Der vises 27/27

Nyeste oplevelser

Min baghave

Indsendt af Christian Terry

Som søn af en skovarbejder, var jeg altid med på job. Hejse og hale flaget på ruinen, sørge for at fårene havde det godt. At kunne bo i Slotslyngen og have Hammeren som legeplads. De bedste oplevelser fra Hammeren, har jeg på mountainbike. Der er jeg i den natur jeg er vokset op i, jeg ser og mindes den natur min far tog mig ud i. Jeg leger i naturen, kører af veje og stier som jeg kender bedre end nogen anden. Hammeren er mit hjem.

Hammerknuden set fra havet.

Indsendt af Steen Frandsen

Som med rigtig mange billeder er det mildest talt umuligt at få skønheden fra Hammerknuden set fra havet med på billedet, men vores 17 årlige søn var på en sejltur så imponeret over oplevelsen, at hans eneste spørgsmål var - Far må man godt tage herop og gå, og svaret var ja det må man godt og det har vi faktisk været😊

Hammerknuden bor i mig :)

Indsendt af Pernille Kofod Lydolph

Gennem hele min barndom og opvækst er jeg kommet på Hammerknuden og den dag i dag er det et af min yndlingssteder på Bornholm. Her har jeg løbet (også op ad Djævlebakken), og her er jeg faret vild. Her har jeg utallige gange gået ture. Med familien, med venner og alene. Ture der ofte har inkluderet en picnic på et skønt sted med udsigt til Hammershus - Nordeuropas største borgruin. I år har jeg lært Stenhuggerstien at kende. Jeg kan varmt anbefale turen. Hammerknuden er smuk og en fantastisk naturoplevelse. I solskin, men også når det blæser og er koldt. Det er stykke unikt natur i Danmark, som man ikke kommer udenom i en naturkanon efter min bedste overbevisning :)

Det magiske sted hvor lykken bor

Indsendt af Karina Gundersen

Hammerknuden var min barndomslegeland. Det legeland der har givet mig kærligheden til naturen, til vandrelivet og til at nyde hvert minut i den natur vi er så uendelige små i forhold til. Nordspidsen af Bornholm, den 182 ha granit rundklippe som så majestætisk ligger der. Der er noget dragende at stå der på spidsen, det samme der drager en til at stå på spidsen af Skagen. Ofte med bølger på nordvest siden, der giver refleksbølger fra de lodrette klippevægge, det giver oprørte vande hvor der ikke er rytme, men en sær kaos fornemmelse, for så vende næsen mod østsydøst og kigge ned af kysten, Sandvig mod Gudhjem hvor fralandsvinden så kan råde og give et billede af ro og orden, som man ikke skal lade sig snyde af. Måger der flyver under dig, og solnedgange der får dig selv til at flyve afsted til det magiske sted hvor lykken bor. Vinden har frit slag, da det primært er lyng, græsser og forkrøblet birk der har slået rod her. Det hele bliver trimmet af magre resurser ovenpå granitten, vinden, får og geder der gumler og gøder området i en vidunderlig symbiose. I sommerhalvåret deler man stedet med andre, der nyder og udforsker dette unikke sted i Danmark, siddende ved Salomons kapel, hoppende på klipperne, prustende op af en stejl sti, -men der er fornemmelse af samhørighed unge som gamle. For vi har alle haft denne fantastiske oplevelse af naturens storslåethed, vi har alle åbnet døren til lykken op, om end for et øjeblik. Det ses i den enkeltes blik, Om vinteren kan du vandre der helt alene. Et magisk sted der har sin berettigelse i denne kanon

Hammerknuden

Indsendt af svend richard lauridsen

Jeg har været der mange gange siden jeg var 10 år. For mig et stort naturskønt område der oser af historie, samt en natur der bare er så fantastisk. Bornholm er en perle i mine øjne, hvorfor jeg kommer igen og igen. Min første tur til Hammerknuden er i mit hjerte

