Der vises 27/27

Nyeste oplevelser

Uspoleret natur, nu og for 100 år siden

Indsendt af Birgit Straasø

For mig har stedet særlig betydning, fordi min farfar var skolelærer ved Stråsø Skole i starten af 1900 tallet. Jeg har gamle billeder, hvor plantagen var nyplantet, hvor Lærkehøj står tydeligt frem, og hvor der er hverdagsbilleder fra heden, hvor der plukkes bær. Smukt dengang som nu.

Hede, skov, vand og vildt - naturen i Stråsø er min ilt

Indsendt af Janne Hansen

Naturen er min ilt og Stråsø Plantage er min favorit iltflaske. Her er der højt til himlen, langt til naboen og tæt til den indre ro. Jeg søger derud på alle tider af året, hvor jeg elsker at traske i timer uden at møde et menneske, overnatte på den primitive teltplads og vågne op med fuglene, sidde ved siden af den rislende Lilleå midt i skoven med krogede egetræer omkring mig og læse min bog, ligge langstrakt med lukkede øjne i det duftende lyng i den hede sommer, følge lyden og lugten af brølende krondyr i det friske efterårsvejr, opdage ulvefodspor i mudder og sne, samle porse, kantareller, lyng, tyttebær og blåbær på de rigtige årstider, få røde kinder og pulsen op ved at bestige bakken op til Lærkehøj, hvor H.C. Andersen har stået og skuet over vidderne og fået inspiration til sin fremsynede ”Jylland mellem tvende have”.

Et imponerende aftryk

Indsendt af Trine R. Poulsen

Stråsø Plantage og Vind Hede er et natur område, sprængt fyldt med oplevelser uanset på hvilken tid af året man kommer. Her er mulighederne uendelige og kun fantasien sætter grænsen. Vi spiser mad fra trangia højt over trætoppene i tårnet på Lærkehøj. Vi holder bilen ind på markstykket ved Råstedvej og kigger efter krondyr. Vi vandrer, cykler og løber rundt på stier, ruter og grusveje. Vi tager på svampejagt eller O-løb gennem terrænet, hvor næste post trods sin tydelig orange farve, ikke altid er til at se. Vi oplever lyskegler fra pandelamper slynge sig gennem landskabet en tidlig aften fra en mountainbike klub, der lige skal have de sidste km i benene. Vi kører rundt på de åbne skovveje og nyder naturen fra bilruden. Ensomhed er ikke noget man oplever, da lyden fra rislende vand, fugle eller summene insekter er en fast del af området. Det er varierende natur og et rigt dyreliv, hvor højdemeter, imponerende udsigt og røde kinder er en garanti.

Krondyrbrøl og stjerneskud

Indsendt af Henriette Hagelskjær

Vind Hede og Stråsø Plantage er et enestående naturområde. Det er fantastisk og til tider overvældende at se de store flokke af krondyr, som lever der, og det er fascinerende at høre deres brøl og betragte deres kampe i brunstperioden. Det er altid en fornøjelse at opleve det alsidige og rige dyreliv, der findes der på heden. For nogle år siden havde min bror og jeg en speciel oplevelse en oktoberaften ude på heden; Vi stod og lænede os op ad bilen og kiggede op i den mørke aftenhimmel, mens vi lyttede til krondyrene, der brølede fra alle verdenshjørner. Da vi stod der, så vi begge et stjerneskud og kiggede derefter på hinanden; "Hørte du også det?!" Vi hørte et stjerneskud, hvor mærkeligt det end lyder! Hele oplevelsen med stilheden langt ude på heden afbrudt af krondyrenes brøl og stjerneskuddet var nærmest magisk...

Stråsø Plantage er Herrens Mark på Jorden.

Indsendt af Leif Theilgaard

Her oplever du ikke stilhed, men fravær af støj. Her hjælper GPSen ikke. Her må du føle dig frem. Tag cyklen med, for der er lange afstande på de grusede veje. Fuglsang Bro er mit fixpunkt. Det er herfra min cykelture udgår og jeg har altid fundet hjem igen – efter en tur i frisk luft og med gode naturoplevelser.

Hede / skov / dyr, det er Stråsø

Indsendt af Kjeld Rønnow

Fanatasisk sted med store variationer i natur indtryk. Skov, hede, søer, vandløb - åbne vider. Alt i en kombination af natur i kultur og uberørte hede med søer. Et rigt dyreliv. Som man ikke har undgå at opleve når man færdes der. Her er højdepunktet de store flokke af Krondyr som tit ses.

Krondyr i 100-vis

Indsendt af Hanne Møller Madsen

Adskillige gange gennem de sidste 20 år har jeg gået MANGE ture med min hund i og omkring Vind Hede (Blåbjerg plantage). Næsten hver gang har vi set krondyr, somme tider i flokke på 100-150 ganske tæt på. Fantastisk naturoplevelse!!!

Ren natur

Indsendt af Ester Andersen

Har tit været på besøg på Vind hede og i Stråsø plantage. Som barn sammen med mine forældre. Min far arbejdede i Stråsø plantage og kendte nogle af de gode steder, hvor der kunne plukkes tyttebær. Som voksen er det altid en glæde at tage en vandretur i området og nyde den "lidt vilde" natur. Hjernen kan renses og blive klar til nye opgaver.

