Der vises 42/42

Nyeste oplevelser

Den tidsløse ø

Indsendt af Claus Christensen

Mandø er stedet, hvor 24 timers rytmen ikke er gældende. Her er det tidevandet der bestemmer. det er så dejligt befriende ikke altid at være i kontrol, men lade de større krafter tage over.

Familieoplevelse på tværs af generationer

Indsendt af Birgit Ruban Olesen

Den 31/7 2018 var vi på en skøn, og lærerig, tur til Mandø. Turen forgik for os som en familietur med børnebørn, deres forældre og bedsteforældre. Hanne, vores datter, havde læst, at der var arrangeret en tur med naturvejleder, hvor både børn og voksne kunne lære om Vadehavets små og større dyr. Store som små synes, at det har spændende at se krabberne forsvinde i sandet, grave efter sandorm, finde store østers, fange små fisk med hånden, smage rejer og trække garn i vandet osv. Da vi kom retur til fastlandet, nød vi en lækker medbragt madpakke + kage - alt medtaget af vores datter og hendes mand .... og små-pigerne fik selvfølgelig en is☺️ Efter at have været en tur nede på gården (ikke langt fra købmanden) gik turen igen hjemad. Tak for en lærerig og hyggelig naturoplevelse til naturvejlederen OG tak til vores datter fordi hun fik den gode ide til en skøn familieoplevelse❣️ PS: jeg har været på Mandø før, men den 31/7 var noget helt specielt 😊

Enestående naturoplevelser- og fællesskaber i verdensklasse

Indsendt af Eva Duedahl

Det er vanskeligt blot at dele èn naturoplevelse fra Mandø, fælles har dog været at naturoplevelsen er noget vi deler med hinanden, også i eftertid når vi mindes. Naturoplevelser på Mandø er rørende fortællinger om mennesker der altid har levet med naturen på godt og ondt. Når naturen bider fra sig, står menneskene sammen. Om du er lokal, sommerhusejer, turist, forretningsdrivende eller en østers, indbyder naturen til evig foranderlige fællesskaber. Naturoplevelser på Mandø former sig konstant fra varme somre på Kåresand, østerssafari på havets bund, solnedgangsbænke, skaldyrsklubben og lokale ildsjæle der kerer sig for naturen og inviterer os besøgende med på oplevelse. Jeg glæder mig til at besøge enestående Mandø igen, for det bliver man aldrig færdig med.

Mandø - enestående natur med fred og ro

Indsendt af Britta Leth

Jeg kørte på Låningsvejen ud i Vadehavet, var der mon noget for enden. Pludselig kom jeg til diget omkring Mandø, og der fra toppen lå Mandø flot naturskønt udbredt foran mig. Det er en fantastisk oplevelse af besøge Mandø, her er freden og roen, kun naturens lyde. At opleve Vadehavet, når tidevandet bevæger sig frem og tilbage, viser naturens enestående kræfter, og se solen stråle i havet, når vandstanden er lav er en enestående oplevelse sammen med sælsafari og østersture. På gåtur rundt om øen nød jeg alle fuglene og dyrene samt fårene, der græsser digerne. At nyde stilheden om aftenen og se stjernehimlen uden kunstigt lys var en helt særlig oplevelse. På guidede ture fik jeg en enestående viden om naturen og øens historie.

Mandø en speciel oplevelse

Indsendt af Alice Kellebjerg

At køre over på Mandø og vandre rundt på denne skønne unikke ø er ikke mindre end helse for krop og sjæl. Min mand har lovet mig et ophold på Mandø - så vi kan opleve mere af tidevandet bevægelser - vi tager vores to hunde med på opholdet - de to var fornøjet på vores dag på Mandø i aug. Høre bestemt med i naturkanonen som er unik oplevelse.

