Der vises 33/33

Nyeste oplevelser

Melby Overdrev - den unikke gemte naturperle

Indsendt af Helle Vibeke Lunderød

Da militæret forlod Melby Overdrev blev denne fine gemte naturperle åben for os alle. I dette fantastiske hedelandskab møder man den særlige natur, sjældne orkider og insekter lever der. Jeg nyder naturoplevelsen hver gang. Til min store glæde har jeg haft mulighed for at præsentere kunstnere som har ladet sig inspirere af den sanselige syntese som stedet er for dem.

Melby Overdrev - en enstående oplevelse

Indsendt af Steen Hasselriis

Jeg har mange gange nydt at gå tur I Melby Overdrev. Til trods for den meget særprægede hedenatur er området rigt på dyreliv, fx hugorm, hedelærke mm. Der er også mange planter, fx porse. Området er særdeles tilgængeligt. Man kan parkere i Asserbo, i Liseleje eller i Plantagen, hvorfra der ikke er langt at gå. Det smukke og særprægede område afgrænses mod nord af den smukkeste badestrand med det fineste sand kilometervis på både øst og vest. Kattegat er stærkt varieret med både stille vand og kæmpe bølger. Og hvad er smukkere endt at se solnedgangen over Kattegat fra Melby Overdrev?

Fuglepararadis

Indsendt af Henrik Bjørslev

Udover den smukke natur og de mange spændende planter Melby Overdrev rummer, er det et sandt paradis for fugle, også mange mere usædvanlige arter. Hedelærke, Sortstrubet Bynkefugl og Natravn er karakterfugle i området, ligeså den fascinerende Vendehals har her sit kerneyngleområde på Sjælland. Den seneste uges tid har man kunnet opleve den sjældne og meget spektakulære Hærfugl, der allerede er set af hundredevis af tilrejsende ornitologer. Også Korsnæb, Gråsiskener, Bjergirisker og til tider Bjerglærke eller sågar Laplandsværling kan man være heldig at se. Der er altid noget at opleve, efter kraftig vestenvind ses der efterår og vinter et rigt træk af havfugle, også mange sjældenheder, langs stranden, i det bagvedliggende Tisvilde Hegn er der en fantastisk rig og alsidig bestand af ynglefugle og langs skovbrynet er der ofte et godt træk af rovfugle. Også Traner og gæs passerer tit henover i store flokke. Kort sagt en naturperle, hvor alt går op i en højere enhed, det være sig om man er ornitolog, botaniker eller 'bare' begejstret for storladen og smuk natur.

Gribskov

Indsendt af Hanne vinther

Hver gang jeg er ude og ride en tur på min nu lidt ældre islænder, ja, så glæder jeg mig over også at kunne nyde naturen i Gribskov. Denne skov er et eks. Hvor forskellig en skov kan være. Hvor man kan se vængerne fra Kongens og klostrets tid i Esrum. Dyrene vi ser er en fantastik oplevelse. En aften jeg var ude og ride så jeg en grævling et ellers sjældent syn. Vi er også heldige se en flokke af dåer og nogle gange kronvildt.

Duften man aldrig glemmer

Indsendt af Rigmor Westh Baagøe

Har man oplevet at gå eller cykle gennem Tisvilde Hegn eller på Melby Overdrev en sommerdag glemmer man det aldrig. Duften af harpiks fra fyrretræernes nåle i skovbunden blander sig med den salte duft af sand og havet som favner skoven og heden - bliver en af de tydelige oplevelser man kan hente frem fra erindringen. Når man taler med folk som er kommet i Tisvilde Hegn og på Melby Overdrev tidligere i deres liv, er DUFTEN og oplevelsen stadig en helt klar erindring, selv 80 år efter. En erindring om evighed, glæde, det særlige lys og ro. Og en vished om at mennesker i århundreder har søgt til området for at opleve denne fortryllelse.

Hede påSjælland

Indsendt af Gudrun Mortensen

Jeg nyder om sommeren når jeg skal i vandet at cykle den smukke tur over heden, og om efteråret når lyngen blomstrer at finde Blåbær, måske fordi jeg selv er opvokset på heden i Jylland .