Krondyr - i store flokke

Indsendt af Erik Skibsted

Kører af og til ud til området, for at se på de store flokke af krondyr, som er at se på heden og i området.

Krondyr.

Indsendt af Margit Andersen.

Vi kørte sidste sommer en ren hyggetur rundt i området på vores vej til Thyborøn. Vi så så mange krondyr forskellige steder, så vi til sidst helt holdt op med at sige SEEE der. :-)

Krondyr

Indsendt af Jens Christian Lundsby Jensen

for ca 1 år siden så vi nok mere end 1000 krondyr på samme tid på vind hede og et andet sted i stråsø plantage har vi flere gange både set og hørt tranerne. Vind hede er helt specielt med de åbne vidder og det var også her vi havde oplevelsen af de sidste urfugle.

Mere end bare en skovtur

Indsendt af Lisbeth Kirk Mikkelsen

Når man færdes i området omkring Vind Hede, kommer alle sanser i spil. Det er en helt speciel oplevelse at mærke den forskelligartede natur her, hvor man over forholdsvis korte afstande kan nyde lyset og luften på heden, den mørke skovbund mellem de høje graner, egekrattene med de slyngende kaprifolier, sandørkenen som dukker uventet op, de levende vandløb og det helt fantastisk dyreliv.

Kan man fare vild her!

Indsendt af Lars Mikkelsen

Vind Hede og Stråsø Plantage har en særlig plads i mit hjerte. Som veteran med PTSD søger jeg ensomheden og de store vidder derude.. Fornemmelsen af at man faktisk kan fare vild, og de meget sjældne møder med andre natur vandre drager mig derud.. Det unikke dyreliv og de mange møder med ulve, ræve, ørne, kæmpe krondyr og andet råvildt fylder batterierne helt op. Natten er min specielle tid, og en overnatning ved en af de mange søer, med ulvehyl natten lang, fylder mig med ærefrygt og en enormt glæde ved dette fantastiske spot i den danske natur.

Stor og vild natur

Indsendt af Bo Boysen

Vi har meget lidt 'vild' natur i dette land. Men fra Holstebro og næsten ned til Ringkøbing strækker sig et stort og meget øde område, der er alt for lidt kendt i offentligheden. Og centralt i dette ligger Vind Hede og Stråsø Plantage. Her oplever man store flokke af vilde krondyr, der lokalt holder vegetationen nede med deres græsning, og sammen med dem lever et toprovdyr - ulven. Bæveren bidrager til den naturlige dynamik. Det er rigtig natur! Og så bør sjældenheder som vår-kobjælde, cypres-ulvefod, mariehøneedderkop og trehornet skarnbasse tilføjes. Endelig er her et stort og delvist uudnyttet rekreativt potentiale i form af stilhed, ensomhed og noget så sjældent som rigtigt nattemørke.

MTB i Stråsø og på heden

Indsendt af Birthe Rathkjen

Jeg bruger ofte Stråsø på mine MTB ture med den lokale cykelklub, eller alene. Den store stille skov, og flotte lynghede er ny hver gang man kommer. Det er flot sommer, vinter, forår og efterår. At følge årstidernes skift giver ny energi i hverdagen. De anlagte MTB spor, er sjove og udfordrende, men også de stille skovveje, er smukke og hyggelige.

De store oplevelser ved Gosmer Bro

Indsendt af Jakob Larsen

Stråsø Plantage har en særlig plads hos mig. Her ligger min faste løbe-/vandre rute. Altid en masse naturoplevelser. En flok krondyr jeg er lykkedes at komme tæt på i granplantagen. Vildlaksen som står og gyder i Råsted Lilleå få meter fra stien i egekrattet. Kantarellerne og karl Johan svampe til vinterens retter. Det kan også være ulvelorten med benrester, der en dag lå i sporet mod heden ved siden af hedesøen, hvor tranerne ofte lægger ruten forbi. I dag var det nye spor af bæverens virke - et kraftigt træ ligger nu over Råsted Lilleå - måske stemning for en dæmning.

Laks, bæver og kronhjorte

Indsendt af Søren Brandt

De sidste danske urfugle forsvandt sidst i 1990´erne på netop Vind Hede. Det betød at området blev mere åbent for offentligheden. Dette fantastiske område rummer så meget natur, men er desværre ikke særlig kendt. Her gyder laks på over 1 meters længde, bæverne hygger sig med at fælde træer og bygge boliger i Råsted Lilleås brinker og kronhjortene ses nogle gange i flokke, der kan bringe tankerne til Afrikas savanner. Der findes mange fine stier i området og lejrpladser, så kom af sted til denne naturperle.

Ulvetracking med lokale ildsjæle

Indsendt af Michala Kristensen

Vi tog på en tur for at finde ulvespor og høre om udfordringerne med ulven og ulveturismen i ulvelandet. Spændende fortællinger helt nede på jorden, fantastisk naturoplevelse og masse af viden fik vi med hjem. Kan varmt anbefales!

