Der vises 43/43

Nyeste oplevelser

Rævehvalpe

Indsendt af Jonna Lindegård

At sætte sig parat i min bil , (læs skjul,) en meget tidlig morgen først i maj og se solen stå op og skinne på mosens mange forskelligheder , og så vente på at de små rævehvalpe endelig tør bevæge sig op i lyset fra svellebunken , hvor den samme ræv har haft hvalpe i mindst 3 år, det er en af mange unikke oplevelser fra lille vildmose . Er så vild med stedet 👌

Fred og frisk luft

Indsendt af Mia Bøgebjerg

Vi er mange der har et hektisk herdagsliv, og jeg er sikker på, at jeg ikke er den eneste, der sætter stor pris på at bo tæt på Lille Vildmose. Her er fred, frisk luft og masser af naturoplevelser for det vågne og interesserede øje. Pas godt på den!

Fantastisk

Indsendt af Marianne Nielsen

Jeg bor tæt på lille vildmose og besøger mosen tit, der er altid en god oplevelse af få - Nattergalen i sommernatten, elgen i skumringen og ræven på jagt - det er det bedste sted at opleve naturen helt tæt på - sidste efterår oplevede jeg ‘sort sol’ troede faktisk kun det var mere syd på man oplevede det, men pludselig var flokken af stærere over mig, og lyden af deres vingeslag og et par ‘klatter’ i håret var helt fantastisk.

Lille Vildmose

Indsendt af Janni Leenborg Hansen

Hej. Jeg kører igennem området på ugentlig basis og nyder det rige fugleliv året rundt. I foråret var jeg heldig at se elg ko med kalv ❤ Fumlede med mobil tlf for at forevige, men opgav hurtigt og nød det korte øjeblik 🍀

Elg

Indsendt af Karin Jørgensen

Har oplevet elge på flere ture til lille vildmose. Også rovfugle af forskellig større. blandt andet Havørne. Vi har også set traner deroppe. Den vildeste oplevelse var da vi var på gåben om til rovfugletårnet. Vi sagde hej til en mand ,som kom forbi os og pludselig råbte han : Pas på elgen. Da vi vendte os om stod der en stor elgtyr og kiggede på os. Det blev en spændende tur tilbage, men vi så den ikke igen.

Lille Vildmose - en naturperle ud over det sædvanlige

Indsendt af Gitte Thorhauge

Lille Vildmose Den genoprettede Lille Vildmose er en sand perle. Her lever krondyr, elge, oddere, kongeørne, havørne, traner, ræve, hugorme, rådyr, rørdrum, rørhøge og mange andre spændende dyr og fugle. Ikke at forglemme ænder, gæs, svaner og viber, der ofte findes i tusindvis ved og i de søer, der for knap tyve år siden lå hen som langstrakte, sorte spagnumgrave. Siden er vandstanden i myosen blevet hævet og det, der før var sort og trist, er blevet grønt og frodigt med lange blå søer på stribe og med masser af liv. Det er i Lille Vildmose, at man kan få den bedste safarioplevelse i dansk vild natur. Man kører fra det ene udsigtstårn til det andet. Og hvor man kommer frem er der god mulighed for at se vildt, blandt andet på grund af de mange gode kikkerter, der er stillet op. I udsigtstårnene er der ofte en god dialog imellem folk om, hvad vildt de har set og hvor de har set det. Fra det nye Birkesø udsigtstårn kan man vandre til Tofte Sø tårnet og derfra kan man vandre videre ud til den vidtstrakte højmose, som er noget helt specielt i dansk natur. Det er en vandretur på tolv kilometer i ren og uspoleret natur. I alt er der mere end tyve kilometer vandreture i Lille Vildmose. Man kan nyde synet af den flade udstrakte mose fra Muldbjergene i øst og fra bakkedragene (de gamle kystskrænter) mod vest. Det er en formidabel udsigt. Vi ålborgensere er meget heldige at have sådan et naturparadis i vores baghave omtrent tyve kilometer fra byens strøggader.

Rørdrum - en mester i camouflage

Indsendt af Flemming “Ming” Bornholdt

Rørdrum er en af de sværeste fugle at få øje på. Vi kørte rigtig mange ture i mosen, inden den pludselig stod der. Ikke ret langt inde i sivene. Men rigtig godt skjult alligevel. Så det er med ekstra høj puls der bliver fotograferet, når man endelig får chancen. Vi har efterfølgende set den mange gange. Det er lidt som at finde rav, når først man ved hvordan og hvad man skal se efter, er det noget lettere.