Fantastisk natur

Indsendt af Martin Birk

Naturen på og omkring hammeren er helt unik. Alt fra gamle ege til tæt lyng, fårene som går helt tæt. Lang kysten og det fantastiske skue som man kan opleve det højeste punkter. De små hente søer og dyrelivet man ikke troede var der. Alt dette og mere til, er for mig Hammeren. At færdes her giver mig ro og inspiration. Alt det Hammeren er og kan. Får mig til at vende tilbage, gang efter gang. For uanset hvilket hvilket humør jeg er i, løfter dette sted mig op, og giver mig en oplevelse og fanger mig dets historier. Jeg går altid derfra med et smil på på læben og trætte ben. Det er værd at komme efter, på Mit.. På vores allesammens Hammeren.

Et unikt og smukt højdepunkt på klippeøen.

Indsendt af Jesper Andersen

Den smukke kuperet landskab rundt om Hammeren. I solskin smukt og udfordrende og i kraftig blæst voldsom når bølgerne slår hårdt mod klipperne. Uanset årstiderne er dette område noget helt unikt af Danmark.

Hammerknuden

Indsendt af Anni Hansen

Vi har gået turen rundt om hammerknuden hver eneste år siden jeg blev født og vi besøgte min farmor og onkel på Bornholm.Det er en fast tradition,ellers har man ikke rigtig været på Bornholm,og turen er lige smuk om det er sommer eller vinter.traditionen bliver nu givet videre til mine børn som i sidste uge var med på turen,og det er den bedste tur man kan tage børn med på da det pludselig bliver sjovt at gå tur når man samtidig kan kravle i klipper op og ned!! Nok smukkeste sted i Danmark😍

Hammerknuden rundt er vores yngligs gåtur

Indsendt af Alice Kellebjerg

I vores familie har vi holdt mange ferier på Bornholm. Hammerknuden er et must den tur skal vi gå rundt, når vi besøger Bornholm. Vi har gået med vores egen søn fra han var 8 år og han nød turen og de kropslige udfordringerne på turen. I år gjorde vi det med vores to hunde - de havde 6 dejlige timer hvor de badede, sov til middag med os i skoven nær opalsøen. For os mennesker er det en fantastisk tur i en smuk smuk natur, en tur som giver Ro i krop og sjæl - dette må være en af Danmark smukkeste gåture og høre bestemt med i naturkanonen.

Hammeren - en perle for os alle

Indsendt af Michael Fjeldsøe

De sidste par år har jeg flere gange deltaget i Mountainbike kurser med base i Sandvig. Området er så natursmukt, udfordrende, spændende og fantastisk - at vi skal gøre alt hvad vi kan for at bevare det. Vi skal alle deles om Hammeren i dyb respekt om naturen og til alles glæde, det om vi vandrer, går tur, er på MTB eller bare er turist. Netop Hammeren er et unikt stykke Danmarkshistorie - lad det blive ved med at være det - for altid.

En god oplevelse

Indsendt af Carl Bruhn

Her er absolut et sted der bør være med i naturkanonen. Vi har her en fuldstændig unik oplevelse af at der også er klippegrund i Danmark. Hvor ser vi det ellers ? Jo der er Møn og Stevns, men så er vi tilbage i kalken, her er der den absolutte rå og faste klippe. Lad det være nummero uno i en dansk naturkanon.

Vinterdag i frostvejr på hammerknuden

Indsendt af Karin Pihl

For mange år siden var vi på tur hammerknuden rundt og kom forbi Krystalsøen der var næsten bundfrossen. Ved at kaste små sten ud på søen gav det nogle fantastiske lyde. Vores datter syntes det var sjovt med nogle glidebane ture på søen. Rigtig skønt sted på alle årstider.

Unik naturoplevelser

Indsendt af Sandra

Hammeren er et af de smukkeste områder, jeg kender. I vores familie er det en tradition, at vi hvert gå skal gå fra Hammershus til Hammerhavn - en virkelig fantastisk tur som byder på en natur, du ikke kan opleve andre steder i Danmark.

