Der vises 39/39

Nyeste oplevelser

Helgenæs

Indsendt af Pai Andresen

I forlængelse af Mols Bjerge ligger den naturskønne halvø Helgenæs. Her får du Mols Bjerge og Jernhatten i en handy lille pakkeløsning. -Draget til halvøen er en oplevelse i sig selv bl.a til fuglespotting. -Ellemandsbjerget (99m) som det højeste punkt giver 360 graders landskab og havudsigt. -Kystlinjen er meget varieret og byder på sublimt fiskeri. -Monsbjerg og Lushage mod syd byder på de dramatisk skrænter.

På tværs af Mols bjerge

Indsendt af Pernelle Berger Lilliendal

Vi startede ud fra Mols farm på de skønneste islænder, en kort tur til Tranekær høhotel, hvor vi skulle overnatte og blev forkælet i vildmarksbad. Dagen efter gik det tværs over Mols bjerge til Mols bjerge høhotel, hvor vi efter en dejlig kop kaffe, kunne blive forkælet med en god gang rytter-massage. Søndag gik turen tilbage til Mols farm gennem Mols bjerge både på veje og smalle ridestier. En fantastisk skøn tur på de dejligste islænder, som jeg kun kan anbefale på det varmeste.

Vandring i hjertet af Nationalpark Mols Bjerge

Indsendt af Else Brask

En god måde at opleve Mols Bjerge på er at gå hele eller dele af Mols Bjerge stien på 20 km igennem det bakkede istidslandskab med storslåede udsigter. Et fantastisk landskab med blomstrende overdrev, 360 graders udsigter, utrolig varieret og hele tiden betagende smukt. Fra toppen af Agri Bavnehøj er der kig til Samsø, Aarhus Domkirke, Ebeltoft og mod nord udover Djursland og i klart vejr til Grenaa. Med sine 137 m.o.h. er Agri Bavnehøj det højeste punkt i Mols Bjerge. Foråret byder på sandede overdrev i fuldt flor med forårets lyde, lys og lugte helt tæt på. Gule, blå, hvide, røde – blomster i alle farver dækker landskabet. Rigtig mange blomsterarter vokser her på de solrige og lyse overdrev – også en del sjældenheder. Både artsrigdommen og de store arealer giver en smuk og fantastisk oplevelse. Efterårets gyldne, røde og brune farver giver landskabet en anden karakter. Udsigten fra Trehøje, 360 grader rundt er mageløs. Kystlandskabet omkring vigene: Kalø, Knebel, Begtrup og Ebeltoft Vige træder frem. Man kniber sig i armen. Betagende er det. Alle årstider klæ’r Mols Bjerge. Hvor heldig kan man være .... at have en nationalpark lige rundt om hjørnet.

Mols Bjerge - paradis for trailløbere.

Indsendt af Mie Dahl

Fantastik sted at løbe i. Naturens dufte og udsigten nydes mens de seje bakker og dybe huller indtages. Alt imens man bliver iagttaget af får, kvæg og vilde heste. Ikke to løbeoplevelser er ens i bakkerne. Det kan næsten ikke blive bedre :-)

Natur i blodet

Indsendt af Mette-Marie Christiansen

Hele min barndom tog vi i sommerhus midt i Mols Bjerge. Fantastisk at have hektar efter hektar at afsøge, at finde vej i, at kende skovjordbær- og blåbærstederne. At vide at fluer, edderkopper og myg hører med til turen gennem bakkerne, i dagslys og om natten, i sol eller regn. Aldrig bange for at fare vild. Altid nå hjem igen, måske ad nye veje. En naturlig nysgerrig for artsrigdom, som også er naturlig for Mols Bjerge. De vekslende miljøer; fra granplantager til åbne jordstykker med alverdens græsser, lyng og enebær. Ind imellem lysere stykker med løvtræer. Det er sjældent, at jeg besøger Mols Bjerge nu. Men stedet er med som klangbund for alle de andre naturområder, som jeg besøger. En guldspurvs fløjten hensætter mig til en varm sommerdag med duft af skov, hvor end end synger. Rørhatte i en skovbund bliver parret med erindringen af en skovsø omgivet af træer på næsten alle sider. En diskret fyreduft hører sammen med vådt græs efter regn.

Fra en af mine mange skønne fisketure ved dette Smukke stykke natur som giver fantastiske oplevelser året rund.