Enestående naturområde i Lille Vildmose

Indsendt af Vita Baisgaard

En spadseretur på plankestien hen over Portlandmosen, med dens fine små mosser og sjældne blomster er betagende. Ligeledes møder man på køreture i Lille Vildmose også imponerende fugletræk, sort sol, en elg som majestætisk kommer gående. Man får altid en øjenåbner derude :-)

På elg spotting i Lille Vildmose

Indsendt af Lotte Hyllested

Det var første gang jeg havde MIT "nye" brugt-indkøbte Nikon ældre udstyr med i Lille Vildmose! Jeg trillede i bil ind af en sti, og pludselig kom en elgko ud af buskadset, til stor begejstring .... og større begejstring, da den lille kalv kom frem lige efter .... Koen styrede hen mod mit nedrullede vindue, som jeg hurtigt rullede op, og bakkede bilen i position! Jeg kunne sikkert ha rørt ved hende, men jeg overholder reglerne, lige bortset fra afstanden i denne situation, for jeg vidste jo ikke de pludselig kom frem! Jeg svedte virkelig af spænding, og kravlede rundt i bilen, og håbede, at jeg havde styr på kamera, så jeg ikke missede denne store mulighed! Dyrene holdt afstanden til bilen, og var rolige ved min tilstedeværelse! Der kom heldigvis et "godt skud i kassen", det var en FANTASTISK OPLEVELSE!

Natur i verdensklasse - og med familievenlige oplevelser

Indsendt af Bo Gregersen

Lille Vildmose er med i international superliga. FN har udpeget Lille Vildmose som Ramsar område, og mosen er med i superligaen blandt verdens naturområder. Lille Vildmose har fået international hæder for at være CO2 svamp. Højmosen Lille Vildmose var i 2013 det første naturområde i verden, der er blevet udpeget til internationalt beskyttet natur, fordi den kan opsuge CO2. Og det er i modsætning til de øvrige såkaldte Ramsar-områder ikke alene på baggrund af antallet af antallet dyre- og plantearter, men derimod på grund af højmosen. Ingen naturområder er tidligere blevet udpeget som internationalt bevaringsværdige ud fra deres evne til at lagre CO2. Der er ingen tvivl om Lille Vildmoses store naturmæssige værdi. Lille Vildmose er en højmose, der år efter år opbygger nye lag af mos, som bliver til tørv. Denne tørv binder tonsvis af kulstof, som den får ved at optage CO2 fra luften. Lille Vildmose er den største aktive højmose i Nordvesteuropa og indeholder mere end halvdelen af det fredede område med højmose i Danmark. Lille Vildmose binder mere CO2 end samtlige danske skove, og er derfor sædeles vigtig for minimering af den globale opvarmning. Samtidig er der masser af familievenlige oplevelser i område med udgangspunkt i Lille Vildmosecentret. Børn og voksen får store naturoplevelser og bliver klogere på dansk natur. En af mine smukkeste oplevelser er med regnbuen over Lille Vildmosecentret, men jeg har mange mange flere bl.a. med elge, ørne, krondyr, hugorme og de smukke kødædende planter Soldug.

Fuglekik med børnebørn

Indsendt af Erik Pedersen

En forårslørdag kørte en lille flok børnebørn 3 stk. og jeg til Lille Vildmose for at se på fugle. Det blev til mange gode snakke om fuglene og alt muligt andet. Hyggelig, hyggelig - vi kom ikke kun tættere på naturen men også hinanden.

Vilde naturoplevelser

Indsendt af Niels Riis

Det er altid en stor glæde at komme til Lille Vildmose og opleve den storslåede natur. Alt kan ske på de store vidder med højmose, rørskove, naturskove og græsarealer, hvor elgene, krondyrene, vildsvinene, tranerne og kongeørnene måske pludselig er der og beriger ens dag. Og i søerne er der ofte kæmpe flokke af ænder, gæs og vadefugle.

Naturoplevelser og familiehygge

Indsendt af Lise Milling Petersen

Til daglig bor jeg i København, men når jeg besøger mine forældre tager jeg tit med min far på tur i Lille Vildmose. Vi står tidligt op, pakker en madpakke og så afsted. Lille Vildmose danner rammen om nogle af mine bedste naturoplevelser - om det så er elgene, de mange småfugle eller de smukke rovfugle - og jeg vender altid tilbage til storbyen med fornyet energi.

Stedet der giver fantastiske naturoplevelser

Indsendt af Jan Pedersen

Lille Vildmose giver fantastiske naturoplevelser til alle, mit foto er svaneforældre der giver deres unger flyvelektioner - og de blev ved og ved at komme hen over hovederne på os. Det blev en fantastisk morgen, og de fløj så lavt, at vi følte at vi næsten kunne røre dem..

