Der vises 47/47

Nyeste oplevelser

Mine oplevelser på Treldenæs

Indsendt af Signe Sveistrup

Det er en meget spændende oplevelse at færdes på Treldenæs på alle tider af året, og der er altid sket noget i mellemtiden, siden du var der sidst! Nye revner i jorden langs udskridningslinierne på den østlige side af kysten, stier flytter hele tiden længere ind i landet mod vest.Mange stolte gamle træer står og venter på at styrte ned i havet, og de, der er styrtet, kæmper videre i mere eller mindre oprejst position. På Treldenæs kan man tydeligt fornemme, at vor jord forandrer sig i en evig cyklus. På trods af naturens magtfulde overherredømme herude, oplever man en vederkvægende ro og fred både i stille vejr og uroligt vejr. Måske er det et af de steder i vort land, hvor man kan lade sin sjæl op på bedste vis. Det er i hvert fald min store erfaring.

Plads til begejstring

Indsendt af I. Pedersen

En søndag i juli: Lige fra starten er ungerne i gang med at lege i skoven og på stranden. Bedsteforældrene nyder kaffen foran naturcentret og forældrene nyder roen og naturen i skoven. Dejligt sted for alle 😊

Efterårs springerspaniel lykke.

Indsendt af Arne Gunnar Poulsen

Se, hvilken morgenstund!  Solen blir' rød og sund. Mit menneske dufter så glad Jeg' æder levnet mad. Livet er ikke det værste man har  og om lidt er snoren klar. Nu kommer Vigga ud, pelset, med fugtig tud, snuser kærligt og går hen for at tis' en tår. Livet er ikke det værste man har  og om lidt er snoren klar. Så åbnes bilens dør, det gør mig ganske ør. Himlen er temmelig blå. Det ka jeg knap forstå. Lykken er ikke det værste man har  og om lidt er snoren klar. NU skal vi ud mod øst der mødes skov og kyst der er så meget at se og duftene - ak og ve... Ude er ikke det værste man har og om lidt er snoren klar Så kom vi endlig ud til Næsset med udsigt mod, broen hvor bilerne kør og øen hvor ævlet dør. Trelde er ikke det værste man har og nu er snoren klar. Se, hvilken morgenstund!  Solen er rød og rund. Fuglen er gået i bad. Jeg' drømmer om andemad. Livet er ikke det værste man har  og om lidt er skoven bar. Græsset er grønt og vådt, Poterne har det godt. Tungen den frådser i luft. Åh, hvilken tæveduft! Glæden er ikke det værste man har  og nu er snoren rar. Bladene falder gult. Der fløj en edderfugl. Men'skene traver i flok bare de har det godt? Lykken er ikke det værste man har  og om lidt er bilen klar. Se, hvilken middagsstund!  Solen er blød og rund. Vigga er tvunget i bad. Jeg' spiser ostemad. Livet er ikke det værste man har  og om lidt er kurven klar.

Vilde utæmmede kyster uden bebyggelse

Indsendt af Uffe D. Rømer

Undertegnede er kommet i Treldeskovenemi de sidste 50 år. Området er fantastisk med stor biodiversitet. Kysterne omkring Trelde Næs er vilde, utæmmede og under konstant forandring, hvilket medfører, at det altid er spændende at komme tilbage og se, hvor kysten har ændret sig. Udsigten over havet fra klinterne er fantastisk. Mod nord Vejle Fjord og mod syd Lillebælt, der her kaldes Tragten. Ofte ser vi både marsvin og sæler. For nogle år siden havde jeg sammen med mine sønner en intens oplevelse af kysten omkring Treldeskovene, da vi i en åben sejljolle i hård vind kom strygende fra Middelfart til Vejle omkring Trelde Næs. Bølgerne var store, kysten med skred og væltede træer på kryds og tværs var fantastisk og båden bjærgede sig fint. Det var en dejlig dag. Treldeskovene fortjener at være en del af den danske naturkanon.