Ro & nærvær i naturen

Indsendt af Linda van Hauen

Jeg går turer på Melby overdrev flere gange om ugen. Her er meget smukt, der er masser af ro. Et fantastisk helt unik sted at finde hjem til sig selv, mærkr roen i din krop og den positive energi som kroppen bliver ladet op med. Harddisken på øverste etage bliver 0 stillet. Helt unik plante & dyreliv. Jeg bliver aldrig træt af dette smukke sted som for andre sig fra dag til dag

For hele familien

Indsendt af Cathrin Serup

Melby Overdrev er et fantastisk sted for hele familien. Min mand har kikkert med og ser på fugle. Jeg finder smukke sten ved vandet og øver mig i at fotografere og ungerne leger i klitterne....Og så er det forøvrigt et super sted at motionere.

Skøn alsidig og vidunderlig

Indsendt af Lotte Ramtung

Kommer her flere gange om ugen. Her er et rigt dyreliv, og en flora du ikke finder mange steder i Danmark. Samtidig er det et område der benyttes af mange mennesker, naturelskere, motionister, badegæster, og alligevel kan du gå her i ro og fred og nyde livet .

Ro i sjælen

Indsendt af Peter Stig Poulsen

Er bare et fantastisk storladent område med åben himmel, giver ro i sjælen hver gang jeg er der - får absolut ikke lyst til at gå hjem igen! Luft, vand, farver, udsigt, uberørthed kunne blive ved og til glæde for alle!

Farver, dufte og lyd på Overdrevet

Indsendt af Birgitte Benzon Bang

Lyngen lyser lilla mod den blå himmel. Porse og svampe lokker til lækker nydelse. Lærkesang og havets brusen bag klitten beruser sanserne. Melby Overdrev, Sjællands største hede er sanseløs smuk. Udstrakt fladt land, omkrandset af skov og klitrækken mod Kattegat. De selvsåede træer, der ville kvæle lyngen i mørke er gennem mange år blevet ryddet af militæret (der har benyttet arealet til skydeøvelser) De sidste 10 år har frivillige fra Danmarks Naturfredningsforening i Halsnæs trukket 1000-vis småttærendes op. Melby Overdrev bør indgå i Natur Kanonen.

Barndomsminder

Indsendt af Mette Sofie Haulrich

Som barn tilbragte jeg alle ferier på Rømø - og nu hvor jeg bor i Nordsjælland så genoplever jeg de glade barndomsminder hver gang jeg går tur på Melby overdrev med lyng, hende og klitter med marehalm - ‘et lille stykke Vestjylland’ midt i Nordsjælland - en helt unik naturoplevelse.

et sted man kan blive "væk"

Indsendt af Hans P. Larsen

Et dejligt sted hvor man, på det ellers så tætbebyggede Sjælland, godt kan blive "væk" fra det hele og føle sig langt væk ude i naturen om det så er på overdrevet eller langs kysten eller i plantagen. Her kan opleves blæst i hårret læ bag klittrækken og freden inde i skoven ...alt dette kun 45min kørsel fra Hovedstaden

Sansebombardement fra naturens Kinderæg

Indsendt af Line Danner

At bevæge sig fra Melby Overdrev til Stængehus Strand og gennem den vestligste del af Tisvilde Hegn tilbage er en 3 i 1 oplevelse - naturens Kinderæg. Her kan man få det hele i én gåtur. Hede, strand og skov. Uanset årstid er det et sansebombardement af farver, former, dufte, lyde og stemninger.

Ro og vind

Indsendt af Sarah Lindemann Thøgersen

Der findes ikke noget bedre end at putte hunden i bilen og køre de 10 min til Melby Overdrev eller Tisvilde hegn og gå eller løbe en lang tur. Naturen her er så fredfyldt og skiftende, at man ikke kan ønske sig mere. Nogle gang kan man gå i timevis uden at møde et andet menneske, men dyrene kan man ikke undgå, dem møder man alle steder, både dem der kan flyve, gå på fire ben eller dem der kravler af sted. Det jeg holder aller mest af med området er, at jeg på samme tur både kan gå i skov, på hede og på strand.

Heden genskabt af frivillige naturplejere

Indsendt af Ebbe Vitt Jensen

En tur ud over Melby overdrev er altid en positiv oplevelser - på alle årstider og i al slags vejr. Det er helt enestående at der endnu kan findes en så,stor hede på Sjælland, endda i det tætbebyggede Nordsjælland. Indtil for 10 år år siden var heden truet af tilgroning meb især fyr og birk, men en stor indsats af frivillige naturplejere i samarbejde med Naturstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening har “genskabt” de oprindelige, åbne hedeområder. En dejlig oplevelse at se.