En dag på Mandø er godt for sjælen

Indsendt af Karen Marie Lund

Hvis livet har været for uoverskueligt og hektisk, er Mandøs natur en perle, hvor du kan genfinde roen. Hvis du lister ad Låningsvejen en forårsdag (altid til faldende vand), mødes du af et mylder af små nyudklækkede strandskader og mødre der kalder på dem. Ligeledes forsøger fårene at holde styr på afkommet, så der kaldes og svares af den store flok på forlandet. Jeg genfinder Mandøs idyl selvom den har forandret sig siden jeg som 6-årig startede som feriepige på øen. Jeg har kendt familierne i fire generationer og føler en stærk tilknytning. Utallige minder vælter frem, som at gå med en lille spand og hente kærnemælk, hvor der svømmede smørklatter ovenpå, i det lille gamle mejeri (nu Hjerl Hede). Jeg skal jo lige rundt og hilse på og ind og sidde lidt i kirken med de lyslilla bænkegavle, der symboliserer sommerens pragt af hindebæger-blomsten på forlandet. Så kører jeg sønden ud og lægger mig på et tæppe og nyder skyerne og stilheden. Der slås hø langs diget. Jeg traver en tur med min kurv og samler lidt pinde og småting til mine vintersysler. Pludselig bliver der skrig og skrål. Jeg har nærmet mig mågekolonien og de forsvarer højlydt deres æg, som jeg ikke har tænkt mig at røre, men kun se hvor langt de er i rugeprosessen. Nu kommer højvandet. Jeg går ned og tager imod det lunkne vand i slikgårdene, til det når knæene. Dagen i forvejen var der 1½ meter vand på højvandet, så jeg ved, at jeg må vente en tid før hjemturen. Jeg kører ned til byen og låner en cykel, kører mod nord og cykler rundt inden for diget til de tre husmandsbrug, jeg kan huske blev bygget, men de var hårdt med ved digebruddet. På en mark er der et mylder af lam. Det ser ud til, at de har fået 2-3 hver. Tænker på alle gæssene der fylder markerne i efteråret. Så er det tid til, at jeg kan liste hjemover. Beriget med alle indtrykkene, fra endnu en sommerdag på “min” skønne ø.

At se blomstrende mandølyng (Hindbæger)

Indsendt af dm4

Egentlig en oplevelse jeg helst ville holde hemmelig. På Mandø som på mange andre smukke lokationer kan man få en oplevelse af, at de besøgende er der for at FORBRUGE stedet, ikke for at OPLEVE det unikke. Synet af blomstrende mandølyng (hindebæger) er betagende -de færreste kender planten, men den er meget smuk og farven er overraskende, at finde i den danske natur.

Lyshav

Indsendt af Annette Morsing

Jeg bor midt i det bløde, bakkede milde smørhul Laven. En iskold vinterdag for 4 år siden var jeg på Mandø for første gang . Allerede på Låningsvejen blev jeg forelsket i stedets høje himmel, lyset og de store vidder, hvor øjenene kan vandre frit uden at blive stoppet. Jeg besluttede mig for at jeg ville besøge Mandø ca 1 gang om måneden i min. 1 år for at følge lysets og naturens gang gennem årstiderne, på forskellige tidspunkter af døgnet og i forskelligt vejr. Foreløbig er jeg kommet der i 4 år og knytter mig mere og mere til området. Jeg har cyklet, gået og kørt til og rundt på øen og finder hver gang nye steder. Det er en uendelighed af dyre- og planteliv, lys, linjer, farver og afveksling. Jeg har lært en del af øens beboere at kende og føler at jeg hører til. Jeg har enestående oplevelser med mig hjem hver gang, uanset om det er tåge, bidende frost, storm, strålende sol elle midt om natten. Jeg står altid op før solopgang og er også ude ved solnedgang for at følge lyset. Lydene af de forskellige fugle er uendeligt smukke især på disse tidspunkter. Det er ren mindfulness. Tidevandet er et van(d)vittigt interessant fænomen som sætter tydelige og nogle gange uventede grænser for ens adgang til øen. I sommer gik en drøm i opfyldelse, jeg var på Koresand. Det var en helt speciel oplevelse at være et så øde og smukt et sted i Danmark. I maj holdt jeg fødselsdag på Mandø og tog alle mine venner med på sælsafari og jeg har desuden overnattet på øen med flere af mine veninder. Mandø er med mig resten af mit liv!