Den vilde kyst

Indsendt af Ole Klottrup

Lillebæltkysten fra Fredericia til det yderste næs ligner ikke den sædvanlige, tæmmede danske kyst. Her er ca. 7 km uden et eneste hus eller sommerhus - ingen har følt sig fristet til at bygge sig en udsigtsvilla. Og det tror pokker- hvert år styrter et stykke skov i Lillebælt. Ensomhed, stilhed - kun naturens lyde præger Trelde Næs. Sådan har det været i op mod de 9.000 år, der har været skov på Trelde Næs. Og i al den tid er der opstået et enestående liv af insekter, svampe og planter - arter, som andre steder er gået til grunde i det kommercielle skovbrug. Trelde Næs med ensomheden og det rige liv må og skal bevares. Oplevelser, som vil blive mere og mere værdsat.

Vi syntes, at i skal vælge trelde næs, fordi at fordi det er en af de eneste steder i Danmark, hvor man kan låne dykker udstyr gratis og komme en o-løbsbane undervand. På trelde næs kan man lave en masse sjove aktiviteter helt gratis, som for eksempel. Padleboard, Rapelle, Kajak, Dykning, lejr skole i troldehuset, shelter tur, krabbefiskeri på stranden og så er der selvfølgelig skoven.

Indsendt af Jakob strøm

Dykkeroplevelsen er noget nyt og spændene og en fed oplevelse for nogle modige mennesker, der ikke er bange for kulde. Det er koldt men en sjov, spændende, hyggelig og forundrende oplevelse. Det er en fed oplevelse, fordi man får et helt nyt syn på de mennesker, som man dykker sammen med. Når man er i det kolde vand, mærker man hurtigt, at de andre passer på dig og du passer på dem.

Treldeskoven over og under vandet

Indsendt af Søren Larsen

Hvor skov møder havvand findes unikke muligheder - natur med store kontraster og mange forskellige oplevelser. På Trelde Næs i ekstrem grad. Halvøen med vild skov som rager langt ud imellem strømfyldt bælt og stille fjord. Her møder naturen i skoven havets kræfter i form af væltede træer, stejle skrænter, store sten, aflejringer, bugter og vige – i en sjælden afvekslende natur. Her bliver Danmarks undergrund blotlagt. I ler skrænterne bliver Danmarks historie fortalt direkte foran dig - ikke kun vores nære historie men millioner af år tilbage. Masser af fossiler og sten kommer her frem ved havets arbejde. Ler skrænter og sten som også giver grobund for gøgeurter og meget anden sjælden plantevækst. I forlængelse af halvøen strækker Kasser Odde Flak sig 3 km ud i havet mod nordøst. Under vandet fortsætter oplevelserne at imponere i et møde imellem skov og hav. Her ender de store stammer fra skoven på land – nu som gemmested for fisk. Også ler skrænterne fortsætter under vandet – nu overvokset af svampe og anemoner som øverst får god kontakt med strømmen. Under vandet er ler skrænterne gemmested for boremuslinger, som nemt graver gange. Gange som er levested for fisk. De store træer på land afløses under overfladen af havets store træer - de store brunalger, som nemt hæfter sig på de mægtige sten i området. Sten som er blotlagt af havets kræfter. De færreste tænker over det, men den vilde natur fortsætter under vandet…..varierede levesteder til et væld af småfisk. Perfekt levested for vores hjemlige hval marsvinet som bedre end noget andet sted kan opleves fra kysten.

Her var gøgeurten!

Indsendt af Søren Bondesen

Tænk at få lov til at opleve gøgeurter i deres blomsterpragt. Og gå på opdagelse efter flere arter, der titter frem i deres lidenhed i skovbunden i deres storhed, når du ser dem tæt på. Og nu er art nummer 10 registreret.

