Der vises 20/20

Nyeste oplevelser

Vejlernes vilde vidder.

Indsendt af Marianne Riis

Som naturområde er Vejlerne ikke til at komme uden om. Her er et væld af faciliteter til publikum, der har et besøgstal på 150.000 om året - samtidig med at natur- og dyrelivet har fred og ro inde i reservatet. Vejlerne er Danmarks største, videnskabelige reservat og byder altid på fantastiske naturoplevelser. Her lever vandspidsmusen, der er Danmarks eneste giftige pattedyr og i den anden ende af skalaen findes kronhjorten. En af mine favoritoplevelser er når tranerne samles på Vejlerne om efteråret. Intet sted i Danmark kan der opleves traner som på Vejlerne. Fornylig sad en havørn på en trane. Vildere bliver det ikke....

Bygholm Vejle Havørne

Indsendt af Kristian Røge

Bedste sted i Nordjylland til fugleobs. I dag så jeg til eksempel 7 havørne samtidigt på bygholm engen. Fra Kraptårnet ses traner i massevis komme ind til solnedgang i efteråret. Kærup Holme er fantastisk til rørhøge og sortterne, samt mågekolonien. Han Vejle er altid godt for skægmejser og vandrikse.

Skægmejser og Skestorke

Indsendt af Flemming Bornholdt

Vi blev lokket til Vejlerne i håbet om at se Skægmejser. Vi gjorde først stop ved info-centret på Bygholmdæmningen. Der findes en rigtig flot udstilling, som absolut er værd at se, hvis man alligevel kommer forbi. Vi fik desværre ikke Skægmejserne at se på vores første tur. Men det fik vi heldigvis at se på de følgende ture. Til gengæld så vi for første gang Skestorke. Lige udenfor udsigtstårnet på Bygholm Vejle. Der er 7 fugletårne, så man kan godt sætte en dag eller to af, hvis man vil se det hele.

Naturpleje med køer.

Indsendt af Gunda Tøfting Kristensen

Jeg har tilbragt mange morgener ved Vejlerne, og hvor er det dejligt at se hvor godt køerne har det, man kan ligefrem fornemme hvordan de nyder det, de har en fast rute hver morgen, inden de når ud på engene.

Han Vejlerne

Indsendt af Karl Kristensen

Han Vejlerne er efter min mening, en af de bedste steder at opleve fugle på tæt hold og der er både almindelige og sjældne fugle imellem. Jeg har flere gange set den sky Vandrikse og Skægmejser bliver man aldrig træt af at observer.

Et myldrende fugleliv i stort vådområde

Indsendt af Jørn Clement Andersson

På alle årstider et vekslende levende fugleliv i det flade landskabs vådområde - og som er gjort tilgængeligt via udkigstårne og lange snoede gangbroer i rørsumpen takket været Aage Jensens Fonde. Tæt ved tillige Bulbjerg- massivet og fuglefjeld. Jeg bor lige i nærheden - og området har givet mig mange dejlige oplevelser: brushaner, nordamerikansk rørdrum, traner, skestorke, fiskeørn, skægmejser, der flyver om ørerne på een, som var jeg i et voliere.

Super fuglested.

Indsendt af Lisbeth pilgaard.

Jeg har haft mange gode oplevelser på vejlerne. Set traner for første gang, langt ude men fedt(det var dengang, hvor de var sjældne, for ikke så forfærdelig mange år siden). Så også skestorke første gang der - mange. En stor oplevelse første havørn observation var også på vejlerne. Når vi er ude i Danmark /Verden og besøger Gode fuglesteder bliver vi altid skuffede. Der er ikke noget som Vejlerne.

Se verden vågne

Indsendt af Anja Hansen

Vi har flere gange besøgt Vejlerne, men den oplevelse, der står klarest. Er en sommernat hvor vi vækkede børnene ved 3 tiden og kørte et par timer i bilen for at se verden vågne. I starten var det bare lyden af skarverne, der vågnede,vi hørte, men snart kunne man også svagt ane, det mylder der var på den lille ø. Det er en oplevelse som vores piger stadig taler om.