Vindens susen havets brusen

Indsendt af Henning Broman

Når man besøger Melby overdrev har man en fremragende udsigt over hav, klitter, hede, mose og skov. Der er en masse spændende lyde og dufte, som ganske overvælder en. Alt skifter efter årstiden, og der er altid en ny oplevelse at hente.

Sti labyrint og mega mange svampe

Indsendt af Marlon Cramers

Efterårsferie ved Tisvilde Hegn. Kunne ligne lille Sverige op til Kattegat. Et sti labyrint på kryds og tværs med bakketoppe i børnehøjde. Troldeeg langs kysten og meget forskelligt skov med små og store moser. Spætten arbejder lystigt mens de øvrige fugle konkurrerer om at lave de flotteste lyde. Jeg føler mig som Alice in Wonderland blandt små træer og store svampe ❤️

Lærkerne

Indsendt af Anne Lise Dahl

Når lærkerne kommer i det tidlige forår og synger over Melby Overdrev bliver jeg så glad. Mange andre naturoplevelser har jeg året rundt. At gå de ca. 2 km ind over overdrevet i al slags vejr og nå frem til klitterne og kysten er altid smukt. Man kan gå i sine egne tanke og registrerer alt hvad der sker. Det er en stor tilfredsstillelse at hjælpe med at fjerne træer 2 gange om året, så området forbliver lysåbent.

Fantastisk sted😍

Indsendt af Kirsten Jønsdon

En helt anden verden! fuglefløjt, biers summen, afstresning, travesko på grusstien og for enden af stien, det altid fantastiske hav😍 elsker mine mange traveture i den verden.........................

Cykeltur på Melby overdrev/ Tilvilde hegn

Indsendt af Grethe wagner

Vi cykler ret ofte, lange ture, i Tisvilde hegn og gennem Melby overdrev, ned til stranden, både sommer og vinter. Vi nyder i fulde drag det skønne område ikke mindst den skønne duft af skov, hav og lyng. Vi har haft sommerhus i Tisvilde hegn, i mange år og elsker området .

Træk et træ på Melby Overdrev

Indsendt af Anja Rosengreen

2 gang om året mødes ca 100 mennesker på Melby Overdrev. Det har man gjort i 10 år, forår og efterår, fordi det er hyggeligt og værdsat. Vi mødes for at "trække træer op", de små nye birketræer der gerne vil overtage området og vi gør det ved håndkraft så vi skåner lyng og anden vegetation. Udover at Melby overdrev og Tisvilde hegn, med den smukke beliggenhed helt ned til vores nordlige Kattegatkyst er en fantastisk naturperle, ja så er Melby Overdrev også et fint eksempel på samarbejde mellem Skoven og borgerne, om frivillig naturpleje der virker.

En dejlig fredelig tur over heden

Indsendt af Jane Rasmussen

Et sted hvor man altid kan finde fred og ro og gå rigtig mange lange ture, - jeg bliver aldrig træt af det, dette gælder både sommer vinter efterår og forår. Farverne skifter bare, og gør mig altid i godt humør. En lise for sjælen.

Morgencykeltur

Indsendt af Christian Bang Olsen

Morgencykelturen fra Asserbo ud over den dugvåde lyng, mens solensstråler bryder horisonten og farver himlen orange. Videre ud over heden, hvor man kan se morgenfriske hjorte der springer afsted inden man selv er videre og rammer Tisvilde Hegn og Troldeskoven med alle de krogede og deforme træer. Sikke en fantastisk morgen og måde at opleve naturen på.

Livsaligt himmelåbnende -. hver dag

Indsendt af Jacob Berner Rue

Når man som jeg glor ind i en skærm og skriver en hoben mails og breve til klienter, er det et lykkechok at køre over til Overdrevet og se himlen og lyngen og træerne og havet bevæge sig og skifte nuancer og minde mig om at livet pulserer og verden er smuk.