Trelde Næs, natur i særklasse

Indsendt af Dorthe Fallesen Frimann

Igennem hele livet er jeg kommet på Trelde Næs, på den nordligste del af Treldeskovene som ejes af Fredericia Kommune kan alle nyde den varierende natur som skov og strand. Hvert år har der været afholdt Skovens Dag hvor alle aldre kunne se hvordan skovarbejdere, jægere og mange flere dyrker udelivet. Som jæger og aktiv naturmenneske nyder jeg gåture på næsset og som jæger Treldeskovene. Treldeskovene passes og plejes fornemt af lodsejerne og det skaber en enestående biodiversitet. Hvor skov møder strand findes unikke muligheder. Fossiler, orkideer, varieret skov og natur. Vildtet i balance. Alt sammen takket være generationer af lodsejere der passer på deres og vores natur

Strandtur/skovtur

Indsendt af Gitte Hansen

Fantastisk sted at gå tur, bade og få en naturoplevelse. Jeg er kommet i Trelde igennem mange år, både som barn og med mine egne børn da de var små. At man både kan få strand og skov ind under huden på samme tid er rigtig skønt.

Naturlig - vis "Treldeskovene"

Indsendt af Laila Baumann Rolsted Jensen

Det mest fantastiske sted at gå eller løbe en tur meget tidlig morgen. I stille vejr ser og høre man marsvinet der kommer op til overfladen for at trækket vejret, vingesus fra fiskehejren der kommer flyvende hen over vandoverfladen og sælen der lige stikker hovedet op og kigger nysgerrigt på en. Hele året rundt er der oplevelser og nyt at se i den lidt "vilde" natur som Treldeskovene jo egentlig er. Orkideerne i maj/juni og alle de forskellige svampe i september, fuglekvidder og rådyr.

Treldeskovene lokker også unge

Indsendt af Annemette Bargum

Når teenage datteren plager for at komme ud at gå på Trelde Næs, så tyder det på, at området er noget helt særligt, selv for et ungt menneske. For her kan man gå lange ture langs stranden, kaste sten i vandet, tage flotte fotos med sin mobil til Instagram og grine, når mor træder i et hul hvor skrænten er skredet...

Årets gang i Treldeskovene

Indsendt af Anne Holst Petersen

Starter med foråret efter min mening den skønneste årstid her hvor alt bliver grønt og blomstrer. Så er der også Skovens Dag rigtig familiedag med dejlige oplevelser. Om sommeren bader vi og går lange ture langs kysten spændende at gå der. Efteråret er vi på svampetur der er også en guidet tur. Om vinteren tager vi gode traveture. Det er vores årets gang i Trelde.

Trelde Næs har det hele

Indsendt af Bjarne Christensen

Mine drenge har haft mange førstegangsoplevelser på Trelde Næs. Vi har været på sheltertur, fisketur, klatretur, supboards. Vi har fundet stor/lille vandsalemander, sort spætte, løvfrøer, orkideer, spiselige svampe for ikke at tale om sjældne insekter. De er blevet præsenteret for rødlistede arter og fået fortalt alle historierne om Trelde Næs. Og er man til geologi og skattejagt efter hajtænder, så er kysten langs Naturpark Lillebælt, som Trelde Næs er en del af en godt sted at lede. Jeg vil påstå at der er oplevelser til alle i alle aldre i de skønneste omgivelser.

Skovens dag - natur og kulturhistorie

Indsendt af Mikael Holdgaard Nielsen

Trelde Næs er et utroligt fantastisk naturområde. Det fortæller også en fantastisk kulturhistorie, som Museerne i Fredericia flere gange har formidlet på Skoven Dag. Sagnet om Næssekongen Grev Trolle er spændende for børnene og de excentriske ejere af næsset fanger voksne. Her går natur- og kulturhistorien hånd i hånd.

Imponerende Trelde

Indsendt af Christian Jensen

Man kan ikke andet end at blive dybt imponeret, når man går langs kysten på Trelde. Fra Trelde Klint med de mangefarvede jordlag, som er væltet rundt og foldet af istidsgletschere til de dynamiske skrænter, hvor stykker af skoven med jævne mellemrum begiver sig mod deres endeligt i Lillebælts bølger. Skrænternes skæbne er forudbestemt af det fedtede, klistrede, blågrønne plastiske ler som agerer glidebane for de orange-røde istidslag. Et meget fascinerende sted for alle aldre og interesser.

mange år

Indsendt af Bente Jokumsen

Jeg har kendt området siden jeg var barn, jeg har tilbragt mange timer i og omkring Trelde. Mit favorit sted er klipperne langs standen. Her er der så meget historie. For ikke så længe siden gik jeg en tur på stranden for at kigge på klipperne. Jeg er så godt som 100% sikker på, jeg var den eneste på stranden ligen netop i den time. Det føltes lidt som om at være trukket med i en film, hvor der ikke var andre tilbage end mig. Være omringet af vand på den ene side og kæmpe klipper på den anden også en stilhed, den type stilhed der kan høres. Det er ret unikt.