En augustaften ved Han vejle

Indsendt af Lars Heiring Sørensen

Når jeg tager ud, er det oftest for at opleve stemninger mere end for at se sjældenheder, og denne aften var der udsigt til stille vejr og solnedgang. På vej mod vest kunne jeg dog se, at solen nok ville få nogle skyer at slås med, men nu var jeg jo på vej. Jeg gjorde holdt på Lund Fjord Dæmningen for at gå et smut ud omkring skjulet i rørene. Der er sjældent så meget at se fra skjulet men gode muligheder for at høre og se skægmejser fra gangbroen. En storfamilie af skægmejser underholdt mig med ivrig aktivitet i tagrørene, og indimellem satte mejserne sig på skift på gangbroens rækværk kun få meter fra mig. De var meget nuttede og bløde at se på hvorimod en rørsanger, der kort gjorde dem selskab, så meget forslidt ud. Oplivet kørte jeg så videre til Kærupholme-Skjulet ved den anden ende af dæmningen. Også her havde jeg det hele for mig selv. Solen var ved at gå ned mellem skyerne, som blev gyldne ligesom skyrækken mod nord. Mens solen nærmede sig horisonten blev himlen mod øst blegrød-violet-mørkeblå, og skyerne mod nord blev til sidst gråblå, og nu var solen nede. Samtidig med dette farveskifte kom flere og flere svaler . Flest landsvaler men også en hel del digesvaler. Snart kom de højt , snart kom de lavt og fyldte luften med et dejligt kvidder. Jeg tog så tilbage og gjorde holdt midt på dæmningen, hvor jeg stod en halv times tid. Der kom flere og flere svaler i tusmørket. Der var et rislende kvidder og satte jeg kikkerten for øjnene, var det som at se ind i en myggesværm. Enkelte svaler tog udflugter ud over Lund Fjord men kom tilbage. Sværmen nærmede sig mere og mere rørene. Nogle svaler gik ned, men en rørhøg forstyrrede ved at flyve frem og tilbage lavt over rørene - måske på svalefangst. Den blev dog hele tiden forfulgt af flere hundrede svaler, og til sidst fortrak den. Inden der nåede at falde ro over rørene, var der dog endnu et par overraskelser tilbage. Først 3 skinnende hvide skestorke , der mod den mørke himmel fløj lavt henover mig, og minsandten om ikke der lidt efter kom en rørdrum lydløst, lige forbi. Nu var svalerne forstummet og der hørtes kun lidt gakken fra de grågæs – flere hundrede – der var søgt sammen på vandet i Han Vejle. Og myggene var begyndt at genere mig så jeg forstyrrede stemningen ved at starte bilen og køre hjem. En dejlig aftentur var slut.

En vinterdag på Vejlerne.

Indsendt af Elly Hansen

I mit lange liv som ornitolog har jeg besøgt mange spændende fuglesteder. Jeg har boet i Thy i sytten år og besøgt Vejlerne utallige gange. Her er jeg aldrig blevet skuffet. Det er det mest spændende sted jeg kommer. Jeg er altid vendt hjem med gode oplevelser og indtryk, både af naturen og selvfølgelig, ikke mindst fuglene, som jeg brænder for. En af de oplevelser jeg aldrig glemmer, havde jeg den 9. marts 2018. Det havde været frostvejr i meget lang tid og al vand var frosset til. Kun nogle ganske små pytter langs gangbroen var isfri. Her fouragerede Vandriksen. Den gik, helt uanfægtet af min tilstedeværelse, og rodede i vandet, trak vandplanter op og undersøgte dem for smådyr. Jeg stod fuldstædig stille i lang tid, mens jeg observerede og fotograferede den ellers så sky fugl. Normalt hører man kun dens skrig eller ser et glimt af den, når den lynhurtigt passerer gangbroen for at komme over på den anden side. Og væk er den så igen. Nu kunne jeg rigtig se, hvor smuk den er. Jeg gik tilbage til bilen, fuldstændig beruset af denne oplevelse. Først da jeg sad i bilen gik det op for mig, hvor meget jeg egentlig frøs. Jeg kørte hjem. Dybt taknemmelig over, at man kan blive sådan en oplevelse forundt.