Et område som man aldrig bliver træt af

Indsendt af Louise Berg Hansen

Både Stråsø Plantage og Vind hede har givet mig mange gode oplevelser og på alle årstider. Professionelt har jeg besøgt området mange gange - og det er altid en god dag på "kontoret". Familien bliver også ofte taget med på tur til området: Vintertur med børnene på jagt efter ulvefodspor. Forårstur på heden for at se hvor mange vårkobjælder der blomstrer. Svampetur i efteråret eller blot en gåtur. Mulighederne er mange og udsigterne er altid forskellige.

Sanketur i Stråsø

Indsendt af Lotte Mose

På en sensommerdag i Stråsø kan man finde lækre svampe og bær. Ud over ting til ganen, byder plantagen på fremragende natur. På turen så vi 20 + råvildt i en flok gennem skoven og kunne nyde synet af flere på lyngbakkerne. Et fantastisk område i Vestjylland.

Lærkehøj en stille morgen

Indsendt af Anne Marie Kokholm

Er hvert år, når der er åben skov, på tur med familien til Lærkehøj i Stråsø Plantage. Det er en oplevelse at komme der tidligt om morgenen, og man forstår at H.C.Andersen har ladet sig inspirere til sangen “Jylland Mellem Tvende Have”. Og fra toppen af udsigtstårnet forsøger vi altid at få et glimt af Vesterhavet og nyder det storslåede landskab. Det er en fantastisk følelse at være der, hvor der kun høres fuglefløjt og vindens hvislen. Og så nyder vi den medbragte kaffe.

Min Bedstefar viste vejen

Indsendt af Marie Ebbensgaard Sørensen

En fantastisk natur og fyldt med barndoms og nutidige oplevelser Svampe kronhjorte lyng vilde bær vilde blomster og mødet med min første ULV helt eventyrligt Elsker at vise den nye generation alle mine kendte steder herude

Biodiversitet

Indsendt af Martin Nielsen

Det er stadig et af de fedeste natur områder jeg har bevæget mig rundt i, og jeg har ikke været ret mange steder der ude endnu. Der er så mange forskellige dyr og landskabet er meget specielt. Jeg kan kun anbefale stedet. sidst jeg var der, så jeg et utal af kronvildt, jeg så ravne og en enkelt ørn også, men der er mange forskellige og mere sjældne dyr.

En perle i dansk natur

Indsendt af Ole Meldgaard

Et fantastisk naturområde med lynghede, indlandsklitter og hedesøer og masser af dyr. Et betagende landskab, en perle i dansk natur. En del af heden ejedes i sin tid af digterpræsten Kaj Munk, som gik på jagt her. Jeg husker især de dage, hvor heden var åben for tyttebærplukning. Vi ankom før det blev lyst for at finde de gode pletter med bær, og snart var heden fyldt af mennesker. Det var hedens festdag. Sommer og vinter, morgen og aften – der er en særlig, næsten eventyragtig, stemning over heden.

Familiens rødder i generationer

Indsendt af Tine Straasø

Min familie kommer fra Straasø og havde i sin tid Straasø Skole. Hver ny generation af familien er blevet vist Straasø Plantage og jeg glæder mig til at vise mine storby-børn denne smukke natur, hvor man kan tro, at man er de eneste mennesker i verden.

Barndomsminder vækkes til live

Indsendt af Betina Slot

Som barn vra jeg tit med mine forældre og min storesøster på "bambitur". Sådan kaldte vi det, når vi pakkede en kurv med godter (op til jul med æbleskiver og varm kakao) og kørte ud i skoven og kiggede efter de flotte dyr. Der var stor begejstring i bilen, når vi så et rådyr eller et kronvildt. Forleden havde jeg så inviteret mine forældre og min kæreste med på tur (selvfølgelig med muffins og kaffe i en kurv - nogle traditioner er værd at beholde!). Min kæreste er ikke fra nærområdet, og han kendte ikke til stedet. Da vi så en kæmpe flok kronvildt på heden, var han helt oppe at køre og dyrene blev nærstuderet i kikkerten. Det var en dejlig aften, og jeg glæder mig til, at jeg engang selv har børn, som jeg og min kæreste kan tage på "bambitur" med.

I fred og ro

Indsendt af Anders Gammelvind

At komme på heden og opleve årstiderne, i foråret hvor alt bliver grønt, sommeren hvor insekter ses i og tæt omkring vandfladerne og lyngen blomstrer, efteråret med de fantastiske høstfarver. Der er næsten altid krondyr at se. Netop i år er endnu et areal ryddet, så heden får endnu mere udbredelse.

Tak for din oplevelse

I efteråret 2018 kunne alle dele oplevelser fra de 30 steder, der var nomineret til Danmarks Naturkanon. Vi modtog mere end 1.200 oplevelser, som du kan se her på siden. Juryen gennemgik alle oplevelserne inden de traf den endelige beslutning om hvilke 15 steder, der blev udvalgt til Danmarks Naturkanon.

Se den endelige Naturkanon her

Vinderne af konkurrencen får direkte besked.