En utrolig alsidig skov

Indsendt af Anne Mette Storgaard Mikkelsen

Jeg stiftede bekendtskab med Treldeskovene for mange år siden. Her kom jeg ofte med en gruppe unge mennesker med forskellige handicaps. De nød skovens stille ro, de mange forskellige træer, skrænterne osv. Siden er jeg med glæde kommet der på familieture; men også blot for at gå en tur og nyde skovens skønhed. Jeg glæder mig hver gang turen går til Treldeskovene

Vild natur ved Lillebælt

Indsendt af Niels Ole Præstbro

I Treldeskoven kan børnene stå og kigge på det vildeste.. Træer der er gledet, væltet og knækket ned i Lillebælt. Lillebror klatrer ned og får en sko fyldt med Lillebælt ler med op. Tung og glat. Grin i naturen.

Æggejagt med børnebørnene

Indsendt af Ebba Jakobsen

I påskedagene tager familien på Trelde Næs. Først går vi en lang tur, så får det ældste barnebarn de indkøbte påskeæg, som hun gemmer i et stykke skov med masser af ramsløg. Når hun kalder på os, går jagten ind. Og den er svær - selv det ældste barnebarn glemmer ofte, hvor det sidste æg er gemt!! Vi voksne plukker ramsløg, til ramsløgpesto etc. Endelig efter en del frustration er også det sidste æg fundet. Så går turen hjemad til varm cacao, juice, kaffe, te og nybagt brød med brombærmarmelade, brombærrene er plukket efteråret forinden.

Trelde-næs

Indsendt af Alice Kellebjerg

Er livet træls - tager jeg mine to hunde med i bilen og køre ud til treldenæs for at tilbringe nogle timer i ved skov og strand - hundene nyder turen og jeg kommer forfrisket hjem i bedre humør. På Trelde næs har jeg flere gange oplevet marsvin. Absolut et af mine yngligsteder i skønne smukke Danmark. Værdig til naturkanonen

Livsbekræftende naturoplevelse

Indsendt af Britta Nielsen

Ture til Trelde Næs har været en stor del af min opvækst og mit liv i Fredericia. Som barn og senere med egne børn har turene til Trelde været inspirerende, spændende, sjove og livsbekræftende. Den friske luft, de skønne strande, spændende og farlige skrænter, lange gåture og sjove lege. Trelde er skøn og uerstattelig.

Historie “skrevet” i sten

Indsendt af Lily Staub

Elsker at tage til Trelde Næs med familien. Vi var afsted i efterårsferien og lede efter fossiler. Ungerne elsker at lede og tanken om stå med noget så gammelt i hånden er vi alle vilde med. Det er en del af Danmarks historie

Skrænterne med følfod

Indsendt af Niels Jørn Krogh

Det er en særegen naturoplevelse at gå langs kysten af Trelde Næs med det plastiske ler. Hele partier af skovbrynet kan glide ned af skrænten og står som en terrasse inden træerne endelig vælter. Landskabet er i konstant forandring. Det ser anderledes ud end forrige gang, man var på stedet. Hver drejning af stien giver nye overraskende udsigter. Skrænternes rå ler er furet af regnvand. En enkelt plante synes dog godt om de specielle betingelser, nemlig følfod. Den kan stå i et tæt tæppe. Husk at tage en tur herud i det tidlige forår, når den står med sine fine gule blomster