Natlyt og nordlys

Indsendt af Henrik Haaning Nielsen

At være ude i forårs- eller sommernætterne i Vejlerne er en stemningsfuld naturoplevelse. Vejlernes rørsumpe og rørskove emmer af spøjse og fine lyde. Den 6. maj 2018 havde jeg afsat hele natten, da det var stjerneklart og vindstille. Rørdrummernes dybe pauken, der lyder som et pust henover en vinflaskes munding, hørte man hele tiden. I mængder. Vandriksernes taktfaste og hidsige grynten hørtes overalt. I det fjerne trompeterede et par traner. Efter nogle sekunder svarede et andet par - og endnu et. Da jeg nåede Selbjerg Vejle blandede de bløde fløjt fra flere plettede rørvagtler sig. Stille glæde. Det var en af de arter, jeg havde håbet på at få høre. Midt på natten var jeg nået til Lund Fjord. Den nordligste sø i de Østlige Vejler. Pludselig startede et sært lys at danse på nordhimmelen. Nordlys! Som blafrende gardiner skød linjer af lys op og ned i bølgende bevægelser. Wow! En halv time varede det, og jeg stod bare og nød synet med en kop kaffe i hånden. Altimens begyndte en blåhals at synge. I baggrunden trompeterede et tranepar. Rørdrummerne paukede løs og fra Han Vejle lød en piftende plettet rørvagtel. Jeg kørte glad hjem i morgenens første lys. Vejlerne havde leveret igen!

Vejle giver glæde

Indsendt af Louise Birgitte Kristensen

Jeg er opvokset i Vejle og med årene, ja så sætter man pris på alle de skønne steder der er i Vejle. Den skønneste natur og fred på alle årstider. Vejle har sjæl og det er vigtigt at give der videre til næste generation.

Majaften over Vejlerne

Indsendt af Andrea Marie Nielsen

Det er ikke bare på Rømø man kan opleve fænomenet Sort Sol, Vejlerne kan også være med, omend i en lidt mindre målestok. Her en lille lokal "Sort Sol", den skønneste aften i maj 2017. Fra fuglehuset på Vejlevejen mellem Thisted og Fjerritslev.

Fuglekig

Indsendt af Charlotte Basballe

En aften i september - tæt på solnedgang. Ud af Alvejen, ned af stierne til "Fuglehuset". Udsigt over Vejlerne: Ikke en vind, aftenro og mange forskellige fugle. Det var en smuk smuk oplevelse og man under alle at stå og kigge ud over Vejlerne uden anden forstyrrelse end de forskellige fugle, der flyver forbi og rundt eller svømmer i vandet på jagt efter mad. SKØNT!!!

Jagtfalk

Indsendt af Erik Røjgaard

D.20-7-2010 Var jeg på tur i Vejlerne og observerede en ung Jagtfalk som var i færd med at æde en Storspove. Den blev angrebet af to Rørhøge , som åbenbart ville have deres del af "kagen" . Det blev dog en kort fornøjelse for "tyvene" , da de blev jaget godt og grundigt på porten .

Havørn

Indsendt af Bent Lyngklip Kjeldgaard

En dag i foråret 2018 stod en kammerat og jeg på Vejlerne ved Vestsøen og kikkede i vore teleskopkikkerter efter fugle i søen og langs bredden på mudderfladerne, da en dame kommer og parkerer sin bil lige ved stedet hvor vi står. Hun stiger ud af bilen og spørger: " Hvad er det i kikker efter? Ja jeg er jo godt klar over at i kikker efter fugle, men er det noget bestemt i kikker efter?" Min kammerat svarer "Ja vi kikker da blandt andet efter den Havørn der kommer lige der" og peger op i luften, og minsanten om ikke der kommer en voksen (gult næb og hvid hale) Havørn svævende på stive vinger lige hen over hovedet på os. Både damen og vi fik os en på opleveren den dag.