Indsendt af Peter Broni

Jernhatten ud for Øen Hjelm. En naturperle uanset om man vil vandre eller fiske på den Smukke kyststrækning. Stedet hvor man ofte møder en sæl på stranden marsvin i.vandet og et varieret fugle og planteliv. Et sted til fordybelse hvor man får ro i sjælen uanset i hvilket ærinde man er der.

1950erne

Indsendt af Annette Højlund

I min barndom i 1950erne var Jernhatten et skattet udflugtsmål. Når der kom gæster, kørte vi med min families første bil ture på Mols og klatrede op på Jernhatten, hvor vi bl.a. nød udsigten til Hjelm.

På tur med Ebeltoft Out dor.

Indsendt af Hanne Rasmussen

På en skøn tur i august 2018 tre dage. Overnatning i 8 mands telte. Ca 45 km ialt. Alle bakker. Kan varmt anbefales Fik set nye steder. Mine yndlingsture ellers Den italienske sti med overdrev og smuk udsigt over Ebeltoft bugten og en tur til Tyskertårnet ved Sletterhage. :

Jernhatten med troldeskov

Indsendt af Ketty Thomsen

Troldeskoven på Jernhatten, sætter gang i fantasien, så børn og barnlige sjæle kan se trolde og elverfolk i de krogede træer og deres rødder. En rask tur til toppen og den skønne udsigt til Rugård skov, Hjelm og mod Boeslum strand, derefter enten den stejle nedstigning til stranden, eller fortsæt over højderyggen, ned gennem den tætte bevoksning, og endelig en dejlig tur på den brede strandeng, med masser af vilde blomster. Jernhatten et sted jeg nyder at komme uanset årstiden, og gerne anbefaler til gæster.

Jernhatten

Indsendt af Sofie De Magos Jensen

Jernhatten rejser sig 49 meter over havet. Trodser du de stejle skråninger og når til toppen, belønnes du med en af de flotteste udsigter på Djursland. I klart vejr kan du se Dråby vig og Kobberhage. Og 12 km ude i Kattegat kan du se øen Hjelm, en 45 meter knold skubbet op af gletsjerne under sidste istid. Jernhatten er et fantastisk smukt og magisk sted, man ikke må gå glip af. En helt unik naturoplevelse på alle årstider. Folkeeventyr om jernhatten: Oprindeligt blev jernhatten kaldt for Aanacke, men et folkeeventyr ændrede stednavnet til Jernhatten En troldkvinde ved navn Sibylle regerede på Kullen over de mange klippegrotter,der var beboet af de underjordiske. Da Sibylle fik at vide, at man i Sønderjylland ved Ribe var i færd med at bygge den første kirke i Norden, blev hun så forbitret, at hun gik op på Højkullen, hvorfra hun sendte sin forbandelser ud over Kattegat. Men ikke nok med det, hun lagde stenen Blak i sit hosebånd, og slyngede den over havet mod det nye kirkebyggeri. Hendes troldkraft var dog ikke stor nok, fordi Blak landede i vandet med et stort plask lige syd for Arnakken og næsten for fødderne af trolden Arn, der bode der. Trolden blev så bange, at han sank i jorden. Hans hjelm af jern lignede en “Spansk hat”, og det var kun den, der forblev synligt. Herefter blev det naturligt at kalde stedet for Jernhatten.

Mols Bjerge-stien

Indsendt af Kristian Herget

Gik en fantastisk tur på 20 km. gennem det fascinerende landskab skabt i sidste istid. Storslåede udsigter, dramatiske dødishuller, og mange højdemeter i benene. Stien er fint afmærket i landskabet så man kan finde rundt og tilbage til bilen. Undervejs mødte vi både vildheste, får og skovkvæg, så der var nok at se på.

Smuk og vild natur

Indsendt af Anders Løfke Bannebjerg

I vores familie nyder vi vores køre- og gåture i og omkring Mols Bjerge. Der er så smukt overalt. Det bakkede terræn og de flotte udsigtsposter. Jeg selv nyder at tage landskabsbilleder og her har jeg fantastiske muligheder. Senest var jeg på tur for at fange efterårets farver og det lykkedes mig på billedet, ligesom jeg “fangede” en af de vilde heste, som er med til at gøre omgivelserne endnu mere specielle.

En dejlig dag på Jernhatten.