Treldeskove

Indsendt af Poul og Lilian Pedersen

Treldeskovene og Trelde Næs er et helt unikt område i Danmark. Skovene rummer store naturværdier i form af sjældne dyre-og plantearter. Skrænterne langs kysten består af plastisk ler. Det bevirker, at naturen til stadighed forandrer sig p.gr.a. skred. Vi går ofte ture, både i skovene og på Næsset. Det er altid spændende at komme derud og se, hvad der er sket, siden vi var der sidst. Hvert år skal vi ud for at se de store gøgeliljer. Vi har kaffen med. Når vi sidder der - helt uforstyrret - og kigger ud over havet, tænker vi altid på, at Danmarks nationalmelodi må være blevet til her: "Der er et yndigt land. Det står med brede bøge. Nær salten Østerstrand." Vi har også oplevet at se sort hugorm. Jeg ville lige bukke mig for at snøre et snørebånd, da hugormen ganske rolig glider forbi min skosnude. Skovene er helt utroligt smukke, når ramsløg, liljekonval og anemone blomstrer. Når der er begivenheder i familien eller blandt vores venner, går turen også ofte til Trelde. Vi har holdt fødselsdage med medbragt mad. Vi har tradition for at holde smutkonkurrence med vores naboer gennem ca. 40 år.Vi kan ikke komme i tanker om et mere smukt sted at tage hen.

Treldeskovene - naturperlen over dem alle

Indsendt af Anne Kristensen

Fredericia Fælled er lykkeligvis for nyligt blevet fredet. Men, vi mangler stadig en permanent beskyttelse af de enorme naturværdier som Trelde skovene og rummer. Derfor bør der ske en udvidelse af det fredede område ved Fælleden til også at omfatte fredning af Trelde Næs skovene. De er et af vores største aktiver - og derfor har vi et ansvar for at bevare dem for eftertiden.” Trelde skovene er i Danmarks top 3 over mest bevaringsværdige skovområder, på grund af deres store rigdom på forskellige arter. Og når det gælder orkideer og svampearter ryger de i den nationale top 1 og 2. Trelde skovene er derfor ikke kun af lokal interesse, men i høj grad også af national interesse. Det giver en forpligtigelse til at beskytte disse værdier, der rækker langt, langt ud over nogle få enkeltpersoners kortsigtede interesser. Lige nu er der ingen garantier for beskyttelse for eftertiden. Det skal ikke være op til en tilfældig lodsejers forgodtbefindende at beskytte eller udrydde disse værdier. Store dele af området er relativt utilgængeligt og ligger uforstyrret hen. Det skal vi også beskytte! Uforstyrret natur er en sjældenhed i Danmark og derfor har vi en særlig forpligtigelse til at passe på den, der er tilbage. Derfor er det vigtigt, at nogle naturområder friholdes nye stisystemer. I andre mindre sårbare områder, skal vi skabe gode adgangsforhold og mulighed for rekreativ nydelse af naturen. Dertil kommer, at Trelde skovene er en del af det, der nu er Naturpark Lillebælt. Naturpark Lillebælt er samlet set med til at give Trekantområdet et løft naturmæssigt og rekreativt. Det skal vi beskytte og videreudvikle. Både til gavn for naturen – men også fordi det gavner vores muligheder som site for oplevelsesturisme. Det er vigtigt, at Naturpark Lillebælt sikres et reelt naturindhold, således at Naturpark Lillebælt ikke kun ses som et turisme udviklingsprojekt. Det er vigtigt, at der rent faktisk er god natur at opleve i Naturpark Lillebælt.

Naturen i centrum

Indsendt af Per Skovsen

I centrum af Danmark ligger Trelde Næs med Treldeskovene. Her finder både børn og voksne et naturområde, der rummer næsten al den natur, der findes i Danmark. Skovene er unikke med sjældne planter og træer, f.eks. orkideer, og med enestående kontraster fra skovens stilhed og ro til de skridende skrænter ved den vilde kyst, hvor der også kan gøres geologiske opdagelser.

Barndomsminder!

Indsendt af Conny Bergmann Jensen

Trelde skov vil for mig altid være et særligt sted at komme på alle årstider! Min mor er født og opvokset i Trelde, og kender derfor skoven temlig godt! I min barndom i 70'erne så vi ofte sorte egern i granskoven, Hvor de susende op og ned til stor morskab for hele familien! Så dette sted vil altid være noget særligt for mig!