Store vidder og fantastisk natur

Indsendt af Peter Hahn

Få steder i Danmark har man muligheden for at opleve store sammenhængende naturarealer. Lille Vildmose er et af dem. Udover at have en unik højmose af international klasse, har de mange naturgenopretningsprojekter i det enorme område skabt fantastiske levesteder for en lang række pattedyr, fugle, insekter og planter. Det er fantastisk at opleve - på alle tider af året.

Kratlusk og åbne vidder

Indsendt af Mette Ósland Pedersen

Kommer meget i Lille Vildmose for at nyde det åbne landskab, kratluske efter både store og småt. Det har været - og er - utroligt spændende at følge med i genopretningsprojektet omkring Birke Sø - 10 point til Lille Vildmose herfra :)

Lille vildmose

Indsendt af Kristina hansen

Vi elsker at komme i mosen, der er nye oplevelser hver gang.... elge, vildsvin, kronhjorte og en masse fugle og dejlig natur! Lige noget for hele familien, vi er så heldige at vores sommerhus ligger op til mosen, så her om efteråret har vi fornøjelsen af at høre kronhjortens brunstbrøl i baghaven..❤️

Mikkel på frossen gravbane

Indsendt af Finn Olsen Lund

Uanset årstid oplever jeg altid noget når jeg kører en tur i Lille Vildmose. Ørne, falke. høge, traner, elge og en masse andre dyr. En klar solrig vinterdag så jeg denne smukke ræv udnytte at vandet var frosset, så den på isen ind i rørskoven.

Elge, ørne og skestorke

Indsendt af Line Bruun Jespersen

Vi køer tit gennem mosen på vej til stranden eller sommerhuset. Hele familen spejder efter elgene, som vi har set et par gange, men vi er ligeså begejstrede for skestorke, kongeørne, sort sol, insekter, padder og flot flora! Vildmosen er vild!

Gåtur med oplevelse for alle samserne

Indsendt af Camilla Knak Kristiansen

Ofte går jeg min daglige gåtur i Lille Vildmose. Her kan jeg høre krondyr hannen brøle, jeg ser masser af dyreliv, men lyset og naturen tager helt vejret fra mig. Der er simpelthen så smukt i Lille Vildmose. Tit stopper jeg op og må bare nyde de smukke omgivelser. Store flokke af gæs, Traner eller rådyr der nysgerrigt titter frem. Lige nu er det også duften af naturen, bær, mosen osv det er simpelthen et eldorado af sanceoplevelser at gå en tur i Lille Vildmose.

Skestorke

Indsendt af Birthe Øland

Efter genopretningen af Birkesø i 2017/2018, er et rigt fugleliv begyndt at udspille sig ved søen. Her i sommer med besøg af ca. 250 skestorke, som jeg ellers aldrig har set i Lille Vildmose før. De har været fascinerende st følge henover sommeren sammen med de mange traner.

gåturer

Indsendt af Mona Byrdal Christensen

Elsker at gå i lillevildmose med masser af natur med rigt dyr og fugleliv. der er altid noget at kikke på måde om foåret, sommer og vinteren.

Kongeø

Indsendt af Kirsten Thyrri

En meget tidlig juni morgen i2018 skulle vi ud og se om mosen var vågnet op. Vi kørte stille op og fik øje på nogle musvåger som kredsede rundt over et stykke mark. Holdt ind til side for at kikke lidt på dem. Kikkerter var fremme så vi kunne få et godt kik på vågerne. De fløj væk, så mine øjn fortsatte hen over marken. Der Max 3 meter fra bilen sad en ung kongeørn. Det var fantastisk, man kunne se mønstret i fjer dragten. Stemningen i bilen var høj, Ja nu kunne vi godt køre hjem og få morgenmad, det kunne ikke blive større ! Det skete på min første morgentur i mosen som 2 gode venner tog mig med på. Det er ikke blevet den sidste tur.

Naturoplevelse

Indsendt af Lene Stendrup

Familen hygger sig når vi er sammen i mosen. Børnebørn på 5 og 9 som elsker det og er altid med til mosens dag. Den ældstestår gerne op kl. 4 om morgen for at tage på tur. Tak til alle som støtter mosen.

Rørdrum -en karakterfugl i mosen.

Indsendt af Erik Røjgaard

Hvis man drømmer om at iagttage den ellers så sky Rørdrum , så er Lille Vildmose det rigtige sted ! Når man langt om længe er bare nogenlunde færdig med Rørdrummen , kan man bare kigge op og få øje på Kongeørn og indflyvende Traner og Skestorke og mange flere.