Indsendt af Birgitte Nørregaard

Sidste år tog min veninde mig med til Jernhatten. Hun har boet i området på en lille gård og hendes mand havde får der græssede på Hjelm. Derfor var det en særlig oplevelse for mig at gå der på bakkerne og se de gamle fåre hegn og udsigten til Hjelm,som jo også har sin egen spændende historie Jeg nød de stejle klinter og at se ud over Kattegat og ind mod Ebeltoft. På turen mødte vi er par der havde sovet i deres sovepose og nydt at være lige der på Jernhatten. Jeg håber det smukke og særegne område kommer med i naturkanon’en.

Jernhatten

Indsendt af Connie skov Nielsen

Dejligt sted til travetur med hunden. Flotte udsigt til den skønneste natur. Dette giver ro i kroppen at trave der. Både en sommerdag eller en flot efterårsdag. Husk at tage madpakke med så er turen helt perfekt.

Jernhatten med udsigt til marsvin

Indsendt af KAREN ANDREASEN

Når man har besteget Jernhatten belønnes man med en pragtfuld udsigt - man kan endda være heldig at se marsvin boltre sig langs kysten. Ud for Jernhatten ligger den store sten Blak, som har givet navn til foreningen Blak, der kæmper for at undgå store havbrug ud for Djurslands kyst. Forhåbentlig vil det lykkes, så vi fortsat kan glædes over udsigten til et uspoleret hav - og marsvin.

Mols bjerge

Indsendt af Nina Holme Berg

At stå ved Trehøje og se ud over landskabet og vandet bagved er magisk. Herlige gåture i det smukkeste landskab. Desværre så vi ikke hestene i år, men vi vender tilbage! Mols Bjerge er et aldeles skønt område.

Kattegat når det er smukkest

Indsendt af Verner Stein

Jernhatten ligger ved Hundested med udsigt over Kategat mod Hjelm og Marsk Stiges sørøverrede. Nyd en fantastisk spadseres du henover Jernhatten og nyd eventuelt udsigten fra Ebeltoft Gårdbryggeri bagefter.

Mit hemmelige sted

Indsendt af Astrid Egekvist

Kilden til oplevelse, ro, velvære - og naturligvis en tår vand - ligger godt gemt i Kildeslugten dybt inde i Mols Bjerge. Ikke langt fra kilden ligger Lille Strandkær - Ellen Dahls og Karen Blixens sommerhus. Inde i huset forestiller jeg mig, at "Karen Blixen og Soya ligger på kommoden, mens kloden drejer stille rundt." Ka´ det blive bedre ?

Danmarks Midtpunkt i Mols Bjerge.

Indsendt af Mads Bærentzen

På Djursland ligger Mols. Mols er hovedlandet. Se blot på kortet, så finder du: Skødshoved, Hundshoved, Kelds hoved, Mols hoved og Bogens hoved. I Mols Bjerge ligger Danmarks midtpunkt på toppen af Agri Bavnehøj - 137 m. over havet. Men der er også andre fine udsigter: Tre Høje og Jernhatten - selv om de ikke er helt så høje. På Mols bor de kloge molboer, der er så kendte for deres vise gerninger og tapre bedrifter, at de fået deres helt egne historier. Tager molboer en sjælden gang fejl, kan de altid søge til Herrens Mark - her får de tilgivelse for alt...

Jernhatten

Indsendt af Iben thuesen

Jernhatten. Vores faste udflugtssted. Her er det hele. Bakker, skov og strand. Fantastisk er udsigten og spændende for børn med den vilde troldeskov. Anstrengende med den lange trappe fra havet og op til toppen. Og hvis man er heldig ser man en sæl eller to.

Jernhatten i det blå ocean

Indsendt af Agnethe Liboriussen

Hvordan kan man beskrive det ubeskrivelige? De dage,hvor man har stået på Hatten og set solen skinne i det dybe blå hav. Set ud over havet og tænkt tanker. Ladet sine børn løbe op og ned ad trapperne, der er utællelige, ligesom solstrejfene i det blå blå hav. Træerne. De kroge gamle troldetræer, der bøjer sig og strækker sig med deres krøllede grene. Altid er man gået derfra med en oplevelse ud over det sædvanlige, og det er uanset vejr og vind.

Sæt den ene fod foran den anden....

Indsendt af Karen V. Gerhard Jensen

Mols Bjerge, Jernhatten, ja hele Syddjurs byder på et ganske særligt landskab. Morænebakkerne, de dybe slugter og dødishuller vidner om en dramatisk og vild fortid. Samtidig hviler der en ro over det bølgende og bakkede landskab, som forplanter sig til enhver, som kommer på besøg og en livslang kærlighed til området kan begynde. De store oplevelser med spektakulære udsigter over land og hav veksler med nærstudier af små bitte insekter, stor variation i floraen og et rigt fugleliv. De vilde Exmoor ponyer falder smukt ind i bakkerne - det er ret eventyrligt og til glæde for store og for små hele året rundt. Bare prøv det.... Sæt den ene fod foran den anden, så kommer det hele til dig.