En naturoplevelse ud over det sædvanlige

Indsendt af leif urhøj

Treldeskovene er en naturoplevelse ud over det sædvanlige, stilhed og lyde, en fantastisk natur, der vækker alle sanser. Man kan få en fornemmelse af den oprindelige uberørte natur, som man jo ikke kan opleve mange steder i Danmark.

Skovens dag på Trelde Næs

Indsendt af Inger Pabst

Hvert år afholdes der Skovens dag på Trelde Næs. Sidste arrangement var i maj måned. Her deltog jeg i arrangementet sammen med min datter og 2 af hendes veninder. 15-20 grønne foreninger var med til at gøre skovens dag til en stor oplevelse for pigerne. Der var klatre, skovens folk, jægere, fiskere, sup-boards, m.v. En naturvejleder satte fokus på skovens historie.

Et væld af oplevelser

Indsendt af Karsten Enggaard

Her er stedet, hvor det er svært at koncentrere sig. Skal de se efter planter, forsteninger, naturfænomener, fugle, sommerfugle eller svampe. Det hele omgivet af fantastiske scenarier med træer, der skrider 10 meter ned af skrænten kranset af gøgeurter. Far vild i en vild skov. Det er her, det sker.

Mindfullness

Indsendt af Anette Friis Boysen

Når man skal have clearet hjernen, så køre man til trelde næs og går en tur rundt i den fantastiske rå natur, og hjernen er klar på ny. Som familie bruger vi også skoven og stranden, som en fantastisk familie kvalitetstid, sted ❤️

Foto Til mit sted!

Indsendt af Jørn Weiss

I skal da ikke snydes for et foto fra Trelde Næs. Billedet er tage i Januar 2018 og det forstiller den yderste spids af Næsset. Det er et sted der aldrig er ens. Nu siger systemet at jeg skal bruge 200 tegn, så jeg har skrevet i et andet indlæg så er Trelde Næs en perle som er du burde besøge. Jørn Weiss

Mit sted!

Indsendt af Jørn Weiss

Ja, Trelde Næs er mit sted. Vi kommer der flere gange om året og det er aldrig det samme man ser. Naturen er så foranderlig. Jeg kan kun opfordre til at tage en tur på Næsset. Man kan ankomme med bil eller med bus. I bil er der rigtige gode muligheder for at parkere og med bus kan du ankomme en gang i timen, direkte fra Fredericia banegård. Men der er også mulighed for at få sin campingvogn med, stor og dejlig campingplads findes der. Er du til overnatning i Shelter så findes der to steder i skoven hvor det er muligt. Der findes selvfølelig også mange gode stier, nogle af dem kan benyttes af kørestol. Alt i alt er Trelde Næs en perle, som ligger tæt på de store byer i Trekantsområdet, men man mærker ikke den urbane udvikling her. Jørn Weiss

Dagens begyndelse

Indsendt af Lillian M. Johansen

Hvordan skal det næsten kunne lade sig gør, at beskrive Trelde Næs, det er nemlig noget som skal opleves.. og har du først været der en gang, så vil du med stor sandsynlighed komme igen. At pakke en lille rygsække, med sin morgenmad, traveskoene på, først gå langs vandet med kig til Vejle fjord og måske blive blæst godt igennem og dernæst ind i skoven/troldeskoven og endnu længere ind hvor dyrene og fuglene får stemmer.. Sætte sig på en af de gamle træstammer, der er skåret ud til bænk, og nyde dette kig over Trelde Klint til Lillebælt.. så er dagen begyndt og allerede fuldendt.. Lillian

Enestående bioversitetsskov med grævling og Sortspætte.

Indsendt af Mariane Jensen

Treldeskovene er enestående. Et helt unikt dyre- og planteli, med kyst på begge sider. I sommer mødte jeg hen under aften en grævling, som gik med “trynen” nede i skovbunden. Den opdagede mig først da den var få meter fra mig, da udløseren på mit kamera klikkede løs. Få dage forinden havde jeg stævnemøde med sortspætten, som hakkede løs i en gammel udgået træstamme.