På egen hest over vaden til Mandnø

Indsendt af Mette Nielsen

At ride fra fastlandet ud over den glitrende vade på egen hest, med kurs mod Mandø i høj solskin omgivet af flittige fugle og en duft af sand og hav - det kunne bare ikke blive bedre, mente vi! Men det kunde det! Mandø havde endnu en trumf i ærmet. Næste dag red vi ud til havkanten på vest-siden af øen og beundrede de mange sæler, der lå og sov til middag på en banke i solen. Mandø er en lille ø med gigantiske naturoplevelser. Se mere her: https://www.youtube.com/watch?v=fPPTQiAh7Qw

Sælsafari

Indsendt af Marie Olesen

Jeg var på Mandø for 4 år siden - en tur arrangeret af min arbejdsplads. Og selvom det var pisse koldt og blæsende den dag... er det ikke altid det? Så var det en tur, jeg gerne tager igen. Vi var så heldige at se både sæler der legede i bølgerne, flere forskellige vadehavs fugle og utallige harer. Vi var på en tur på kirkegården og fik den fascinerende fortælling, om dengang alle strømmede til kirken, pga. oversvømmelse. Vi hilste endda på øens ældste indbygger og de to eneste børn, som levede på øen. Traktorturen hjem, var lidt nervepirrende - vi kom lige lovlig sent afsted, så vandet stod højt.

Mandø opleves ikke på een dag!

Indsendt af Birgit Pedersen

Giv dig selv lov til at opleve fred, ro og naturen helt tæt på. Lej en cykel, trav en tur - også om natten, hvor stjernerne lyser klarere end andre steder, hvor byens lys generer. Kom om foråret og oplev fuglene, kom om sommeren og sop i vandkanten, kom om efteråret og mærk blæsten, kom om vinteren og vær den første til at gå i sneen. Hvorfor egentlig ikke slå dig ned og bo på Mandø?

Sæler.

Indsendt af Jørn linning hansen

For ca 23 år siden på camping på Mandø, var bare 2 deltagere til en sæltur med guide. Han hægtede vognen af og så fik vi en vip tur på sanderne med masser af sæler og guidens kaffekande. Afsluttede turen på guidens gård med sildemadder ,øl og snaps.

Fantastisk natur .

Indsendt af Gurli D Høgedal Lyngvænget75 Glyngøre 7870 Roslev

Vi besøgte Mandø med traktor bussen, sikke oplevelse, og kørte ebbe vejen derud, og hjem med vejen. Vi har set en natur man ikke ser andre steder, vi travede mange km , og sagde til hinanden hele tiden, hvor er her smuk, og vil anbefale Mandø til alle , det skal bare opleves.

Juni 2014. En cykeltur til Vadehavet.

Indsendt af Bruno Kristensen

Efter jeg havde fulgt kongeåen fra Vejen, så endte jeg ved Ebbevejen.. Jeg tænkte at jeg kunne cykel over til østsiden og måske helt over til Vestsiden.. 1 minut efter var jeg ude på ebbevej.. Jeg mødte traktorbussen halvvejs derude.. Piloten smilede og jeg smilede igen. Jeg trak udenfor vejen og sank ned i vaden.. En hård tur og jeg vendt rundt på Låningsvejen hjemad.. Så smuk derude..

På tur med interesseforening

Indsendt af Lissy kaas

I sig selv en oplevelse at komme til og fra øen - en traktortur (eller egen bil)🌟 Der sænker sig en mental RO over at være på øen, mens fugle, sæler eller den særlige lyng sætter sig på vores indre nethinde. Venlige og hjælpsomme beboere. Mad kan købes eller medbragt nydes i den dejlige natur, gerne en sensommerdag ved møllen!😃

Mandø ❤

Indsendt af Liselotte Hjorth Eskelund

Mandø er stedet hvor man "tanker op", Når hverdagens sus bliver for meget, kan man køre over vejen, og allerede der kan man mærke at der sænker sig en ro omkring en. Man kan se og høre fugle og oplever dyrelivet på tæt hold.. Mandø giver en fornyet batterier

Mandøs magi

Indsendt af Hans Christian Jacobsen

Fuglenes musik blander sig med den udstrakte stilhed, den klare blå himmel, vinden og duften af det utrættelige tidevand.  Intet andet sted i Danmark, føler jeg mig som en del af noget, der er meget meget større end mig selv.

Freden på Mandø

Indsendt af Karin Bundesen

Mandø en tidlig morgen i tidligt forår. Alt ånder fred, og der er ingen lyd der forstyrrer stilheden. Det er det, Mandø kan give, når man givet sig tid. Er på øen i et stykke tid. Freden når at komme helt ind. Det er Mandø!