Et smukt istidslandskab

Indsendt af Nicole Wolter

Fra Jernhatten, Trehøje, Agri Bavnehøj og Stabelhøjene er udsigterne 230 graders forkælelse med kig helt til Aarhus (og Sjællands Odde i klart vejr). Istidslandskabet ligger bugtende neden for højene med markante istidshuller, hvor blokke af is har ligget og smeltet og lavet deres aftryk i landskabet.

Naturoplevelser af de helt store

Indsendt af Jan Brik Hansen

Med de etablerede naturstier gennem Nationalparken Molsbjerge får man et unikt naturoplevelse i et istidslandskab der ikke findes andre steder. Noget der skal opleves. Jeg kan ikke få nok af at vandre/løbe rundt i disse bakker.

Tinghulen og Trehøje

Indsendt af Helene Birk

Tinghulen og Trehøje er mine yndlingssteder i Mols Bjerge. Da jeg var barn tog min familie jævnligt til Tinghulen på Vandreture med picnic kurve. For mig er stedet helt magisk og en naturoplevelse med en masse hustorier.

Tinghulen og Trehøje

Indsendt af Helene Birk

Tinghulen og Trehøje er mine yndlingssteder i Mols Bjerge. Da jeg var barn tog min familie jævnligt til Tinghulen på Vandreture med picnic kurve. For mig er stedet helt magisk og en naturoplevelse med en masse hustorier. Billederne er inde i mit hoved . Stedet betyder meget for mig

Lad børnene løbe frit.

Indsendt af Mikkel Eeg

Vi kan køre lige ind i denne vildmark, og lukke børnene ud.

Trehøje-lys

Indsendt af Sofie Saxtoft Højlund

Når sensommersolen farver landskabet lyserødt og tæpper af lyng ligger spredt over bakkerne. Når bronzealderhøjene står som tre silhuetter på en baggrund af himmel og hav. Når jeg går mellem får og krøllede krat af brombær og ene og tænker på alle dem, der gennem tusinder af år har vandret netop her. Når jeg får følge af en hysterisk lærke eller ser glenten svæve majestætisk over de højryggede agre. Så mærker jeg en ro, en forunderlig følelse af forbundethed som ikke rigtig lader sig indfange af ord. Men den mærkes helt ind i knoglerne.

300 graders havudsigt

Indsendt af Mikkel Lund

Mols er en kæmpemæssig naturlegeplads, med en helt enorm variation, historiske vingesus og ikke mindst imponerende udsigtspunkter: fra Jernhatten og Ebeltoft Gaardbryggeri til fyret på Hjelm, fra Kalø Slotsruin med Aarhus på den ene side og bjergene på den anden - og ikke mindst de 300 graders uforstyrrede havudsigt fra Trehøje ved Fuglsø, som er mit personlige soft- og sweetspot. Deroppe på toppen står tiden helt stille, mens vinden suser og Fregatten Jylland længes ud på bølgerne igen.

Mit barndomsland og retur

Indsendt af Gudrun Fransen

Jernhatten er et fortryllende sted både på land og ved vand. Her findes sæler, du kan være heldig at se dem hvile ude på Blak. En stor sten, som ligger i vandet nedenfor. Tjek myten og oplev troldetræerne på vej og og ned fra Jernhatten. Læs mindestenen for Tage, som reddede skibbrudene sømænd. Han boede på Havmøllen , som er ved at blive restaureret og få liv igen. Nå tilbage til sælerne - en badedag i år oplevede vi pludelig en, der lå og rullede i bølgerne få meter fra min søn. De havde det vist lige morsomt. Vi nyder havet så tit vi kan året rundt nedsunket som havfruer, når det da er nogenlunde roligt. Jeg er så priviligeret at have udsigt til Jernhatten morgen og eftermiddag til og fra arbejde. Udsigten kan med fordel nydes fra Ebeltoft Gaardbryggeri - hindbærbrus og sommerdrømme er velfortjent, men bestig Jernhatten først.

Balsam for sjælen.

