten Olsen

I efterårsferien var vi på jagt - på jagt efter havørne ved Filsø. Desværre havde vi ikke heldet med os, men fik dog alligevel en fantastisk oplevelse i den skønne natur og det dejlige efterårsvejr. Vi fik mulighed for at snakke om dyrene, om årets gang og efterårets komme. Turen 'ud i' søen på den unikke bro - var et stort hit for både store og små.

Krondyr Filsø.

Indsendt af Karin Gustausen

Der er flere hundrede krondyr ved Filsø. Fra fugletårnet ved Pedersholm kan man altid se store mængder af krondyr i skovbrynet. Det er et beskyttet område for publikum, så dyrene kan uforstyrret græsse her. I september-oktober kan man tidlig morgen og aften høre dyrene i brunst fra flere områder ved Filsø. Jeg er flere gange blevet helt forskrækket de tidlige morgener, hvor alt andet er tyst, at høre den kraftige brølen, der lyder som om de er helt tæt på.

Odder ved Filsø.

Indsendt af Karin Gustausen

Jeg har adskillige gange mødt en eller flere oddere ved Filsø. Som regel ser jeg dem langt ude på søen, hvor de forsvinder lige så hurtigt, som de er dukket op. De kan svømme utroligt langt under vandet og dukke op et helt andet sted eller forsvinde mellem rørene ved søbredden. Indimellem har jeg mødt en odder, der lynhurtigt smutter tværs over stien lige foran mig. Den dag, billedet er taget, kom odderen svømmende langs en af Filsøs mange kanaler. Den blev vistnok lidt forvirret over at opdage mig, så den gik på land. Det fortrød den lige så hurtigt igen, så den gik tilbage til kanalen og forsvandt.

Havørneparret ved Filsø.

Indsendt af Karin Gustausen

Havørnene har ynglet ved Filsø siden 2013. I vinteren 2016-2017 blev hunnen skiftet ud til fordel for en yngre model. Havørne har et specielt kald, når de nærmer sig yngletiden. De bekræfter hinanden i, at de er et par og snart skal i gang med at yngle. Allerede fra januar 2017 kunne man i timevis høre Havørneparrets kalden til hinanden på lang afstand. Der var virkelig kraft på stemmen denne vinter. Kan fugle være nyforelskede? Det lød ihvertfald sådan. Desværre fik de ingen unger i 2017. De forlod reden efter at have ruget i 38 dage, som de plejer. Billedet viser parret i januar sammen med en af ungerne fra 2016.

Ynglende Havørn ved Filsø

Indsendt af Karin Gustausen

Et par Havørne har ynglet ved Filsø siden 2013. Jeg har fulgt parret lige siden. I 2016 fik de to unger, der begge kom godt på vingerne. De blev ringmærket, så vi forhåbentlig kan følge deres færden fremover. En kold dag i februar 2017 stod jeg i Kirkebyvadtårnet og iagttog de to voksne Havørne, sammen med en af ungerne fra 2016. De sad i en samling udgåede træer. Pludselig fløj ungen hen til mig og kredsede ca 1 minut lige over hovedet på mig. Jeg ved at unge Havørne er meget nysgerrige, men jeg tror nysgerrigheden var ekstra forstærket den dag, fordi jeg på grund af kulden havde en kanin-skindhue på. Hvis man finder en fugl med ring på, er det vigtigt at sende oplysningerne til fuglering.dk.

Solopgang ved Filsø.

Indsendt af Karin Gustausen

Jeg er vild med natur og Filsø er mit ynglingsområde. Her kan alt ske- især tidligt om morgenen. Jeg ynder at stå tidligt op og være ved Filsø allerede, når solen står op. Det er en helt speciel stemning. Denne dag i september var det meget diset. Disen rullede ind over sø og eng. Så stod solen op. Jeg ved, at det kun tager få minutter med dette magiske øjeblik, så der blev fyret op på kameraet.

Hvad vi drømmer om på Djursland

Indsendt af Thøger Pauli

Filsø er blevet omdannet fra landbrugsområde og gendannet til en naturrig sø, som i løbet af få år er blevet til et velbesøgt naturområde for planter, fugle, fisk og mennesker. På Djursland hvor jeg færdes har vi et lignende område i Kolindsund, som vi også ønsker gendannet som sø. Jeg har besøgt Filsø ved flere lejligheder og haft mange gode naturoplevelser her. Hver gang drømmer jeg om hvordan dette værk kunne overføres til Kolindsund, idet der er mange lighedspunkter. Filsø er et eksempel på hvordan det kan gøres, og AT det kan lade sig gøre.

Fra Landbrug til Natur

Indsendt af Karen Feddersen

Ved anlæggelse af dette unikke naturområde, har man skabt en helt fantastisk historie der tilgodeser mange aspekter. Jeg er kommet på Filsø Gods da der endnu blev drevet landbrug på stedet. At køre dertil gennem Kærgård Klitplantage føles som at køre fra det ene land til det andet. Lige pludselig dukker Filsø op der midt i det flade landskab, hvor vestenvinden viser tidens tand på områdets træer og naturen. Et område der indgyder til ro og oplevelse.