Fang en reje og fald af hestevognen

Indsendt af Susanne Poulsen

En skøn tur til Mandø, hvor vi så og hørte om den gamle mølle og andre seværdigheder. En tur med hestevogn til stranden, hvor vi fangede små rejer eller krebsdyr som kunne spises lige fra nettet og en forskrækket hest, som så smed en deltager næsten af hestevognen. Sluttede af med at smage på hjemmelavede Mandø delikatesser både af det tørre og den våde slags. En dag i regn og rusk, som bare understregede den storslåede natur.

Midt ude i ingenting mellem Mandø, Fanø og Esbjerg

Indsendt af Chalotte

En tur med træktoren ud til sejlrenden hvor man føler man er ude i midten af ingenting. Er man heldig kan man svømme med sæler. Det er en fast tradition i familien. Og i traktoren er alt hvad man skal bruge til at finde læ, grave huller, sole sig på eller sætte kaffekoppen på.

Vadehavs øen

Indsendt af Henriette

En smuk smuk vadehavs ø, hvor man rigtigt mærker naturen og dens virken og gøren. Vadehavet er specielt med flod og Ebbe, det kommer lige pludseligt og er fascinerende. Mine piger elsker at besøge Mandø, når vi er i vores sommerhus på naboen skønne Rømø.

At føle sig hjemme

Indsendt af Sinnet Bunde

Over låningsvejen, hilse på fårene, holde vejret når diget tropper, se markerne med græssende kvier, nå frem til det gamle dige, og så ligger byen der - som altid med møllen, kroen, brugsen, kirken og Knalderup. Jeg er hjemme!

Mandø, her er man altid velkommen

Indsendt af Lotte Larsen

Her er der ingen stress og jag, her er ro og hygge, når man først en gang har oplevet denne naturperle kommer man med garanti igen. ❤️❤️❤️ Mandø er en ø som skal opleves, her er det tidevandet som bestemmer om man kan komme til og fra øen. Man kan opleve sortsol, et rigt fugleliv samt en masse lam og får på denne lille perle. Som sagt en ø der skal opleves.

Mandø - et frirum i naturen

Indsendt af Susanne Juul Nielsen

Mandøs natur er en sand perle. Den er ikke alene smuk, men den har også plads til sjov og leg. Som barn har jeg leget meget i Mandøs klitter. Mandøs natur tillader børn at være børn; der er plads til både træklatring, at rulle ned af klitterne, kælketur, skøjteløb (når det fryser nok), hulebygning, osv. Billedet er fra en smuk solnedgang den 7. januar i år, hvor jeg gik en tur med min far, min kæreste og mine niecer i Mandøs klitter. Udover denne flotte solnedgang, nød jeg også at se pigerne lege og have det sjovt, præcis som jeg selv gjorde det, som barn. Øen byder også på et rigt fugleliv - og til tider også nogle mere sjældne nogle af slagsen. Det er svært at udvælge et billede, når øen i virkeligheden rummer, mange forskellige og smukke naturoplevelser.

Mærker naturens kræfter

Indsendt af Kirsten Plesner Thomsen

Mandø er det sted hvor jeg bedst kan mærke naturens kræfter. Her bestemmer tidevandet hvornår man kan komme til og fra øen. Vinden og temperaturen mærkes tydeligt på de åbne vider og lige meget hvor man er, er man tæt på havet. På vaden er der både spændende dyr og planter og der er rig mulighed for at opleve naturen og landskabet i ro.

Min yndlings ø

Indsendt af Nanna

Mandø. Øen, hvor min far og hans familie er opvokset. Når folk har spurgt, har jeg altid sagt; halvdelen af øen er jeg i familie med.. for på den lille ø bor der ikke særlig mange beboer mere. Heldigvis samles vi tit på øen og hygger i den store familie. Her kan man slappe af i naturskønne oplevelser både på land og i Vadehavet - eller på koresand i solskinsvejr. Og som det ses på billedet bliver det nogle gange til en ekstra overnatning på Mandø, når moderjord ønsker at vi skal blive lidt længere. Det klager man heldigvis ikke over. Tak for dig, Mandø!