Danmarks Fæstning

Indsendt af Henrik Skovgaard

Som en fantastisk fæstning rejser Hammershus sig lige syd for hammerknuden. En vandrerute fra Sandvig tiL Hammershus, rundt om Hammerknuden findes ikke tillige i det danske rige! Naturen ændrer karakterer og udsigten er fænomenal fra kyststien og ikke mindst fra hammerfyr på toppen af Hammerknuden. En Vandretur på små 2-3 timer med mange små oplevelser på ruten som alle børn og voksne bør opleve!

Den flade hund

Indsendt af Stephen Biering-sørensen

For mange år siden besøgte vi Hammerknuden og blev vist rundt i stenbruddet. En meget karismatisk fortæller fortalte om arbejdet med at kløve de store granitsten. Han fortalte bl.a. om en dag hvor kæden, som en stor granitblok hang i, brast. Senere fandt man desværre formandens hund under stenen. Og så sluttede han med sætningen: "Og den blev aldrig til hund igen!" Den sætning kan vi stadig huske!

Smukt, med smuk på 😁

Indsendt af Karina Rokkjær Olsen

Elsker Hammerknuden pga. den smukke og rå natur, med de flotte klipper som er sjove for alle aldre, at kravle rundt på og dermed opdage nye "ruter" på Knuden. Flot udsigt til vandet, smukke smukke solnedgange, og det er hyggeligt med de gamle fyrtårne, og de løse dyr på området. Der er smukt hele vejen rundt, og på alle årstider 👍👍

En ubeskrivelig oplevelse

Indsendt af Kristina Lindberg

Jeg har haft fornøjelsen af at gå Bornholm rundt, en oplevelse ulig noget andet. Turen ved Hammerknuden er dog det aller smukkeste på turen. Den udsigt du har når du spejder ud over havet og kan følge hele Hammerknuden langs kysten, er helt fantastisk. Hammerknuden rundt er 7 km lang og er en tur værd i sig selv. Absolut et af de smukkeste steder jeg har oplevet i Danmark.

Natur oplevelse

Indsendt af Hanne Jakobsen

Der er bare så dejligt at gå deroppe hele året rundt . Både med klipper havvand . Man kan kigge langt når man står oppe på klipperne . Der er får . Køer .fugle .og meget andet at se på . Se ud over sandvig . Den nye sti er rigtig flot .

Her føler man sig lille,som menneske

Indsendt af Mads Hjort ipsen

Et af de de dejligste steder er hammerknuden. Her kan man føler hvor lille man er som menneske og hvor stor naturen og kræfterne er i vandet/ vinden. Her kan man kun respekter naturen ( mange dejlige timer har jeg brugt her på bla at fiske havørred,torsk,sild og fladfisk)

Fantastisk året rundt!

Indsendt af Sanne

Hammeren er den mest fantastiske naturoplevelse. Og det gælder året rundt. Om sommeren er der smuk udsigt til Østersøen hele vejen rundt i den bagende sol, men med en dejlig brise fra havet. Om efteråret er der flotte farver på træerne og en rigtig smuk udsigt over solnedgangen! Har man det rigtige fodtøj kan man også bevæge sig derop om vinteren og se det flotte snelandskab, og istapper, der hænger ned fra klipperne. Og om foråret kan man nyde duften af alle de nye blomster, der springer ud. Der er udover smuk natur og et rigt dyreliv. Det er ikke usædvanligt, at man kan blive nødsaget til at gå ud i siden, hvis en ko skal passere. Går man hele turen rundt, kan man både få et glimt over til Hammershus, man vil kunne se Hammersø og Opalsøen, og i det hele tager få en fantastisk oplevelse!

Opalsøen fra Hammeren

Indsendt af Stefan Asp

Udsigt over Opalsøen og Hammershus fra Hammeren. Efter at have boet på Bornholm i et par år fandt jeg Danmarks bedste udsigt ved et tilfælde. Det er et sted man aldrig bliver træt af! For at få denne oplevelse skal man enten gå op af Hammeren ved Opalsøen eller parkere ved Hammerfyret.