Fiskeri og kratluskeri

Indsendt af Birgitte Christensen

Treldeskovene og kysten langs skovene er et ultimativt turmål for mig. Som naturnyder på utallige måder nyder jeg den storslåede natur i området. Langs kysten svinger jeg stangen i håb om store ørreder, og der er ørreder både store og små. Dog er de ikke altid lige villige til at bide på krogen. Men uanset fangsten er selve oplevelsen af den unikke natur med skrænter, og nedfaldne træer hele turen værd. En anden stor passion er svampeplukning. Her i sensommeren og efteråret hører man lyden af knækkende kviste over alt i skovene. Det er kratluskerne, der prøver at liste rundt i skovbunden på jagt efter de mange forskellige svampe, der findes i området. En søndag tog jeg turen derud, ikke med de store forhåbninger om svampe, da alle andre sikkert havde fået samme ide. Og jeg havde ret. Overalt hørtes knasen i skovbunden. Ivrige svampeplukkere overalt gjorde min forhåbninger om at finde noget minimale. Jeg brugte ca 3 timer derude med en et utrolig ringe udbytte af svampe, men et stort udbytte af oplevelser. Når man som jeg bevæger mig væk fra stier og veje skal man springe over grøfter og bevæge sig gennem brombærkrat mm. Det er en udfordrende og spændende oplevelse. Da jeg havde opgivet alt, havde mistet orienteringsevnen og var der midt i alt det storslåede var guldet pludselig foran mig, altså svampeguldet. Jeg var havnet midt i en oase af trompetsvampe sort guld. Jeg havde ikke fundet kantareller, men hvad gjorde det, når trompetsvampe smager mindst lige så godt, og her var der til et godt måltid. Jo. Treldeskovene er et eldorado af natur og oplevelser. Et sted jeg aldrig bliver træt i at udforske og nyde i fulde drag.

Treldeskoven rummer ufattelig megen kulturhistorie. Min oplevelse er et besøg ved Krummebækken, hvor selskabet fik vist de spor, der er fra begivenheden i 1657

Indsendt af Henning Møberg

Følgende er nedskrevet af en lokal bonde i Trelde. En svensk løjtnant var uhøvisk over for en gårdmandsdatter i Trelde (svenskekrigen i 1657). Hendes to brødre blev enige om, at han skulle straffes for den ugerning, men de gjorde det så grundigt, at de kom til at slå ham ihjel på æ ”Thrunagre”. Da denne afstraffelse blev indberettet til kommandanten, der havde kvarter i Fredericia, gav han den befaling, ”at hele byen skulle brændes af, og alle beboerne springe over klingen” – mishandles til døde. Denne ordre fik Trelde Byes beboere nys om. De besluttede alle at flygte ud i skoven. Nogle modige mænd ville se hvad der skete, så de blev tilbage i skovbrynet, men de svenske dragoner fik øje på dem og satte efter dem, men de stedkendte beboere for ud over tørvegravene øst for byen og smuttede væk fra forfølgerne. Hele byen blev brændt af, på nær et hus, der lå vest for møllen, men ingen af landsbyens beboere faldt i svenskernes klør. Sporerne fra dengang er næsten forsvunden. I en bakkeskråning ned mod Krogbækken nær stranden findes nogle fordybninger i skovbunden som de lokale kender som ”æ hytstej eller svenskegravene”. ”Æ Trunager” bærer endnu det navn, de ligger syd for Franks gård. Mit biled vedrører en anden kulturhistorie Ane Ryholt på Trelde Næs

Mor, du skal være mormor

Indsendt af Verena Knudsen

Jeg elsker at gå tur i Trelde Skovene. Det er vild natur og det er fedt at kunne opleve både Lillebælt og Vejle Fjord på samme tur. Ungerne elsker de gode klatre træer og også at bruge de mange ting fra grejbanken tæt på stranden. Det var også her, jeg fortalte min mor, da hun skulle være mormor for første gang.