Mandø - mit andet hjem

Indsendt af Josephine Hedelund Lauridsen

Kære Mandø - din smukke, unikke lille plet midt i det danske farvand. Mandø - du ser ud af ingenting. Lille, stille og fredelig. Men Mandø - lige netop det elsker jeg ved dig! Siden jeg var lille har jeg besøgt dig. Duftet dig, smagt dig, mærket dig, set dig, hørt dig og følt dig. Du formår på den fineste vis - og ganske vist uden at gøre andet end bare at være dig - altid at være der. Du er troværdig og fredelig og du fylder mig med ro og glæde. Du har og fortsat giver mig mange gode oplevelser og minder. Du er samlingspunktet for et ungt Mandø - hvert år, og gerne flere gange årligt, mødes vi, de samme unge mennesker på øen, og her giver du os fantastiske og helt unikke oplevelser - traktorture rundt om øen, badetur i sejlrenden og meget mere. Mandø din lille unikke plet - selvom du ser ud af ingenting, så er du mange ting. Tak fordi du er evig troværdig og giver mig ro, glæde og gode minder.

En ø som ingen andre!

Indsendt af Anne Hjorth Fredskild

Min opvækst på Mandø kan heldigvis ikke bare kortes ned til en enkelt oplevelse. Jeg har, sammen med mine søskende, altid brugt naturen på Mandø, da det netop er et sted hvor der er plads til at være og plads til fordybelse. Jeg har brugt den til badeture i sejlranden, gemmeleg i klitterne, huler i træerne, at samle lyng om sommeren og meget meget mere. Da jeg blev teenager brugte jeg den til rideture på min hest og lange gåture, for at koble fra. Idag har jeg heldigvis stadig mulighed for at bruge Mandøs skønne natur, når jeg ofte kommer på besøg hos mine forældre, sammen med min datter og kæreste. Jeg glæder mig til at kunne dele Mit Mandø med min datter og give hende de samme livsbekræftende oplevelser, som jeg selv har fået. For mig er Mandø intet mindre end Vadehavets Perle.

Mandø tog røven på os

Indsendt af Camilla Diness

Vi havde egentlig ikke nogle særlige forventninger til turen til Mandø. Men der tog Mandø, sørme røven på os. Turen til Mandø, var helt igennem fantastisk! Mandø har den smukkeste natur, det mest indbydende hav, som gør det let for den mindste at være med. Jeg sad i Vadehavet på Mandø, med min lille datter på 1,5 år . Hun fangede sin første lille krappe og kiggede stolt op på mig. De følelser der ramte mig , var ubeskrivelige. At sidde der midt i noget så smukt , og kunne give min datter sådan en naturskøn oplevelse er guld værd. Aldrig har vi været så tæt på hinanden, og fuldstændig opslugt af hvad den perle havde af byde på. Jeg er stolt af at vi i Danmark, har så smukt et sted ! Vi kommer tilbage Mandø !

Ubegrænset gæstfrihed

Indsendt af Rikke

Dansk, tysk, engelsk - det er intet problem for de åbensindede øboer. Altid en fornøjelse at gå rundt om øen, mellem de fritgående får og med vesten vinden i ansigtet. Kultur og natur samlet på ét sted.

Mandø er bare unik

Indsendt af Karin Fredskild

Her ude på Danmarks yderste kant mod Vadehavet og Nordsøen føles den vældige natur meget nærværende. Hver dag presser tidevandet en kubikkilometer frisk vand ind i Vadehavet – og vandets næringsindhold giver grundlag for det ufatteligt rige fiske- fugle- og planteliv i området. På Mandø begynder et nyt år når de første trækfugle ankommer. De seneste år er specielt de tusinder af bramgæs meget synlige i landskabet. Men mangfoldigheden er stor og der er altid meget at se på, at studere nærmere – og at undres over. ​ ​Foråret er også tiden hvor de lokale beboere samles til den årlige strandrensning. Gamle og unge hjælpes med at rense forstranden for alt skidt og plastic, som vinterens storme har bragt ind. ​ Sommeren er bare dejlig. Vi bader og hygger på stranden, eller går ud på vaderne for at kigge på sæler. Sælerne er meget nysgerrige, så de kommer ofte helt tæt på, hvis man står ganske stille og ikke laver for meget larm. ​

En følelse af frihed

Indsendt af Inger Gram Larsen

At kører sin bil gennem Vadehavet, stoppe når der er noget der skal ses nærmer på. Fotografere, indånde den friske luft og køre vider mod utretur på Mandø. Frihed i at finde sin føde i naturen og få tilberedt mad af kokken, med de nyfundne urter. En sanselig, estetetisk og lærerig oplevelse. Ligesom det er at finde stilheden på Korsand, hvor naturens luner ligger på lur, Best som jeg bliver betaget af storslået natur.