De åbne vidder og den tætte skov

Indsendt af Trine Torp

Overdrevet med lyng, insekter og fugleliv og kyststrækningen med klitter og frit udsyn over Kattegat er der hvor jeg nyder at gå ture og lade blikket fare. Skovens variation i højde og vegetation alt efter, hvor tæt man er på havet, har dannet ramme om gå- og løbeture sammen med familien. Og så har jeg deltaget mange gange i den hyggelige tradition “træk et træ” 2 gange årligt, hvor Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen og frivillige i området bruger en formiddag på at fjerne fyr, bæverasp og birk fra lyngen, så det unikke landskab ikke går i skov.

Vidde, himmel og strand

Indsendt af Dorte Rosenkjær

En fantastisk plet i Nordsjælland. Himlen er så stor. Man kan være heldig at se en hugorm. Der er dejlig og sjælden lyng. Der er brede grusveje og små stier. Der er flere kilometer god og ugeneret badestrande, hvor du sagtens bare kan smide tøjet og tage en hurtig dukkert. Der er så smukt!

En enestående perle

Indsendt af Gitte Johansen

Jeg har tit haft skoleelever med ude at gå en tur på overdrevet, en naturform, som er en sjældenhed i vore dage. Altid lærerige, nydelsesfulde oplevelser. Et naturfristed, der vedligeholdes hvert år af ihærdige lokale, naturinteresserede ildsjæle.

Melby overdrev

Indsendt af Niels Jørgensen

Fantastisk sted med en unik flora og fauna, fra åben hede med firben, hugorm , guldsmede, orkideer, porse til store strandklitter, krogede troldeskove, og gammel plantage med skønne gamle sommerhuse. Elsker at gå og cykle derude. Tak fordi vi passer på det skønne sted.

Tidlig morgen på Melby overdrev

Indsendt af John Stenderup-Larsen

En stille morgen med let dis på Melby overdrev taget fra nord mod syd en helt betagen oplevelse og i total vindstille det giver ro i sjælen. Hilsen fra en flittig bruger af området jeg gå her næste hver dag og Melby overdrev med stranden og de højeste klitter i Nordsjælland giver en helt unik naturoplevelse som næppe fås andre steder.

Ud i naturen i al slags vejr

Indsendt af Gitte Binderup

I snart 20 år har jeg haft Melby Overdrev og Tisvilde hegn som "næsten naboer" når jeg er i mit sommerhus. Utallige har turene været - gåtur, løbetur eller på cykel; der er mulighed for det hele og i de lune måneder kombineres med et dyp i bølgerne. Naturen er helt speciel her og jeg føler mig rig, når jeg kigger ud over heden, plantagen eller havet. Der gemmer sig så mange små natursenarier, hvis man går ad de små stier og veksler på den åbne hede eller i den meget afvekslende beplantning i plantagen. Jeg har altid mobilen med og registrerer biodiversitet via appen Natur Tjek. Der er altid en svamp, en fugl eller et levested, som bliver registreret. Området er stort og der er plads til mange. Det er natur, der er nemt tilgængelig og et besøg værd i alle typer vejr, om så man vil nyde solen eller gemme sig lidt for regn og blæst.

Tømmermænd i fyrreskoven

Indsendt af Frede Mørch

I fyrreplantagerne omkring Melby Overdrev lever den i Danmark sjældne bille Tømmermanden. Den ses især i parringssæsonen, det tidlige forår, hvor den imponerer med sine lange antenner. Billen ses især ved nyfældede Fyrrestubbe, idet hunnen lægger sine æg under frisk Fyrrebark.

Barndommens land

Indsendt af Rie Birk Lauridsen

Min barndoms sommerferier ved Vesterhavet har sat sig dybt i mit stenhårde hjerte. Jeg elsker den øde vildskab, når vinden er så stærk at man kan stå på den yderste klit og læne læne sig op af den med hele sin vægt. Brølet når bølgerne hamrer ind på stranden, og angsten for at blive suget med ud. Nu bor jeg på Sjælland, og der er langt til Vesterhavet, men jeg har Melby Overdrev som er det eneste sted på Sjælland som kan give den samme øde, frie fornemmelse. Den ubrudte kyst fra Hundested til Tisvilde (og videre). Lyngen, klitterne, lyngen og følelsen af uendelighed. Jeg kommer her næsten dagligt, og det er mit åndehul. I går så jeg en kæmpestor rød fluesvamp i skoven og en lille flok fugle på stranden, måske sandløbere? Hver dag sine små oplevelser.

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.