Lækat

Indsendt af Steen Petersen

På en af mine utallige ture ud i Lille Vildmose så jeg en dag en bevægelse i en grøft og der stoppede Lækatten lige op for at se hvad jeg var for en. Det er næsten umuligt at pille en oplevelse ud, da der er nye oplevelser hver eneste gang jeg kommer der (og det er tit)

På naturens betingelser.

Indsendt af Søren Vemmelund

Det bedste ved Lille Vildmose er at opleve hvordan et område, der indtil for et årti siden var gennemkultiveret og udsat for enorm råstofudvinding, langsomt vender tilbage som hjemsted for flora og fauna. Efterhånden som betingelserne skridt for skridt er blevet forbedret, vinder naturen frem. Der er rig mulighed for konkrete naturoplevelser, men for mig er det virkeligt fantastiske, at området overordnet set bliver vildere år for år.

En skøn naturoplevelse

Indsendt af Marian Thorsted

Vi var på morgentur i mosen og pludselig stod der en trane bag hegnet ca. 5 meter fra os. Vi blev helt stille og efter et par minutter kom der en lille orangegul unge til syne i sivet. Vi fik lov til at se dem sammen inden de forsvandt for ever. Oda & Marian

Lille vildmose

Indsendt af Else Marie Sørensen

Et pragtfuldt sted at komme på næsten alle tider af døgnet.vi stresser fuldstændig af ved at køre lige så stille igennem.Der sker altid noget uforudset .måske kommer en elg gående, alle de forskellige fugle,eller mange andre dyr.Virkelig en oplevelse hver gang.Man bliver helt høj .

Ro og oplevelser

Indsendt af Susanne Fælled

Skønt naturområde med indbygget afstressende ro og der kan man følge naturens gang året rundt. Har brugt mange timer i området og der er altid noget nyt at opleve. Traner der danser og svaner med mange unger. Elge der lunter afsted. Rævemor halvøre der passer sine hvalpe. Måger og kongeørne som ikke altid er enige. lappedykker mor med børnene på ryggen. Altid et gensyn værd.

På Elgetur

Indsendt af Lise Ramsgaard

Med vandrestøvler, varmt tøj og termokande begiver vi os ind i mosen. Vi står i rovfugle tårnet, meget stille og meget længe og ser ingenting..... Pludselig kommer der en kvinde med sin datter i hånden. De er klædt i sommerkjoler, bare ben og sandaler. De var lige på en lille aftentur, sagde de. Pludselig stod der en stor elg foran os og vi vidste ikke om vi skulle løbe, gemme os eller stå stille. Så stod vi der med alt vores" professionelle " udstyr, som tilsyneladende er helt overflødige hvis du vil se en elg i Lille Vildmose......

Lille Vildmose

Indsendt af Grith Wierdsma

Det er et sted der giver alt til sanserne.... hvad enten du er 1 eller 100 år. Det er stedet hvor du er alene, eller sammen med andre,får den ene natur oplevelse efter den anden. Glem endelig ikke turen dertil, eller skulle jeg skrive turerne dertil.... de byder nemlig også på natur oplevelser.

Elgenes land

Indsendt af Malene Lassen

Enestående natur. Mulighed for at se elge, rådyr og krondyr. Og et fantastisk fugleliv. Der er et fint center hvor man kan starte dagen med lidt inspiration. Der bliver også afholdt tur rundt i området, enten i egen bil eller med bus, det er absolut også værd at prøve, da der er mange gode guider med der ved en masse om området.

“Naturperle”

Indsendt af Asbjørn Berg Jensen

Lille Vildmose er ikke “bare” et smukt naturområde, det er en “Naturperle”. De oplevelser der strømmer mod en fra alle retninger er så betagende, at jeg af og til glemmer at trykke af på kameraet. Har man øjnene åbne ser man først den smukke natur med alt lige fra, den smukke men kødædende Soldug, farverige sommerfugle, et meget rigt fugleliv, Glente, Musvåge, Kongeørn, Havørn, traner, Skestork og ikke mindst Rådyr, kronhjort og Elge. Veje og stier og fugletårne gør det let at færdes der og få gode oplevelser, både sommer og vinter. Lille Vildmose et sted vi alle må værne om, da det jo også er et gavnligt område for den globale opvarmning fordi, mosen er én stor co2 svamp. 👍🏻

WHAT! Siger rørdrum sådan?

