Der vises 2/2

Nyeste oplevelser

Den oversete vildmark

Indsendt af Marianne Kristiansen

Mosen ligger vest for hovedvejen til Skagen - måske er det forklaringen på, hvorfor den er overset af de fleste? Virkeligheden er at den er mere artsrig og divers end Hulsig hede længere mod nord. Her veksler hede og mose hyppigt i den gamle rummer og dobber. De kan ofte stadig fornemmes de steder hvor de er blevet jævnet ud for at opdyrke landet. Her er der fladt så langt øjet rækker. Der er blevet ryddet i LIFE projektet og nu kan tommer og dobber ses mange steder. Den største oplevelse får man hvis man sætter sig for at gå ind gennem et areal. Så oplever man variationen i tør og våd natur. Man skal kæmpe sig gennem den knæhøje vegetation og vogte sig for våde områder. Lære at forudse det ud fra ændringer i vegetationen. Lade sig overraske af rådyr der pludselig springer og fra jorden og flygter med en lethed vi ikke selv har. Se tranerne flyve i horisonten mens ens ben bliver trætte af at kæmpe sig gennem vegetationen. Måske finde små buske med spiselige bær undervejs og bare nyde naturen og føle sig lidt lille ude midt i ingenting næsten uden tegn på andre mennesker.

Hedelærke

Indsendt af Mathias Emil Kaae

Tidligt i maj i år trumpeterede Tranerne i mosen og Hedelærken sang melodisk. Intet kunne være mere smukt og vildmarksagtigt. Råbjerg Mose er øde. Måske så øde som det kan blive i Danmark, men det er dét, der gør området unik og værdifuldt. Mosen har en interessant geologi med rimme-dommer-system og er geologisk set et meget ungt landskab; men hvilket landskab! det er et landskab, der indbyder til dages hvis ikke års fordybelser og studier i, hvordan landet dannes og formes. Eller måske indbyder landskabet bare til stille refleksion, retræte eller en god gåtur. Det, at området er isoleret, gør at ikke mange kommer dertil. Derfor er det måske ikke så mange som får øjnene op for et af Danmarks absolut mest værdifulde områder rent biologisk og geologisk set, det er synd, fordi det fortjener mosen! Derfor denne beskrivelse og en opfordring til at besøge området. Bliv forundret og overrasket eller brug naturen til at restituere.

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.