Det skønne Filsø og Kærgård Plantage

Indsendt af Johanne Ringgaard

En tur ud til det skønne område med Filsø og Kærgård Plantage giver dejlige naturoplevelser - hele året rundt. Om det er en tur ud på elipsen eller en frisk tur gennem De tilsandede Ege til Gråmule Bjerg afhænger af tiden. Stedet giver én ro og energi samt masser af frisk luft.

Den fantastiske naturgenopretning

Indsendt af Peder Meyhoff

For et par år siden kom min kone og forbi på cykeltur. Vi overnattede på den gamle søgård på kanten af søen og cyklede ad en dæmning tværs over søen. Da vi igen nåede frem til fastlandet, mødte vi dette minde fra dengang søen var kartoffellandbrug - en vognvægt med tilhørende hus. Meget tankevækkende. Men lad endelig hus og vægt blive stående. De fortæller jo også en historie

Fototur til Filsø

Indsendt af Flemming Sejer Jepsen

Fantastisk flot og speciel natur. Især er det flot og enestående omkring solopgang eller -nedgang. Jeg besøgte stedet en aften med henblik på at tage nogle gode billeder under og efter solnedgang. Disse billeder er blandt nogle af mine favoritter ud af mange tusinde naturbilleder jeg efterhånden har taget i det vestjyske.

Endnu en af de fantastiske dage.

Indsendt af René Deleuran Mølgaard Andersen

Jeg har oplevet mange ting ved Filsø, så det er svær at fremhæve noget frem for noget andet. Men her i foråret oplevede jeg noget som dog ikke sker så tit. Jeg ankom til Filsø ved solopgang med Langoddetårnet som destination. På vej der ud, startede det hele som en fantastisk morgen, fugle på vingerne, Krondyr på marken lige før tårnet. Der var lagt op til en super dag. Men ak. 4 timer i tårnet og der skete ikke en sk.. Jeg var egentlig på vej hjem, da jeg hørte gøgen sidde lige uden for tårnet. Den fik lidt opmærksomhed. Da jeg vendte mig om igen for at pakke sammen, kom denne Råbuk løbende fra øst og sprang lige i søen. Den passere de 15m vand, der er lige neden for tårnet, i fuld 4spring, ud i baljen, op igen ryste sig lidt og så videre. Så fra 4 lange timer med ingen ting til 10min med fuld action. det gør bare endnu engang man bliver bekræftet i at Filsø er ikke et sted man skal snakke om eller læse om. DEN SKAL OPLEVES ingen ved hvad dagen byder

På vandretur til badehotellet

Indsendt af Mette

En smuk sommerdag i forsommeren vandrede vi fra Vrøgum til Henne Mølle Å. Det var faktisk året før Filsø blev genopfyldt. Vi sneg os ud på den store flade, lagde os i en grøftekant og tænkte på, at den snart ville være dækket af en enorm vandflade, og hvordan det mon ville føles. Vandet kom, og nu er vandreturen blevet endnu smukkere. Fra Vrøgum går man fra Ballonparken gennem plantagen, så langt mod vest, man kan. Det er godt otte kilometer, hvor man ikke møder et menneske. Til gengæld løber både rådyr og krondyr over stierne, mens man vandrer, og havørnen svæver højt over skoven. Fra Kærgård følger man egekrattet og Filsøs bred mod nord. Det føltes som en gevinst uden lige at nå frem til P.H.'s smukke badehotel og indlogere sig til en stille seng, et havbad og en fantastisk middag!

En fantastisk dag med oplagt naturvejleder

Indsendt af Gunner Poulsen

Jeg havde inviteret min mor på tur rundt om Filsø på en af Merete Vigens offentlige ture. Vi startede på et højt udsigtspunkt med parkeringsplads, hvor vi først snakkede om heden og trævækst og rydning. Derefter var det i bilerne og ned til Filsøgård og ud af dæmningen. Derfra har man et fantastisk overblik og man føles sig som centrum af hele herligheden. Fugle overalt og sjove vandplanter, man ikke tit ser. Vi sluttede af ved fugletårnet i søens sydvestlige hjørne, med krondyr, kaffe og kærsanger - dejligt sted.

Fuldstændigt unik mulighed for naturoplevelser

Indsendt af Aino Gunstrup

Jeg er vokset op i området, og med meget naturinteresserede forældre har Filsø altid været et eller andet sted på radaren. Men først da Aage V. Jensen søsatte naturgenoprettelesprojektet derude gik det op for mig, hvor unik en mulighed, det giver alle interesserede. Tænk, at kunne følge fugle-, dyre- og plantelivets genkomst i området på lige så tæt hold, som man ønsker det! Her kan alle, stor som lille, være naturforsker og lære gennem at udforske.

Ingen tur til Blåvand uden en vandretur ved Filsø

Indsendt af Christa Brønd

Hver gang vi er i Blåvand bruger vi en dag ved Filsø, hvor vi går tur, kigger på fugle- og dyreliv. Børnene stiller tusind spørgsmål, kigger efter de dyr de kan se og leder efter dem, de mø nøjes med at læse om. Det er smukt, stille og meget stilfærdigt.

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.