Hammeren er prikken over Bornholm

Indsendt af Anna Sofie Poulsen

Hammerens klippekyst er Bornholms hårde front mod vest, flot i storm og stille. På Hammeren tændte vi bål som en historisk bavne da regeringen i 2016 truede med at ophæve strandbeskyttelseslinjen. Der var massiv opbakning trods regn, mørke og blæst.

De lyserøde klipper og Salomons Kapel

Indsendt af Marlon Cramers

Bornholm, bornholm, bornholm. Gående langs de lyserøde klipper, eller roende rundt om Hammerknuden kan jeg kun synge denne sang. Op og ned af klipperne, blandt får, kaniner og fugle og op og ned af østersøens dønninger rundt om Hammerodde Fyr. Både fra land og vandsiden er Hammerknude en storslået oplevelse, der mindes om middelalderen mens jeg kommer helt tilbage til nutiden, her og nu.

Norden i en maggiterning

Indsendt af Esben Ørberg

Hammerknuden er det eneste danske bjerg - omgivet af sø og hav næsten hele vejen rundt. Og hvilken knude! Stort set vild natur, som aldrig har kunnet bruges erhvervsmæssigt og derfor kun huser fyrtårne og de gamle personalebygninger. Resten af den enorme, næsten 200 hektar store rundklippe af granit, ligger tilgængelig for enhver, især dem, der vover sig ud på den to timer lange tur fra de bløde klitter i Sandvig over den 700 år gamle kirkeruin Salomons Kapel, op over toppen til Sibirien med svimlende udsyn over Opalsøen, Hammersøen over mod Hammershus. Ingen har nogensinde fortrudt en tur på Hammerknuden, uanset om det er i bidende vestenvind op over fugle-fjeldene eller i lun sol på den blide østside ned mod Sandvig. Hammerknuden er både rå, voldsom og samtidig indbydende og eventyrlig som intet andet sted i Danmark. Man tror det er løgn, at Danmark besidder denne knold af det nordiske klippelandskab!

Diversitet er nøgleordet

Indsendt af Helle Ibsen

Gåturen over hammerknuden er en fantastisk tur, hvor man kommer igennem mange forskellige slags landskaber. Nogle af de oplevelser man får i de forskellige landskaber er dyb fascination af, at naturen kan forme sig så grotesk råt og så ualmindeligt smukt på samme tid kan give én indre ro og eventyrlyst. At gå hammeren rundt er en af de bedste naturoplevelser jeg har haft i Dk.

Hammeren som Naturnationalpark

Indsendt af Aage Hansen

Hammeren bør ikke kun være med på Danmarks Naturkanon men også være Naturnationalpark. Bornholm har en anderledes natur end resten af Danmark. Der findes naturtyper, som det øvrige land ikke har, og øens isolation betyder, at en lang række arter ikke kan indvandre af sig selv. Derfor er der mange danske arter, som slet ikke findes på Bornholm – men også arter, som i Danmark kun findes her. Allernordligst hæver klippeknuden Hammeren (eller Hammerknuden) sig over landskabet – en rundklippe af granit med klippehede, græsland og skov. Det var engang en ø, og det kan man næsten fornemme endnu, hvor den 10 hektar store Hammersø skærer tværs over dele af øens nordspids og spejler de stejle klippesider. Se gerne beskrivelse og billeder fra Rune Engelbreth Larsens side her: http://danarige.dk/naturnationalpark-hammeren-slotslyngen/

Bare fantastisk

Indsendt af Pernille Tandrup

En gåtur Hammeren rundt byder på varieret landskab, først med udsigt over vandet, så ind i skov blandt får og til sidst ved søerne - og endda forbi fyret. Ganske enkelt varieret og smuk natur som var en dejlig oplevelse for hele familien.

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.