Indsendt af Jane J Jørgensen

Vand, skov, bakker, himmel, dyr, svampe, planter i smuk rolig og også vild variation, det går lige i hjertekulen og efterlader en i fantastisk humør, Mols Bjerge er balsam for sjælen. Har haft og har så mange gode oplevelser, med venner, familie og alene.

Ro i sjælen

Indsendt af Rita Bak Thorup

Om jeg går tur ved Jernhatten eller jeg er i Mols bjerge, kommer jeg hjem med en dejlig ro. Ro i sjælen ro i kroppen og føler mig meget beriget. Udsigt udsigt udsigt naturen er stor og vi skal passe usigeligt meget på den. Huske at vise den til vores børnebørn og fortælle at de gode historier når vi er der.

Ligesom en troldeskov

Indsendt af Ruth Nygaard

At gå op til Jernhatten er som at komme op til en lille troldeskov med gamle lave krogede bøgetræer fra fordums tid. Man bevæger sig ud og ind i skoven, op og ned over rødder og stigninger og fald. Ind i mellem dukker Kattegat op på din højre side, i glimt og en enkelt gang med fuldt udsyn. Man kan Kure ned af en stejl skrænt til stranden, eller gå videre gennem vildnisset af tjørn og slåen til den Nordre ende og gå strandlangs tilbage til parkeringspladsen. Tag morgenkaffen og de smurte rundstykke med og sæt dig på en sten på stranden og nyd bølgernes klukken solen, synet af Hjelm og de mange fine strandkål. UMM siger jeg bare

Mols Bjerge - et Istids- og Kulturlandskab.

Indsendt af Poul Erik Bærentzen

Istiden skabte landskabet - befolkningen gennem tiden brugte og omformede landskabet: ryddede skoven - dyrkede jorden, selvom det kneb med frugtbarheden. Opgav dyrkningen - plantede i stedet plantagerne - ryddede en del af dem igen, så det nu ligger som Overdrev mellem bakkerne, dødissøerne, moserne og resterne af den oprindelige skov. En fantastisk historie, hvor det hele kan opleves endnu sammen med landsbyer, sommerhuse og hav med bugter og vige - tænk hvilken oplevelse fra en ballon....

Drage-jagt og modige Dråbitter

Indsendt af Anna-Klara Knoblauch

Naturbørnehavens årlige udflugt, hvor børnene skal bekæmpe dragen ( i år den onde drage der smider plastik i naturen). Udstyret med sværd, sandhedskapper og stjernebånd besteg børnene Jernhatten, men dragen var svømmet bort da den hørte børnene. Har også været til Svogers bryllup ved Jernhatten

Jernhatten

Indsendt af nina bjarup vetter

En magisk rejse gennem troldeskoven til toppen af Jernhatten og 360 graders udsigt. Stik øst ligger eventyrøen Hjelm og glimter i Kattegat med mere end 150 forskellige fuglearter. Mod nord en uberørt kyststrækning så langt øjet rækker mod Rugaards skove. I Kattegats reneste vande springer både marsvin og havørred. What's not to like. Kom selv og se.

Jernhatten

Indsendt af Sidse Lindberg

Et skønt sted med troldetræer, blå anemoner og en fantastisk udsigt ud over Kattegats blå hav til øen Hjelm og til Djurslands kyster. Virkeligt flot sted, som ikke fortjener, at forurenende havbrug skal ødelægge både udsigt og vandkvalitet.

Jernhatten

Indsendt af Allan Tannert

Et pragtfuldt sted at raste, efter en kajaktur fra Rugård Camping. Et kanon fiskested, der nødigt skal ødelægges fra diverse Havbrug . Istidslandskabet er jo unikt. Nyder landskabet omkring, når man kommer fra den flade Lammefjord på Sjælland.

På tur med børnebørn.

Indsendt af Kirsten Birkedal

Vi startede med at gå og løbe gennem troldeskoven med de smalle stier og krogede grene. Forundringen hos børnene var stor, da vi nåede toppen og de kunne se havet folde sig ud. Køerne gik på marken lige ved siden af og i kikkerten kunne de se skibe der sejlede langt ude på havet. Dessværre så vi ikke marsvin denne dag. Jeg fortalte eventyret om heksen der kaster stenen man selv i dag kan se, og som kaldes Blak den kaster hun efter trolden, der ikke vil have hende til kone. Så skal vi med af alle trapperne for at finde søpindsvin. En herlig dag med glade børn høj sol og fuld af søpindsvin. Jernhatten og hele østdjurslands kyst er mine favoritudflugtsmål.

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.