Nissehulen ved Troldeskoven

Indsendt af Ninna Heller Johansen

Hvert år omkring november laver jeg en hyggetur til Trelde for min lille familie. Vi går en vidunderlig tur og ender i troldeskoven bag troldehuset. Her fortæller vi nisserne vores juleønsker. Her er magi til fantasien <3 Jeg er født og opvokset i Fredericia, og Trelde Næs er en ualmindelig dejlig og historisk spændende plet på jorden.

Skoven som klasseværelse

Indsendt af Henrik Mikkelsen

Igennem fem år har jeg fast en dag om ugen brugt naturskolen på Trelde Næs som base for undervisning af en skoleklasse. Vi har arbejdet med at inddrage alt i skoven i de opgaver der blev stillet. Timerne indeholdt faglige områder fra naturfag, idræt, billedkunst og matematik. En skøn måde at børnene motiveres gennem et klasseværelse i naturen. Trelde Næs byder på alle former for indtryk lige fra samtaler og opgaver om store livsspørgsmål og vores klodes fremtid og til simple matematiske udregninger set i praksis i skoven. Skoven og strandens beskaffenhed gør det muligt at lave fysisk udfoldelse, hvor alle på en langt mere ligeværdig måde er i stand til at deltage i idrætsfaciliteter opgaver. Lad fantasien få fuld mulig udfoldelse og skoledagen bliver unik og eksemplarisk i forhold til ideerne bag skolereformen.

"Det er sååå vildt"

Indsendt af C. Pedersen

Når ungerne bliver overraskede i den vilde natur - så bliver man bare glad :-)

På tur med 100 børn til shelterne i Trelde

Indsendt af Helle Oxholm

Årets tur er når vi i januar måned tager bussen til Trelde Næs med Sfoens mange børn. Vi bruger Shelterne og denne skønne natur lige der omkring. Vi tænder bål, varmer pølser og rister brød.. Børnene elsker dagen og det gør pædagogerne også.. Her er udsigten fra “vores” sted❤️

Løvfrøer i Treldeskov

Indsendt af Lena@abildgren.dk

I maj måned var vi på tur med guide for at se og høre løvfrøer ved solnedgang. Sikke en fantastisk oplevelse. Vi fik også set vilde orkideer, snakket med hestene og set den smukkeste solnedgang ;0)...

Fredag i skoven

Indsendt af Lene skousen

Hver fredag er min dreng i skoven med hans klasse. I treldes skove, kan man bygge huler og hygge sig siger han. Træerne er meget specielle, så man kan også klatre i dem, uden problemer. Skoven er tæt nogle steder og det giver sådan en god stemning . Og der er mange gode dufte til vores hund der ude, fordi der kommer mange andre mennesker og lufter hund i den foranderlige natur der ude, Fortalt af Anton på næsten 8 år.

Den eneste skov i dk det er lykkedes mig at fare vild i 😂

Indsendt af Debora Ravnhild

Hele Trelde Næs er interessant, både historie-, samt rent biodiversitetsmæssigt. Jeg har det med at fordybe mig så meget i alle former for vækst, fauna og div insekt, dyreliv og fugle at jeg glemmer tid og sted og desværre for ofte også hvor langt jeg egentlig bevæger mig væk fra offentlige stier, hvilket ikke altid er lige hensigtsmæssigt😩😂 Stedet bjergtager mig og jeg undres til stadighed over hvorledes tiden bare forsvinder i et vingesus når jeg opholder mig derude på næsset og dybt inde i den yderst interesante løvskov. Trelde skovene har ALT, og er en åbenbaring for alle naturelskere. Her finder du insekter, padder, planter, urter og orkidéer der ikke findes andre steder i Danmark - og så er hele naturherligheden smukt indrammet af Lillebælt 🌊

Sjældne arter på plastisk ler

Indsendt af Hans Henrik Bruun

Skoven har en helt enestående biodiversitet takket være de udskridende skrænter af plastisk ler og med kildevæld i. Dette geologiske underlag har givet har forhindret ordnet skovbrug og derfor "fremtvunget" urørt skov i praksis. Stor gøgeurt, sjældne knoldslørhatte og insekter knyttet til gamle træer og blomsterrige skovbryn.

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.