Begyndelsen på noget helt særligt

Indsendt af Alette Houman

For snart 15 år siden besøgte jeg Mandø med mine 2 ældste børn og mine forældre. Min far, som jeg holder meget af, tog billedet af mig og min datter, under vores besøg på øen. Dengang vidste jeg ikke, at Mandø og Vadehavet ville få en kæmpestor plads i mit hjerte - i dag er det, ud over min familie - noget af det jeg holder allermest af og fylder rigtig meget i min hverdag <3

Østerstur på Mandø

Indsendt af Heidi Boddum

På en solrig dag tog vi turen til Mandø med traktorbus. En tur ud på havbunden, da Mandø er den eneste ø i Danmark, der kun kan nås ved lavvande. Allerede på turen derover sænker roen og stilheden sig i den smukke natur. Da vi kommer til Mandø finder vi stedet, hvor vi skal med på Østerssafari. En lille omklædning til Vaders og så kommer hestevognen og henter os. På turen fortæller kusken os om Mandøs historien - en barsk fortælling om en ø, der er overladt til naturens luner og flere gange har oplevet oversvømmelser. På Koresand går vi ud og samler de fine østers og blåmuslinger og så skal der spises, Helt friske og lækre østers sammen med champagne. Tilbage på Mandø grilles der østers og blåmuslinger - En virkelig spændende oplevelse.

Verdensklasse natur

Indsendt af Janne Liburd

Der findes intet andet sted i Danmark, hvor man kan opleve naturlige dynamikker i absolut verdensklasse. Placeret midt i Nationalpark Vardehavet, og omgivet af UNESCO Verdensarv, er Mandø kronjuvelen i den danske naturskat. Mere end 12 millioner trækfugle tager ikke fejl. Her kan man opleve natur i verdensklasse, som fremtidssikres gennem enestående samarbejde mellem forvaltninger, og med lokale og besøgende, der kærer sig om at passe på Mandøs enestående natur.

Kæmpe ørn på sæltur

Indsendt af Leander Falbe Cleyton

Jeg bor i Ribe og elsker at se på fugle. Derfor tager jeg, når jeg ikke er på efterskole i Nordborg, i weekenderne ofte på tur til Mandø. Bare tidevandet dur til det. Jeg har oplevet mange super spændende og vilde ting der, men min yndlings er nok denne. Jeg var i foråret på praktik på vadehavscentret som naturvejleder i en hel uge. I løbet af denne uge var jeg ude på mange ture rundt i vadehavet. Nogle med ældre personer, Andre med små personer og så en sæl tur, i weekenden for alle og enhver. Det siger sig selv at vi på denne tur skulle ud for at se på sæler. Vi startede, ved hjælp af mandøbussen, med at tage ud ud til mandø. Så snart vi nåede det første dige blev vi alle sat af. Man kunne se rylerne danne hvid sol hen over sandet som stadig var vådt, da vandet kun lige havde trukket sig tilbage. Vores mål var at komme ud til den sandbanke hvorfra vi kunne se sælerne ligge på en anden sandbanke. På vejen derud fik vi set alt muligt. På strækningen fra diget og ud til sandet var der massere af lægekokleare, rødben, strandskader, en enkelt bjerglærke og massere af sanglærker der fyldte luften med musik. Fra diget og ind på markerne var der fyldt med bramgæs og canadagæs. Derudover var der store kobbersnepper, strandskader og ifølge dof’s hjemmeside skulle der dagen før også være spottet en rødhalset gås. Den fik vi desværre ikke set. Da vi endelig kom ud på sandet var der massere af spor af hjertemuslinger, der lå og gemte sig fra de mange strandskader, under sandet. Da vi endelig nåede til vores destination. Kunne vi se en masse sæler. De var alle gråsæler. Der var en meget sjov lille gråsæl som var helt rust rød. Andre var super nysgerrige og kom meget tæt på os. Efter et minut eller to lagde jeg dog mærke til det jeg først troede var en mand der sad derude blandt sælerne. Men nej det var en kæmpe havørn der sad blandt sælerne som hvis det var en del af flokken. Denne ørn fik næsten, om ikke mere opmærksomhed end sælerne gjorde. Det var så også den største jeg nogensinde har set. Vi stod i super lang tid, men pludselig skulle vi tilbage, da vandet var begyndt at stige til det punkt hvor vi skulle skynde os en smule. Det var en dejlig tur og jeg tror næppe jeg kommer til at glemme den.