Dramatik i ande damen. Sejlivet ands endeligt. Se julen fra en ansk synspunkt.

Indsendt af Søren Ulrich Thomsen

03-12-2016. Turen gik til Vejlerne, fantastisk vejr solen skinde, dramatik i andedammen, en and der var levende med tarmende hængende ud af et stor hold i ryggen (hvordan det hul er lavet hvides ik). Straks lander der en ung svartbag ved siden af den and og hiver lidt i andens frit tilgængelige tarme, anden dykker, men hvergang anden dykker bliver der bare rykket mere i de tarme, og de væltede ud. Den er stadig levende. Pludselig forsvinder alle fuglene på nær en meget stor brun ung havørn, der dykkede efter anden, med tarmende uden for kroppen dykkede gråanden lige i ratte tidspunkt for at undgå de spise klør. Ørnen landede men holdt øje med den and. Efter at jeg havde set på dette senarie i 20 minutter fik den unge svartbag hevet så meget at den endelig aflivet den stakkels and, så gik havørnen i aktion igen 3 gange prøvede havørnen at fange den døde gråand uden at få fat i fuglen. Men den var tæt på hver gang. Da den unge havørn var tættest på mig kunne jeg se at den havde ringe på begge ben, det var spænde om jeg kunne blive ringenes herre og aflæse ringende, det var tæt på, jeg kunne ligge skæmte at der stod noget men ikke hvad. Men jeg kunne se hvad farve ringende havde rød på højreben og metal på venstre ben. Desuden var min anslåede alder ud fra næb farve, næbrods farve og farven på fuglen fjer, til at være en 2K, altså til at være udklækket i 2015. Alt dette havde jeg set inde fra skjulet ved naturcenteret på Bygholm Enge. Men skulle til at vider over til det nye fugle tårn ved Østerild Fjord, og skulle lige til at sætte mig ind i bilen, da jeg ud af øjenkrogen så noget meget stort sort lande i vandet Den ung havørn var så desperat at den nærmest fløj direkte i vandet efter den døde and. Der var igen sprøjt, så det var sikkert mere planlagt ind det så ud. Havørnen så total overrasket over denne manøvre, efter ca 1. minut lettede den stor fugl imponerende let fra vandet, der var kun et enkelt vingebask, det er egentlig utroligt at den stor ørn kunne værre så elegant. Efter denne lille ufrivillige svømmetur , lande den unge havørn på nærmeste bred af søen. Dramaet var slut for denne gang. 4 timer sender var vi på Bygholm enge igen , og meget hurtig fandt vi den unge havørn igen, men dramaet var ikke slut indnu. Ørnen fløj op og lande på kanten af isen. Og hev en meget død and op, der var spist noget af anden men kan ikke med sikkerhed sige at det var den samme and, men det var en halv spist and, der var ved at værre mørkt så jeg kunne ikke se hvad det var for en and. Den unge havørn landede et stykke der fra. Uden varsel kom der en endnu større fugl ind fra Ferritslev siden, en voksen hun havørn, den ville have den døde and, men det fik den ikke, De 2 havørne slåede så fjerne fløj rundt om ørne på dem. Hun havørnen var særdeles utilfreds med ikke at få den and, 3 forsøg fløj hunnen vider og så var der så mørkt at vi havde svært ved at se flere fugle. En hurtig flyvende vandrefalk tog en hurtig tur nær naturcenteret og så var den væk. Så havde vi fået nok drama for i dag. Ørnene var så tæt på at vi kunne se dette beskrivende uden kikkert, 255-234 m fra naturcenteret på Bygholm dæmningen på Vejlerne. havde rød metal ring på højreben og metal farvet på venstre ben. Højreben er det ben hvor på landsfarven er på og venstre ben er det års koden farven er på. Så burde man kunne se hvor ørnen kom fra, og det kunne man også. Farverne indikerede hvad land de kom fra, jeg var lidt træt af at jeg ikke kunne læse hvad tal der stod på ringende,så havde man kunne få at vide hvad for en specifik rede ørnen kom fra. En samtale med Kim Skelmose, indikerede at ørnen var polsk, men det var den ikke. Men der var noget galt, jeg havde glemt at ørnens højre var min venstre så det gav en helt anden mening. Ringe til Kim og fortalte ham om min opdagelse og at den var fra et andet land. Kim Skelmose havde lige været på International havørne kongres og talt med en havørne mand fra dette land, som han fortale at der i Danmark ikke var set havørne fra hans land i DK. Men det passede ikke, den havørn jeg havde set den 3. december 2016, viste si at blive af en meget speciel havørn Sent 05-12-2016. Til den Finske ringmærknings afdeling. A Google translated document I have a question about color ringing of a Perhaps Finnish (?) sea eagles. On Saturday I was at the Vejlerne in Thy. DK. There I saw a young eagle with a red ring on the left leg and a metal colored ring on the right leg. It was so close that I could see that something was written, something on the rings, but not what. I was told that it could be Finnish, there was only one color on each leg. Is it true that the Finnish? The scene. Vejlerne Thy, North West Denmark N57020474 E 9054544 Yours sincerely S.U. Thomsen Denmark ….. 28. december 2016 Dear The sea eagle you have seen might be from Finland. In 2015 red rings were used in west coast of Finland for the birds ringed from the nest. The code in the ring is needed to identify the individual. you have a chance to see the bird again! Best regards, Juha Honkala Ringing Centre Finnish Museum of Natural History - LUOMUS ….……………….. De tusinde ørnes land. Jeg mener at ørnen kom fra De tusinde søers land, nærmer den finske vest kyst, hvilket ikke var set i Danmark før. Altså den første bekræftede finske havørn i Danmark, hvor fedt er det, der er så fedt, også kom den fra en rede ved den Botniske Bugt. Grunden til at man kunne se at ørnen kommer fra den Botniske Bugt er farven på de ringe som den havde på benede, Finland har 3 landskoder, en for den Botniske Bugt , en anden for Sydkysten , den Finske Bugt, og den treje er indlands Finland. Ørnen er født i 2015, jeg er ved at blive helt god til det der med at bestemme ørnes alder.