Indsendt af Gustav Urth

Med mine kun 18 år, er jeg usædvanligt nok fuglenørd... Jeg vidste udemærket godt hvordan en rørdrum sagde, men havde ALDRIG hørt det før, alle de kloge hoveder havde fortalt, det var som at puste ned i en flaske. Jeg kommer gående i mosen ved udkikstårnet, og lige pludselig. Pusten i en flaske, kan ikke beskrive denne fuldstændig, vandvitige, hjerteskærende, humoristiske, tankevækkende, videnskabelige følelse, som man OFTE har når man går i mosen..... Jeg bor selv i Hjørring, og køre med glæde til lille vildmose, for at opleve alle de fantastiske,skabninger, ja bare henrettelse oplevelser, der sætter sig i sjælen... fuldstændig lækkert naturområde, som skal nævnes som det bedste nogensinde i dansk natur. Og derfor for den min stemme..

Mor og søn

Indsendt af Dorthe Holm

Var helt alene på udsigtspladsen i Portlandsmosen, da jeg hørte noget brumme i krattet på den modsatte side af vandet. Hørte jeg rigitigt? Jeg trak næsten ikke vejret, sad bare musestille i solskinnet og ventede. Så kom en stor elg ko frem og senere hendes store kalv. De drak vand, spiste grene og grønt, og krydsede derefter vandet i gravekanalen, mens kalven brummede meget efter koen. Jeg troede jeg var alene, og blev næsten forskrækket da jeg opdagede andre mennesker havde sneget sig lydløst ind på mig (griner). Jeg var helt afgjort 100% opslugt af de store elge og naturen, og det er lige det Vildmosen gør ved mig, lader mig opsluge af "DET VILDE". Jeg kan se det på de flestes ansigter, derude, at her er der noget at dele, helt uden at sige en masse ord højt. Helt i tavshed kan mange på samme sted, virkelig høre naturen tale.

Vild natur

Indsendt af Gitte Holm

Lille Vildmose byder på noget af Danmarks vildeste natur. Den er en af Danmarks største fredninger og har plankestier, fugletårne, det største højmoseareal inden for løvskovsbæltet i Nordeuropa med tørvelag på op til 5 meters tykkelse, hvilket gør den helt unik i DK. Den har DK's ældste stamme af krondyr, vildsvin og ikke mindst elge. Derfor er Lille Vildmose særlig vigtig at få med i Naturkanonen.

Mulvarp spiser frø

Indsendt af Tina

Jeg kommer meget i mosen for at nyde naturen og alle de fantastiske dyr men en af de mest specielle oplevelse jeg har haft der ude var nok da en mulvarp var ved at spise en frø :) ikke noget man oplevet hverdag :)

Klassetur

Indsendt af Helle Toft Petersen

På mellemtrinnet ved vi nu en masse om Elgen, hjorte, vildsvin og mange andre dyr. Tak for god aktiv undervisning. Eleverne var aktive m løb, quiz, røre/føle og læring m mange sanser. Vi er heldige at bo tæt på lille Vildmose og sikke en unik natur. Vi var heldige at skoletjenesten havde plads til os. Tak for glade børn og en fed oplevelse.

Fugleliv på Birkesø.

Indsendt af Kjeld Rasmussen Ildtornvej 9 9280 Storvorde

De ture jeg har haft til Birkesø, har altid givet fantastiske oplevelser. Der er nye fugle i området hvergang jeg er på tur til Lille vildmose. Et rigt godt sted til en hyggelig familie dag med madpakke og kaffe.

Kongeørne

Indsendt af Thorkild Lund

Kongeørnene er et markant indslag i naturen i Lille Vildmose. Enkelte gange har jeg se dem slå et bytte, bl. a. harer, men ellers ser man dem mest svæve majestætisk over området. Når ørnene markerer territorium, foretager de det man kalder guirlandeflugt. Med halvt foldede vinger styrtdykker de, for så at bremse op, glide hurtigt op og tilbage og så gentage igen og igen.

Safari

Indsendt af Hanne Jensen

En tur i Vildmosen må være som at tage på safari. Vi lister rundt i vores bil, og spejder ud af vinduerne. Spændingen stiger. Hvad mon vi får at se i dag? Traner? Rørdrum? Elge? Krondyr? Blåhals? Skestork? Tja nogle gange lykkes det, hvis vi er tålmodige nok, at se nogle af dyrene. Andre gange glædes vi bare over den fantastiske natur, og de små ting som eksempelvis blærerod, firben, soldug.

Hygge

Indsendt af Britt ladefoged

Gennem årene er vi ofte kommet i mosen. I vores gamle Bedford campingbus medbringende madpakker holdt vi mange hyggeture sammen med vores børn. Vi overnattede aldrig da vi altid skulle hjem til aften fordi vi havde dyr der skulle passes.

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.