Priviligeret!

Indsendt af Benny Thomsen

Tænk at have lov til at bo: Midt i en fantastisk natur, Midt i Nationalpark Vadehavet. Midt i Vadehavet. Midt i UNESCOS Verdensarv. Samtidig har vi fantastiske østers lige udenfor døren. Sæler der bare "feder den" på sandet. Danmarks bedste lammekød løbende rundt mellem os. Millioner af fugle. Vi deler gerne de gode oplevelser med Jer

Mandø - UNESCO verdensarv Vadehavet

Indsendt af Anne Husum Marboe

Mandø ligger i Vadehavet. Vadehavet er udpeget som verdensarv af UNESCO, dvs at det er enestående, universel natur, der er umistelig for hele klodens befolkning. Vadehavet er et sted i verden, der aldrig er ens, men altid til stede. Et enestående stykke af jordklodens natur, der både bider fra sig i vinden og kærtegner sanserne i lyset. Hvor tidevandet skaber land og tiltrækker liv i en evig bevægelse, og hvor to dage, to steder og to oplevelser aldrig er det samme. Ved Vadehavet bliver trækfuglenes bevægelser over himmelen til kunst. Her er rigdom af liv. Her deler himmel, hav og landskab en storslået scene imellem sig. Desuden ligger Mandø i Danmarks internationale nationalpark

FDF og Kveller

Indsendt af Susanne M. Struck

FDF Højer kørte til Mandø med traktorbussen ud i Vadehavet. På Mandø besøgte vi naturcenteret, hvor børn og voksne kan blive klog på det enestående fænomen Vadehavet er. Bagefter tog vi med en guide ud på Vaden for at finde Kveller og for at få sand mellem tæerne. De mindste havde net med for at fange smådyr, vi kiggede på. Så godt at man her kan komme helt tæt på og "Hands on".

Mandø - Karlighed

Indsendt af Katja Müller

Seit 2012 lieben wir diese kleine Insel. Wir waren zweimal eine ganze Woche da, einmal über Weihnachten und kommen jedes Jahr mehrmals wieder, gerne auch Tagesausflug. Wir sind zu den Seehunden gefahren, wir spazieren gern durch die schöne Natur und genießen die Ruhe und die Rufe der Vögel und lieben es, diese im Watt zu beobachten. Wir lieben Mandø und werden immer wieder kommen, ein Stück fast unberührte Natur zu finden und zur Ruhe zu kommen.

Stjerner på Mandø

Indsendt af Marie Kinly

I efteråret 2016 blev var min familie og jeg på Østers safari. Vi blev kørt ud til Østers pladserne i hestevogn af en engageret kusk. Han fortalte meget levende vidt og bredt om øen, nu og historisk og gav os et indblik i et samfund noget ud over det sædvanlige. Børne synes det var spændende, især det med at børn på Mandø altid har en "plejefamilie" på fastlandet de kan overnatte hos hvis de ikke kan komme hjem pga tidevand. Vi overnattede på øen og da det var en klar nat tog vi et par tæpper med og gik en nattetur. Vi - mine børn og jeg lagde os på diget og kiggede stjerner (uden forstyrrende lts fra storbyen) og snakkede om livet. Tak til Mandø for roen, stjernerne og oplevelser for livet.

Køretur i vadehavet

Indsendt af Rasmus Strack

Efter at have lagt sjælland og fyn bag os holer Henrik og jeg ved låningsvejen i Vester vedsted. Klokken er næsten 8 denne morgen, vander er ved at trække sig, det er faldende vand. Henrik se på vandstanden, den er nu på +50 cm og på faldende vand er det forsvarligt at køre den smukke tur over. Hastigheden er vel 20-25 km i timen da vi kører over grusvejen, her er pytter med vand her og der. Vadefugle flyver op på vejen foran os, og et flot skue er da en Vandrefalk jager rundt med en stor vadefugleflok, en flot sky der kaster sig rundt for at undslippe. Mandøs dige rejser sig vest for os, og pludselig ser vi en flok bjerglærker der raster her ude, fuglene er vintergæster fra det nordlige skandinavien. Edeligt kommer vi over rampen og der er så Mandø, en perle midt i Vadehavet en ø hvortil man kommer kun når vind, vand og vejret vil....

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.