Fuglelivet i Vejlerne

Indsendt af Anni Oppelstrup

Vejlerne er et besøg værd året rundt - især når man kigger på fugle. Har selv haft så uendelig mange spændende oplevelser Der, at det kan være svært at vælge den bedste. Men de mange vadefugle, traner, Skestorke, gæs og rovfugle Er alene et besøg værd. Og skægmejser samt blåhalse ved Han Vejle er bestemt blandt mine favoritter. Vejlerne får min fulde opbakning som en del af Danmarks Naturkanon.

rolig og naturlig

Indsendt af Grethe E Mortensen

Trænger du til et "bræk" fra hverdagen er Vejlerne stedet. Du kan bevæge dit rundt og nyde årstidens fugle i deres travle liv. Se grææsene son stille svømmer runt i kanalerne evt. med en flok af unger bag. Hør svanernes vingesus. De mange vadefugle der undersøger vandet for føde . Enkelte græssende kreaturer. Ja en tur rundt her er godt for krop og sjæl.

Vinger i Vejlerne

Indsendt af Mia

Har den sidste tid læst op til jagttegn og har i den forbindelse øvet vadefugle, ænder og gæs til genkendelse med kikkert og teleskop. Vejlerne er et helt fantastisk sted, både at køre igennem, men er også et stop værd. Faktisk er det jo nærmest umuligt ikke at stoppe og kigge på det rige fugleliv vejlerne byder på.

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.